keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Tulevia kirjoja kesä-syksy 2014

Yleensä teen katsauksen tulevan kauden uutuuksiin varhaisemmassa vaiheessa, mutta nyt tarkastelu on hieman venynyt, kun tuntuu, että paljon on edellisiä uutuuksiakin jäänyt väliin. Tähyilen nyt kuitenkin kesällä ja syksyllä 2014 ilmestyviin genrekirjoihin, jotka ovat herättäneet erityisesti mielenkiintoni. Aloitetaan käännöksillä ja kotimaisilla.

Heinäkuu

Vaikka monta kertaa olen aikonut, en ole vielä saanut aloitettua Alastair Reynoldsin Poseidonin lapset -sarjan ensimmäisen kirjan, Muistoissa sininen maa, lukemista. Se on yhä lukujonossa ja sinne nostan myös heinäkuun alussa ilmestyvän sarjan kakkoskirjan, Terästuulen yllä. Kyllä minä vielä jonain päivänä tuon Reynoldsin selätän. En tiedä mikä ihme kynnys minulla on hänen teoksiin, vaikka ne houkuttelevat kovasti. Toinen heinäkuun kiinnostuksen kohde on Sarah Lotzin Kolme, joka näköjään luokitellaan usein kauhu-kategoriaan, mikä ei ole minulle ominta sarkaa. Kirja on ulkomailla jakanut mielipiteitä äärilaidasta toiseen, joten on vaikea tietää mitä odottaa, mutta juoniselostus on kiinnostava, joten kirja tulee hankittua.

Syyskuu

on ruuhkainen, sillä silloin ilmestyy näillä näkymin useita kiinnostavia opuksia, alkaen Robert W. Chambersin alun perin vuonna 1895 ilmestyneestä yliluonnollisen kauhun klassikkokirjan suomennoksesta, Keltainen kuningas. Kuun puolessa välin napsahtaa markkinoille Magdalena Hain Gigi ja Henry -sarjan päätösosa, Susikuningatar, jota innolla odotan, kuin myös kansikuvaa, jota ei ilmeisesti vielä ole näytillä. Harmi. Maria Turtschaninoffin seuraava kirja Maresi: Punaisen luostarin kronikoita alkoi kiinnostaa sen jälkeen kun luin kirjailijalta hienon Anachén (arvostelu). Hannu Rajaniemen Kausaalienkeli on luonnollisesti syksyn odotetuin käännöskirja, sillä vaikka englanninkielinen teos ilmestyy jo ensi kuussa, olen päättänyt odottaa suomennoksen. Kvanttivaras-trilogia saa nyt päätöksen, mutta eipä huolta, sillä Rajaniemeltä on tiedossa lisää tuotantoa yhden stand-alonen ja novellikokoelman verran parin vuoden sisällä. Toivottavasti ja todennäköisesti myös suomeksi.


Syksyn uutuuksia on myös Hugh Howeyn Siilo-saagan kakkoskirjan Shiftin käännös, Siirros, jonka tulin lukeneeksi vuosi sitten englanniksi kolmessa ilmestyneessä osassa (1, 2 ja 3). Saatan ostaa suomennoksen, mutta epäilen, etten lue sitä uudestaan, vaan siirryn suoraan vielä lukemattomaan sarjan viimeisen osaan Dustiin.


Francis Marion Crawfordin Ajattomat aaveet -novellikokoelma on kiinnostanut siitä lähtien, kun näin Johanna Vainikainen-Uusitalon livekääntävän sitä viime kesän Finnconissa. Ehkäpä kirja tulee ulos syksyllä. Se on jälleen näitä 1900-luvun alun teoksia, jotka tuntuu tärkeältä lukea ihan yleissivistyksen vuoksi. Syksyn suurin sarjakuva-tapaus on Brian K. Vaughanin ja Fiona Staplesin Sagan ensimmäisen volumen ilmestyminen suomeksi. Luin kaikki sarjiksen osat irtonumeroina (Saga Volume 1-3) pari kuukautta sitten, mutta en ole ehtinyt vielä bloggaamaan niistä. Joka tapauksessa, erittäin suositeltavaa sf-sarjakuvaa tulossa. Kannattaa tutustua.

Lokakuu – joulukuu

Tämän hetkisten tietojen mukaan lokakuussa ilmestyy Matthew Matherin kyberaikaan sijoittuva teknotrilleri Kybermyrsky, joka ilmeisesti on vauhdikas ja jännittävä tarina, jossa ei tuhlailla aikaa hahmojen syvyyteen. Vai onko? Sopivassa mielentilassa uskoisin kirjan päätyvän luettavakseni, ainakin se on alustavasti kiinnittänyt huomiota. Loppuvuodesta ilmestyy pari tietokirjaopusta, jotka tulevat todennäköisesti myös hankittua omaksi eli Vesa Sisätön ja Juri Nummelinin Tolkienin elämä ja teokset sekä Jari Koposen Utopia- ja tieteiskirjallisuus Suomessa: Bibliografia 1803–2013.

Huh. Ja sitten ulkomaiset.

Kesäkuu – elokuu

Tässä kuussa ilmestyy uusi George R.R. Martinin ja Gardner Dozoisin toimittama antologia nimeltä Rogues. Enpä minä antologioita ole tainnut juuri koskaan kokonaan lukea, sillä en ole sinut formaatin kanssa, mutta niitä kertyy hyllyihini niissä julkaistavien yksittäisten novellien vuoksi. Rogues sisältää Martinilta A Song of Ice and Fire -maailman historiaan sijoittuvan tarinan, The Rogue Prince, or, the King's Brother. Must. Heinäkuun alkupuoliskolla tulee yksi vuoden odotetuimmista, Joe Abercrombien Half a King. Niin ikään Must. Ennakkoarviot viittaavat YA-sarjan aloituskirjan olevan taattua Abercrombieta, joten Finncon-matkat taittunee junassa Lord Grimdarkin seurassa, jos en ehdi jo sitä ennen kirjaa lukaista. Elokuun puolessa välissä ilmestyy Robin Hobbin Fitz and the Fool -sarjan ensimmäinen osa, Fool's Assassin, jota hieman jännityksellä ja ristiriitaisin tuntemuksin odottelen. Tuskin yllättää, kun sanon että kirja on Must.


Lokakuu

Lokakuussa tulee jatkoa Ann Leckien Ancillary Justicelle (arvostelu), Ancillary Sword, joka toivottavasti on yhtä hyvä kuin ykkösosa tai vielä parempi. Paolo Bacigalupi on ahkeroinut sitten viime lukeman ja viime vuotisen zombiekirjan (ostin, mutta hmm, jostain syystä en ole lukenut, johtuisikohan zombeista…) jälkeen on tulossa kaksi teosta, tänä vuonna lokakuussa YA-trilleri The Doubt Factory ja ensi vuonna aikuisille suunnattu The Water Knife. Kumpainenkin päätyy lukulistalle kirjailijan tähän astisten meriittien vuoksi.


Lokakuun lopulla vuorossa on jälleen Must-kirja, George R.R. Martinin, Elio Garcían ja Linda Antonssenin The World of Ice and Fire, joka sisältää sellaisen tujauksen A Song of Ice and Fire -tietoutta, että olen tajuton seuraavan kuukauden. Hyvä jos jouluksi tokenen. Ehkä minun siksi kannattaisi lukea ensin Patrick Rothfussin The Kingkiller Chronicles -sarjan maailmaan liittyvä pienoisromaani Aurista The Slow Regard of Silent Things, sillä ainakin tällä hetkellä Amazon ennakkomyy ekirjaversiota samalle päivämäärälle kuin ASOIAF-worldbookia.


Marraskuu – joulukuu

Vuoden loppukuukaudet tsekkasin vain pikaisesti, sillä alkoi jo tuntua, että kiinnostavia kirjoja ilmestyy taas enemmän kuin tarpeeksi. Brian Talbotin Grandville: Nöel -sarjis, Ian Tregillisin uusi sarjan aloitus, The Mechanical ja Brandon Sandersonilta lisää Legion-tarinaa, Legion: Skin Deep. Hah, miten arvasinkaan reilu puolitoista vuotta sitten (Legionin arvostelu) Sandersonin palaavan hahmoon uudemman kerran.

Tyypilliseen tapaan apuna tulevien kirjojen seurannassa käytin Risingshadown suomenkielistä ja englanninkielistä tietokantaa, joita itsekin harvakseltaan täydennän. Amazonin huikea kirjavalikoima on luonnollisestikin myös hyvä tietolähde, joskaan ei päivämäärien osalta aina luotettavin.

15 kommenttia:

  1. Huh! Kämmenet hikoavat innosta! Kaikenlaista luettavaa tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden lisäksi paljon muita, jotka sorrun kuitenkin ostamaan, vaikka aikaa ei olisi lukeakaan. Mutta on se silti innostavaa aina katsoa mitä kaikkea...

      Poista
  2. Ilmestyykö Keltainen Kuningas vihdoin suomeksi? Ihanaa! Pitääkin ostaa tämä ja viettää syyskuu peiton alla ja kirja kainalossa. :)

    Kotimaisista odotan Magdalena Hain Susikuningatarta ja J.S Meresmaalta uusinta Mifonki-kirjaa. Ai niin, ja Marko Hautalan uusinta kauhukirjaa, Kuokkamummoa (tällä on kyllä paras nimi ikinä XD). Kirjamessujen jälkeen luulen kyllä löytäväni lisää mielenkiintoisia kotimaisia uutuuksia, kuten viime vuonna kävi.

    Mutta aiotko tosiaan lukea kaikki nuo kirjat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuokkamummo on tosiaan persoonallinen nimi.
      Tänä vuonna luen kaikki, jotka ovat Must-mainittuja - antologiasta se tarkoittaa siis yhtä pienoisromaanimittaista tarinaa - ellei mitään todella erikoista satu. Samoin Kausaalienkeli ja Susikuningatar tulee luettua melkoisella varmuudella. Loput sovitan jo ennestään lukulistalla olevien kanssa. Sagan ja Siirroksen olen jo lukenut alkuperäiskielellään.

      Poista
  3. Kolmea odotan paljon ja Shiftin luen varmaan jo kesällä. Gigi ja Henry -sarjakin kiinnostaa, mutta minun pitäisi aloittaa ensimmäisestä osasta, koska en ole vielä kirjaakaan lukenut. Kerjäläisprinsessa on ihan lukulistani kärkipäässä, joten ehkäpä viimeistään syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin katsomassa sinun odotettujen uutuuksien listan toukokuun lopulla, ja useita samoja teoksia näytti olevan kuin minullakin. Myös muutama sellainen joka periaatteessa kiinnostaa, mutta jota todennäköisesti en saisi luettua vuosiin, joten jätin pois.

      Poista
  4. Minullakin on maratoninpituisella liuskalla listattuna vanhempia, vielä lukemattomia kirjoja, joten Ou mai gaad täälläkin. Kaikkea ei ehdi lukea, se on fakta, pitää priorisoida. Ja jotkut sanoo, että pitäisi vielä elää lisäksi muutakin elämää. Huston, we have a problem.

    VastaaPoista
  5. Kylläpä houkuttelevasti esittelit uutuuskirjoja, tällainen saa aina odotuskannalle :) Paljon samoja kirjoja päätyy minunkin ostos/lukulistalle – Reynolds, Rajaniemi, Chambers, Crawford… varmaan Lotzin Kolmekin päätyy luettavaksi, mutta siitä ei tosiaan tiedä minkälainen se lopulta on… Koposen bibliografia on varmaan myös hankittava jo kannatusmielessä. Kyllähän sitä uutta lukemista kuitenkin piisaa, vaikka alkukeväällä ajattelin, ettei hirveästi tänä syksynä kiinnostavia kirjoja ilmaannu… priorisoitava tosiaan on. Pitääkin tästä lähteä lukemaan vanhoja ja sitäkin vanhempia uutuuksia alta pois…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitain ostettuja uutuuksia ei taida voida enää kutsua uutuuksiksi, kun ne on hankittu edellisen vuosikymenen puolella. Hyvä muuten, että vanhempaakin kirjallisuutta käännetään yhä, ja bibliografioita julkaistaan. Viimeisen kohdalla kaipaisin kyllä sähköistä versiota.

      Poista
  6. Huhhuh, kesä-elokuun kirjat ovat kyllä aika rautaista tavaraa! Rogues kuulostaa aivan liian hyvältä, mutta Fool's Assassiniin suhtaudun pienellä varauksella... Fitzistä ja Narrista haluaa tietenkin lukea lisää, mutta toisaalta Fool's Faten loppu oli niin hyvä, etten tiedä haluaako sitä "pilata" lukemalla lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roguesissa on tosiaan Martinin lisäksi uudet novellit mm. Joe Abercrombielta, Scott Lynchilta ja Patrick Rothfussiltakin, joten on se aika kuuma. Samat fiilikset Hobbin suhteen, tosin kun lukemisen aloittaa, niin epäilen, että homma sujuu sen kummempia miettimättä.

      Poista
  7. Listasit tässä monia eniten odottamiani loppuvuoden kirjoja. Minulla yksi "must"-kirjoista on vielä Richard Morganin The Dark Defiles (lokakuu). Kun fantasiatrilogian avausosa ilmestyi kesällä 2008, en olisi uskonut, että menee näin pitkään tarinan lopetuksen saamiseen.

    Fantasian ja scifin ulkopuolella on myös kovasti kiinnostavia julkaisuja, kuten uusi Bernard Cornwell -suomennos Pakanavaltias.

    Scott Lynchin Rogues-novelliin liittyen näyttää siltä, että The Thorn of Emberlain on lykkääntynyt ensi vuodelle. Minkäänlaista ilmoitusta ei ole annettu, mutta romaania ei löydy kustantajien syyskatalogeista. Kirja vuodessa -tahti Herrasmiesroistoille tuntuikin liian hyvältä ollakseen totta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silläkin uhalla, että vaikutan pessimistiltä, niin en välttämättä odottaisi TToE:a ensi vuonnakaan. Mutta ehkä tästä kuullaan tarkempaa tietoa vaikkapa Finnconissa.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...