torstai 19. kesäkuuta 2014

Blogistanian kesälukumaraton III - maratonkooste

On aika liittyä mukaan kesälukumaratoniin, jonka moni on jo ehtinyt aloittaakin. Kuten jo edellisessä postauksessani mainitsin, Anna minun lukea enemmän -blogista löytyy lista osallistujista. Mukana on lähes 50 lukuintoista, mikä on kerrassaan hienoa. Olen mukana ensimmäistä kertaa, ja ajattelin lähteä matkaan lyhyiden tekstien taktiikalla: teemani ovat novellit ja maksimissaan pienoisromaanimittaiset tarinat, joita luen valitsemistani kokoelmista ja antologioista. Näitä ovat: Rogues, Joen jumala, Ruumiittomat ja At the Mountains of Madness. Kolme ensimmäistä teosta ovat ekirjoja, joiden fonttikokoasetukset olen laittanut vastaamaan kutakuinkin paperiversioiden sivumäärää. H.P. Lovecraftin Omnibus 1 -kokoelma on paperiversio. Päivitän seuraavan 24 tunnin aikana lukumaratonin vaiheista tähän alle. Hyviä lukuhetkiä kaikille osallistujille.

klo 13:00 Maraton alkaa. Ensimmäisenä tartun Roguesin George R.R. Martinin teksteihin, jotka aloittavat ja lopettavat antologian. Meinaan lukea teoksesta ensin ja ehkä pelkästään erityisesti kiinnostavat novellit.

klo 15:00 Luettu Rogues-antologian alku- ja lopputekstit sekä Martinin johdanto "Everybody Loves a Rogue" ja The Rogue Prince, or, A King's Brother". On aina ilo saada lisävalaistusta Targaryenien historiasta, mutta aivan liian vähän lohikäärmeitä! Luettuna myös Joe Abercrombien novelli "Tough Times All Over".  Joe osaa huvittaa.
"I saw two Northmen. One was reading a book."
"Really? A book?"
Friendly shrugged. "There are readers everywhere."
Sivuja 93. Seuraavaksi Lovecraftia.

Bitstrips
klo 20:42 Lovecraft väistyi terassilla tieltä ja tuli välillä luettua Anni Nupposelta kyberpunkhenkinen tarina kadonneen Neiti Novakin tapauksesta, ihmiskunnan rippeistä Vihreästä sylistä -novellissa, myrskyisästä Soinnusta ja ihmissuhteesta Kirjaimista lumessa -kertomukessa ja kehitellyistä ihmisistä Pahempi unia -tarinassa. Sivuja kertyi yhteensä 132. Iso jänis istui hetken seuranani pihan rauhassa. Nupposen kokoelmassa on hieno tunnelma ja siitä teen varmaankin ihan oman kirja-arvion. Jäljellä on viisi novellia. Lovecraft jatkuu yhä myös pienen tauon jälkeen.

klo 21:45 Oijoi, hieno tarina Nupposelta: kokoelman nimikkonovelli Joen jumala. Sitä ennen luin galakseja syleilevän Maailman pienin ja kertomuksen taistelusta ja ystävyydestä Punainen nainen, vihreä nainen.

klo 22:45 Anni Nupposen Joen jumala luettuna kokonaan. Ivianin rannoissa luonto oli koskeltevan kuvaavaa ja ruumiinpesijä Marhan tarina oli sekin onnistunut tunnelmaltaan. Luettujen sivujen kokonaismäärä vajaan 10 tunnin kohdalla 326. Seuraavaksi luen Lovecraftia englanniksi eteenpäin, ennen Ruumiittomien korkkaamista. Futismatsi taustalla.

klo 0:00 Takana 351 sivua. Nyt on unen paikka, muuten lukeminen ei suju. Aamulla jatkuu.

klo 06:10 Ruumiittomat-antologia korkattu. Suomalaisia aavenovelleja aurinkoisena juhannusaaton aamuna. Jee!

klo 08:00 Luettuna antologiasta J.S. Meresmaan Kielolinna, Anni Nupposen Maitoa mandariinilasista, Kari Välimäen Uudet perunat, Taru Luojolan Herra Maximilian Dunkelhaus ja hänen tivolinsa sekä Maria Carolen Ruusunnuppuni, kaikkeni. Erityylisiä aavejuttuja, ei hassumpia. Erityisesti Kari Välimäen novelli nousi näistä esille edukseen. Tutustuminen Ruumiittomiin jatkuu. Tällä hetkellä sivuja kertynyt yhteensä 438.
"Jos ei jonain aamuna kampaa lainkaan tukkaansa niin onko se suurikin synti", Ronja pohti puoliääneen..." - Anni Nupponen: Maitoa mandariinilasista 
klo 09:12 Neljä novelli lisää: Samuli Antilan Synnytetty, Heikki Nevalan Syyllisyyden varjot, Tarja Sipiläisen Henkien polku ja Anne Leinosen Tyttö niityllä. Tässä vaiheessa iski se antologia-efekti, joka pistää minut välttelemään tätä muotoa. Vastaan tulee useita novelleja, jotka eivät tyyliltään iske ollenkaan. Lukeminen ei suju vaan harhailee. Leinosen novelli taas palautti keskittymisen kohdilleen. Pidin paljon Tytöstä niityllä. Sivuja kertynyt 503.

Maratonevästä vahvistukseksi
klo 11:17 Ruumiittomat luettu kokonaan. Viimeisimmät novellit olivat Minna Roinisen Vielä yhdet jäähyväiset, Jussi Katajalan Odottaja, Jani Kankaan Tyhjiö 29B, Janos Honkosen Vespula ja Shimo Shuntilan Chudakovin aaveet. Näistä Tyhjiö 29B kolahti eniten ja Suntilan novellikin oli varsin kiinnostava. Koko antologiasta minulle nousivat parhaimmiksi lukukokemuksiksi Uudet perunat ja Tyttö niityllä. Sivuja luettuna yhteensä 639. Viimeiset puolitoista tuntia lukumaratonia alkaa.


 klo 13:00 Ensimmäinen lukumaratoni päättyy nyt. Niin kävi, etten saanut luettua H.P. Lovecraftin At the Mountains of Madnessia kokoelmasta loppuun saakka, vaikka koti-Cthulhuni yritti kovasti auttaa. Tämä kun ei vain ole tekstiä, jota luetaan kellon kanssa kilpaa.

Lopputulos: Lukumaratoni saldo on 656 sivua, joka on enemmän kuin uskalsin odottaa. Sen verran kokemuksesta viisastuin, että seuraavalla mahdollisella kerralla keskityn suomenkielisiin teksteihin tai kokeilen esimerkiksi sarjakuvia. Nukkuminen ja syöminen kannattaa. Sosiaalisen median ja muiden blogien päivityksiä on ollut ilo välillä lukea. Rennostihan tämä meni.

13 kommenttia:

 1. Lyhyet tekstit ovat varmasti hyvä valinta maratonille!

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä maratonille! Lyhyet tekstit eivät ole lainkaan pöllömpi valinta. Itse ajattelin tällä kertaa maratoonata kahden tiiliskiven (Donna Tarttin Tiklin ja Boel Westinin Tove Jansson -elämänkerran parissa) parissa, kunhan saan lapset illalla nukkumaan. :)

  VastaaPoista
 3. Tällä hetkellä uskon, että novellit on hyvä valinta. Rogues itsessään on tiiliskivi (yli 800 sivuinen), mutta se ei tunnu siltä kun lukee pätkissä. Iloisia lukuhetkiä omien kirjojenne parissa :)

  VastaaPoista
 4. Minustakin lyhyet tai lyhyehköt tekstit toimivat maratonilla parhaiten -- itse luin alle 200-sivuisia kirjoja. Tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
 5. Olen onnettoman hidas lukija näköjään novelleissa(kin), sillä jään pohtimaan tarinaa. Nupposen tekstit ovat viehättäviä. Jotain ihan muuta mitä odotin. Homma jatkuu.

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä! Minun pitäisi tutustua Anni Nupposeen paremmin, sillä tykästyin viime vuonna hänen yhteen novelliinsa (nyt en tietenkään saa päähäni sen nimeä). Sen perusteella uskon, että Nupposen muutkin novellit ovat oikein laadukkaita.

  VastaaPoista
 7. Aivan uusia nimiä täällä blogissasi! Nupponen on nyt painettu mieleen! Tsemppiä maratonille!

  VastaaPoista
 8. Huomenta ja kiitos tsemppauksesta. Lukeminen jatkuu unien jälkeen kummitusjutuilla :)

  VastaaPoista
 9. Tsemppiä loppurutistukseen! Täytyy sanoa, että minulla noin vahva novellipainotus olisi mahdotonta... mutta romaanien ja novellien vaihtelu kyllä toimi viime kesänä mukavasti.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tsempeistä ja taas nousi sinun lukemisistasi yksi omaan lukupinoon, nimittäin tuo Rogues-antologia. Toki lähinnä Martinin vuoksi, mihin sitä pääsisi fanina pakoon:)

  VastaaPoista
 11. Ootko lukenut Dangerous Women -antologian Martinin Targaryen-novellin? Se oli mielestäni parempi. Luin loppujen lopuksi harmittavan vähän Roguesista. Mm. Rothfussin ja Lynchin novellit jäivät lukematta. Toisaalta sitä voi jatkaa myöhemminkin, vaikka seuraavassa maratonissa. Jos tällä vauhdilla kerran vuodessa jatkaa, niin koko antologia on luettuna seitsemän vuoden päästä :)

  VastaaPoista
 12. Novellit maratonteemana kuulostaa kyllä hyvältä mutta tosiaan tuleeko sitten niitä joita pitää hetki märehtiä lukemisen jälkeen...ja Lovecraft tosiaan taitaa vastustaa nopeaa lukemista, jotain niitä ihan lyhyitä pieniä kauhupaloja ehkä voisi poimia mutta nämä Mountains of Madness, Call of Cthulhu jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei ihan höttöä valitse luettavakseen, niin varmaan kaikissa tekstipituuksissa tulee vastaan jotain, joka pysäyttää pohtimaan. Mikä on sinänsä hyvä asia. Ennen Nupposen kirja-arviota luen varmaankin osan novelleista vielä uusiksi. Lovecraft olisi voinut mennä myös suomeksi paremmin, mutta koska At the Mountains of Madnessissa geologia on niin voimakkaasti esillä, en pysty alan ihmisenä näköjään lukemaan sitä ajattelematta tekstin oikeellisuutta ja mielekkyyttä.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...