maanantai 24. toukokuuta 2010
Sähköisen kirjan lukulaite
Ostin joku viikko sitten sähköisen kirjan lukulaitteen, koskapa e-kirjoja on pikkuhiljaa tullut hankittua, ja Hugo-pakettikin tuli luettavaksi, eikä ajatus tuntikausien istuskelusta tietokoneen ääressä huvittanut. Minun e-kirjat ovat pääosin pdf-tiedostoja, vain muutama löytyy ePubina. En ole teknisten laitteiden asiantuntija ja pahoittelen jo etukäteen alla olevien kuvien laatuakin, tarkoitukseni on kertoa ihan tavallisen lukutoukan perustekstikirjan lukukokemuksista Sony Reader Pocket Editionilla PRS-300. Ja koska on ajankohtaista, testikirjani oli Catherynne M. Valenten Hugo-ehdokas Palimpsest, jonka sain Hugo-paketin yhteydessä pdf-muotoisena.
Readerin perusvalikko näyttää yllä olevan kuvan mukaiselta. Kirjoja voi etsiä mm. tekijän tai kirjan nimen mukaan, tai kirjanmerkkikohdasta hypätä siihen kohtaan, mihin on edellisellä lukukerralla jäänyt. Kätevä valikko sinänsä, mutta kun sain ladattua Readeriin kirjoja tietokoneen kautta, huomasin yllätyksekseni, että kun valitsin kirjoja kirjan nimen mukaan...
Valenten Palimpsest olikin Vale_978055338... Kuvassa zoomin yläosassa oleva untitled puolestaan on Wilsonin Hugo-ehdokas Julian Comstock. Hieman arvailuksi meni välillä mikä kirja on mikäkin. Toki, jotkut kirjan nimet tulivat ihan oikein, oikeaan paikkaan, tai sitten kirjan ja tekijän nimi ovat molemmat Title-tekstin yhteydessä. Pdf-tiedostojen nimet ovat joka tapauksessa oikein, joten en ihan ymmärrä mistä nuo väärät tai epäselvät nimet tulevat.
En lannistunut moisesta, kun kerran kirjat on ladattuna, ne ovat myös laitteella luettavissa. PRS-300:n etupaneelissa oikealla sivulla on nappulat 1 - 0, joilla voi tehdä valinnat valikoista. Kun valitsin Valenten kirjan, napautin Begin, teksti tuli luettavaksi.
Lukualueen alapuolella olevasta ympyrästä voi selata tekstia eteen tai taaksepäin. Vasemmalla äärimmäisenä olevasta nappulasta pääsee perusvalikkoon ja seuraavalla yhden valikon taaksepäin. Oikealla puolen olevat nappulat ovat zoomia ja kirjamerkkiä varten. Vaikka kuva on epäselvä, siitä saa käsityksen kuinka pientä kirjan teksti on perusnäytöllä. Ainakaan minun silmät eivät kestäneet pitkään tuon tihrustamista, vaan suosiolla painoin zoomia. Tekstiä voi zoomata kahteen otteeseen isommaksi, mutta ensimmäinen suurennos riitti minulle.
Teksti näyttää paperinkaltaiselta (ja teksti on terävää, vaikka kuvassa ei siltä näytäkään), eikä näytössä ole taustavaloa, joka väsyttäisi silmät. Kun laitteeseen tottui, koin lukemisen jopa näinkin pieneltä näytöltä (pokkarikokoa, n. 10 * 7,5 cm) ihan ok kokemukseksi. Suurennoksella sivunkääntöjä piti tehdä kolme ennen kuin sivunumero vaihtui, mutta rytmiin oppi pian. Lukulaite painaa vain 220 g ja se on litteä, joten sen pitely luettaessa on kevyttä. Hieman alussa mietin minne asetella sormet, jotta ne eivät osuisi muille nappuloille kuin selausympyrään, ja sen koin hieman ärsyttäväksi.
Laitteen kovalevyllä on kapasiteettia 512 Mt, joten siihen mahtuu kerrallaan ladatuksi useita satoja kirjoja. Teknisten tietojen mukaan ladattava akku kestää 7000 sivukäännön paikkeille. Laitteen mukana tuli USB-kaapeli, ja laite ladataan tietokoneen kautta. Itse en asiaa ajatellut sen kummemmin, mutta paljon lukeva tuttavani kysyi: entä jos lähtee useaksi viikoksi lomalle, eikä mukana ole tietokonetta? Ehkäpä akku kuitenkin kestää jonkun viikon ajan kuitenkin superlukijoillakin.
Pdf-kirjan lukemiseen Sony Reader Pocket Edition tuntuu kelpaavan ihan hyvin. Olen ollut tyytyväinen. Tarkoitukseni oli tässä vaiheessa hankkia jokin perusmalli, ja ehkä jonain päivänä, kun sähköisten kirjojen lukulaitteet vielä hieman kehittyvät, katson tilannetta uudelleen. Kyllä tällä laitteella tällä hetkellä tämän vuoden Hugo-ehdokkaat saa joka tapauksessa luettua.
Lisäys: Nyt kun käyttökokemusta on kertynyt yli 10 kirjan lukemisesta pdf-muotoisena, en suosittele Readeria siihen tarkoitukseen. Liekö yksikään lukulaite soveltuu pdf-formaatille hyvin. Huono formaatti, mutta koskapa kirjakauppiaat sitä myyvät, niin sitä on ostettava, jos ePubia ei ole saatavilla. Lukeminen kyllä onnistuu, mutta joskus sivu ei toistu niin kuin pitäisi. Mutta kuten aiemmin sanoin, olen saanut melkein kaikki Hugo-ehdokkaat luettua, joten lukulaite on hoitanut osuutensa.
Lisäys2: Olen lukenut nyt myös joukon ePub-formaatissa julkaistuja kirjoja/novelleja, ja pidän Readeria erinomaisena siihen tarkoitukseen. Kakkoskuvan mukaista kirjan nimen/kirjailijan nimen sekoittumista ei esiinny tässä formaatissa. Olen enemmän kuin tyytyväinen. Lukulaite on ollut hyvä hankinta kaikenkaikkiaan ja se on tullut jäädäkseen käyttööni. Jossain vaiheessa kun laitteet vielä hieman kehittyvät, hankin ehkä paremman kuin perusmallin, mutta tämäkin riittää toistaiseksi.
Jos joku kaipaa enemmän laitteen teknisiä tietoja ja niin niitä löytyy mm. Sonyn omalta sivulta tai Wikipediasta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaAnne T kirjoitti 24.05.2010 - 18:49
Just just... pitäisköhän harkita. Jossain vaiheessa se siirtyminen pölyisistä ja epäkäytännöllisistä kirjoista sähköiseen maailmaan on edessä kuitenkin.
Raija kirjoitti 24.05.2010 - 19:03
Harkita aina kannattaa :)
Minulle perinteiset paperikirjat ovat vielä pitkään ykkösenä, mutta e-kirjat ovat siihen rinnalle ihan tervetulleita. Joskus niitä saa ostettua jopa halvemmalla kuin esim. pokkareita. Suomenkieliset e-kirjat taitavat olla vielä aika vähän kysyttyjä.
Booksy kirjoitti 26.12.2010 - 08:49
Mielenkiintoista! Luulen että käytön lisääntyminen ainakin omalla kohdallani riippuu aika paljon siitä miten kotimaiset markkinat kehittyvät; kuinka hyvin on kirjoja saatavilla ja mihin hintaan.