sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Tähtivaeltajapäivillä 2014

Lauantaina pistäydyin ensimmäistä kertaa kokemassa Tähtivaeltajapäivän tunnelmaa, ainakin osan päivästä. Kunniavieraana oli skottikirjailija Hal Duncan, mutta olihan siellä joukko suomalaisia kirjailijoitakin ja no, fandomin porukkaa noin yleisesti.

Ihka ensimmäiseksi ostin jäsenyyden ensi vuoden kesällä pidettävään Archipelaconiin, jonka tyylikkäät sivut päivittyivät viikonloppuna (lisätietoja conista myös vaikkapa Risingshadowsta). Vähän myöhemmin poimin myyntipöydältä viisi kirjaa mukaani (toki maksoin niistä), joten eipähän pääse kirjahyllyt liikaa tyhjenemään.


Päivä alkoi Anne Leinosen vetämällä steampunk-keskustelulla, jossa panelistit Magdalena Hai, Markus Harju ja Shimo Suntila kukanenkin kertoi omasta suhteestaan steampunkiin ja mikä siinä viehättää. Panelistit pohtivat mm. miksi steampunk on rantautunut Suomeen vasta viimevuosina, kun englanninkielisillä alueilla buumi alkoi selkeästi aikaisemmin. Tähän todennäköisin syy on meidän kielialueemme pienuus ja kesti aikaa ennen kuin saatiin ensimmäiset kotimaiset tekijät, minkä myötä tyylilaji todettiin täälläkin kiinnostavaksi. Englanninkielistä genrekirjallisuutta seuranneille ei steampunk ole kuitenkaan tuore juttu. Panelistit ideoivat puhtaasti suomalaisaiheisesta steampunkista, ja mikä ettei. Itse olen kiinnostunut romaanipituisesta, tai pienoisromaanista, kiitos. Antologiat eivät kiinnosta. Olin innostunut, kun Magdalena Hai suositteli Genevieve Valentinen Mechanique: A Tale of the Circus Tresaultia (arvostelu), joka sai minun sukat pyörimään 2011. Oli silloin vuoden yksi parhaista luetuistani ja voin yhä suositella sitä MH:n kera. Lukekaa, hyvät ihmiset, hyvä kirja.


Toni Jerrman haastatteli kunniavieras Hal Duncania tämän uusista työhommista. Eipä siinä Tonin montaa kertaa tarvinnut vajaan tunnin aikana suutaan avata, sillä Duncan hoiti lahjakkaasti puhumisen. Eläväinen ja pulppuava esitys, tosin eipä siitä meikäläinen joko saanut puoliakaan selvää tai ymmärtänyt mistä on kyse. Hauskaa oli silloin kun jotain ymmärsin.


Tero Ykspetäjän vetämä pienkustantajien paneeli oli mielenkiintoinen. Vaskikirjojen Erkka Leppänen, Osuuskumman J.S. Meresmaa ja Kuoriaskirjojen Tuomas Saloranta kertoivat pienkustantamisen lähtökohdista, toiminnasta ja kustannusmaailman haasteista, ja kyllähän siinä hieman sellainen fiilis tuli, että tiukkaa ja niukkaa hommaa. Ei ihme, että jalat vei kirjamyyntipöydän ääreen, sillä pienkustantamoilta ilmestyvät kirjat ovat tärkeitä genressä ja toimintaa mielellään tukee. Itselleni varsinkin Vaskikirjojen julkaisut ovat olleet ikkunoita genren kiviljalkaan ja muutamat Osuuskumman novellikokoelmatkin olen ottanut ilolla vastaan (anteeksi, antologiat eivät edelleenkään innosta, vaikka tukemismielessä niitäkin on tullut ostettua). Lopuksi sydämeni hyppäsi pari ylimääräistä kertaa, kun Leppänen mainitsi, että melkoisen suurella todennäköisyydellä Vaskikirjoilta tulee suomennos Ursula K. Le Guinin hainilaiseen maailmaan sijoittuvasta kokoelmasta, joka olisikin sitten viimeinen vielä kääntämätön teos sarjassa. Olen kokoelman jo lukenut, mutta sillä ei ole väliä, hankin sen suomeksikin. Ehdottomasti tärkeä lisäys genren käännöskirjallisuuteen. Toivottavasti varmistuu.


Anne Leinonen, Tiina Raevaara ja Johanna Sinisalo keskustelivat Juha Tupaselan johdolla Suomikummasta ja miten se nähdään maailmalla sekä miten Suomikumma menestyy nykyään. Keskustelussa tuli paljon tärkeitä pointteja, ja niin oudolta kuin se tuntuukin, niin en ole ennen sattunut kuuntelemaan paneelia, jossa Sinisalo esiintyy. Häntä oli ilo seurata, vahvoja näkemyksiä, niin kuin myös Raevaaralla ja Leinosellakin.


Kristoffer Lawsonin Doctor Who -esitys oli yksi mielenkiintoisimmista näkemistäni aiheeseen liittyvistä esityksistä. Teemana oli musiikki, eli Ron Grainerin säveltämä sarjan tunnari, Delia Derbyshiren toteutuksesta alkaen aina nykypäivään saakka. Mukana oli myös cover-versioita, joista itselle henkilökohtaisesti tutuin oli The Timelordsin Doctorin’ the Tardis 80-luvun lopulta. Sitä ei voinut välttää kuulemasta, oli tv-sarja sitten tuttu tai ei. Jalkaterä alkoi kummasti vipattaa Lawsonin esityksen aikana, onhan kyseessä sentään hemmetin vetävä ja mieleenpainuva biisi, versiosta riippumatta. Jotenkin minulla on mennyt aiemmin ohi tulevan tohtorin sisältävän alkutunnarin faniversio (tuossa alla), joka on toteutettu todella hienosti. Saa nähdä miltä BBC:n virallinen toteutus näyttää.


Viimeisin ohjelma, jonka ennätin nähdä ennen poistumista, oli Mikä paskapäisissä sankareissa viehättää? Petri Hiltunen jäi auttamattomasti keskustelun vetäjänä jalkoihin, kun Jukka Halme, Johanna Sinisalo ja Jukka Laajarinne veistivät selityksiä, miksi esimerkiksi Batmanissä on enemmän potkua kuin Teräsmiehessä tai miksi sarjamurhaajat löytävät morsioita vankilaan jouduttuaan. Yleisöllä riitti hauskaa.


Loppuillan ohjelmatkin olivat törkeän kiinnostavia ja ilmeisen hauskaa porukoilla tuntuu olleenkin, mutta kun on mentävä, niin on mentävä. Joka tapauksessa Tähtivaeltajapäivä osoitti jälleen suomalaisen fandomin hienouden. Sain matkan aikana lisäksi luettua 2,5 kirjaa, mikä on positiivinen lisä. Yksi kirjoista oli Mitä kummaa, jonka voitin Morren maailma -blogista arvonnassa. Siinäpä Morre muuten selittää yleisemmin mikä Tähtivaeltajapäivä on, jos jotakuta kiinnostaa.
Seuraava pysäkki onkin sitten Steampunkfestival parin viikon kuluttua.

6 kommenttia:

  1. Harmittaa, kun en päässyt paikan päälle, vaikka Helsingissä pyörin viikon ajan. Töiden takia oli lähdettävä jo perjantai-iltana, joten oli kiva lukea mistä kaikesta lauantain Tähtivaeltajapäivillä puhuttiin. Archipelacon rupesi kiinnostamaan myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lauantaina tuli nähtyä muutakin - elävät kuolleet oli liikkeellä (Zombiewalk).
      Ehdottomasti Archipelaconiin mukaan! Siellä on varmasti hyvä meininki.

      Poista
  2. Minä kerään kiinnostavat conit seuraamalla genretapahtumia/fandomia noin yleisesti ja monet conit pidetäänkin vuosittain suurin piirtein samoihin aikoihin. Nyt kun kysyit, niin googlasin olisiko missään valmista listaa ja löytyi ainakin tämä, mutta siinä ei ole suomalaisia tapahtumia, eikä edes Euroconia. Suomitilaisuudet löytyy parhaiten varmaankin Suomalaisen fandomin fb-ryhmästä. Olen kerännyt kesän tapahtumia omaan postaukseen, mutta siinäkin on vain ne, joihin itse osallistun.
    Loncon on elokuun puolessa välissä... minulle se on vielä kesää :)) Kannattaa ostaa lippu muuten kohtalaisen pian, jos et ole vielä ostanut, sillä hinta nousee ensi kuussa. Jos majoitusta tarvit, niin lähihotellit on jo pääsääntöisesti täynnä, muutamia hajahuoneita ilmeisesti löytyy. Lonconista tulee kokemus!

    VastaaPoista
  3. Pitää vielä mainita Teron Partial Recall-blogi, josta löytyy myös genretapahtumista. Kannattaa seurata.

    VastaaPoista
  4. Lähimmäs kattavinta kalenteria pääsee Conconin tapahtumakalenteri, jossa on myös merkittynä animetapahtumat ja muutamia muita jotka samaa kohdeyleisöä saattaisivat kiinnostaa. Sieltäkin tosin puuttuu tällä hetkellä Turun Turconen (20.9) ja Jyväskylän Lokacon (aina viikon 42 viikonloppuna). http://concon.nakkikone.org/tapahtumakalenteri

    Muita hyviä paikkoja on Risingshadown tienristeys (http://www.risingshadow.fi/forum/tienristeys) ja Nörttityttö-blogin kerran kuussa listaamat tapahtumat (http://geekgirls.fi).

    Laitan nämä tiedot myös Anna Marian blogiin, jos hän ei enää eksy tähän kommenttiketjuun (sori, olen vähän myöhässä)

    VastaaPoista
  5. ConCon näytti hyvältä, tosin siitä puuttuu myös seuraava Eurocon, Shamrokon elokuussa. Minulle itselleni on tärkeää tietää tapahtumista mielellään jo puolta vuotta aiemmin, niin ehdin saada esim. halvempia lentokippuja, järjestellä aikatauluja ym.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...