perjantai 5. elokuuta 2011

Lavie Tidhar: An Occupation of Angels

An Occupation of Angels on israelilaissyntyisen Lavie Tidharin ensimmäinen julkaistu pienoisromaani vuodelta 2005. Ostin kirjan ekirjana ja minulla on siitä myös äänikirjaversio.

Toisen maailman sodan aikana arkkienkelit saapuivat maapallolle ja asettuivat suuriin, vanhoihin kaupunkeihin ja niiden historiallisiin kohteisiin. Viisikymmentä vuotta myöhemmin kylmän sodan tunnelmissa jokin ryhtyy surmaamaan enkeleitä. Killarney on salaistakin salaisemman brittiläisen Bureaun agentti, joka saa tehtäväkseen jäljittää kryptografi nimeltä Eldershott. Tämän kerrotaan epämääräisesti olevan avain murhiin. Etsintä vie Killarneyn useilla eri identiteeteillä varustettuna Euroopan kautta Moskovaan ja siitä junalla läpi puolen Siperian kylmään Novosibirskiin. Matka on vauhdikas ja vaarallinen, ja vaarassa on ihmiskuntaakin suuremmat voimat. Nyt ei ollakaan valloittamassa kaupunkeja ja kyliä.

An Occupation of Angels yllätti minut tyylillään. Se on hieman erilainen kuin aiemmat Tidharilta lukemani kirjat, mutta omassa lajissaan silti erinomainen. Kirja on kylmänsodan vakoojatarina, ideologisten asetelmien vaihtoehtohistoriaa, jossa pääpaino on taivaallisilla otuksilla. Ja millaisia otuksia ne ovatkaan. Tidharin enkelit ovat suuremmoisia, pelottavia ja vaarallisia. Juuri sellaisia, että niiden voima tulee esille. Silti Tidhar esittää ne myös inhimillisinä ja haavoittuvina sekä sotaisina. Tarinasta ei puutu vauhtia. Välillä lukemista pitää itse oikein hidastaa, sillä paikasta ja tapahtumasta toiseen siirtyminen on sen verran nopeaa, että mukana ei tahdo pysyä. Tidhar onnistuu kuvaamaan kutakin tilanne ja ympäristöä tiiviisti, mutta riittävässä määrin, jotta tunnelman luonti onnistuu. Minulle tuli tapahtumista selkeitä visuaalisia välähdyksiä, aivan kuin olisi filmiä katsonut.

Tarinan jotkut ratkaisut tuntuvat hieman oikaistuilta, mutta eivät ne toisaalta poikkea yleisesti agenttitarinoiden sankarien osaamisesta ja pystyvyydestä. Tällä kertaa jamesbondmaisena hahmona on kuitenkin nainen. Osittain oikaisun tunne voi johtua siitä, että ekirjana tarina on vain 111-sivuinen ja siihen on mahdutettu jos vaikka mitä ja vielä saatu tarina päätökseenkin. Vaikka Killarney onkin ihan mielenkiintoinen hahmo, hänestä ei tämän tarinan puitteissa ehdi tulla kovin syvää kuvaa. En sitä itse asiassa odottanutkaan, sillä enkelit varastivat kyllä pääasiallisen huomioni. Ihastuin niihin ja haluaisinpa lukea enemmänkin tämän kirjan tyylisistä enkeleistä tarinoita. Niitä sadunomaisia suojelusenkeleita on nähty ihan tarpeeksi.

An Occupation of Angels on erilaista Tidharia, mutta yhtä kaikki erinomainen pikku tarina. Minulla on vielä pari kirjaa Tidharilta lukematta ja syksyllä ilmestyy vaihtoehtohistoriateos Osama, jota mielenkiinnolla odotan.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Jenni kirjoitti 05.08.2011 - 11:15
  Tidharin enkelit kuulostavat upeilta ja kuvauksesi niistä on kiehtova - pitänee etsiä kirja joskus luettavaksi. :)

  Raija kirjoitti 05.08.2011 - 12:13
  Olen aika vähän lukenut muita kuin lähinnä saduiksi luokiteltuja tarinoita enkeleistä, mutta senkin perusteella Tidharin enkelit olivat vaikuttavia. Lavie Tidharin tuotantoon kannattaa muutenkin tutustua. Omaperäinen kirjailija.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...