torstai 8. toukokuuta 2014

Tähtivaeltaja-palkinto 2014 on jaettu

Tähtivaeltajan uutisista voi bongata tiedon, että Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2013 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta on jaettu ja se meni Peter Wattsin romaanille Sokeanäkö. Kirjan on suomentanut J. Pekka Mäkelä.

Asiantuntijaraati eli Hannu Blommila, Toni Jerrman, Elli Leppä ja Antti Oikarinen toteavat perusteluissa mm. seuraavaa:
"Kanadalaiskirjailija Peter Wattsin Sokeanäkö (Blindsight, 2006) kuvaa ihmiskunnan ensimmäistä muukalaiskohtaamista. Romaani käy epäröimättä käsiksi isoihin filosofisiin kysymyksiin ja vastaa niihin rohkean provosoivasti. Mestarillisesti rakennettu teos tarjoaa hätkähdyttäviä visioita mm. tietoisuuden merkityksestä, identiteetin muodostumisesta, tajunnan rakenteista ja ihmissuvun evoluutiosta.
... Sokeanäön kiehtovat tieteelliset viritelmät nojaavat raudanlujaan faktapohjaan. Watts on upottanut vetävään tarinaansa silmittömän määrän todellisia tutkimustuloksia niin neurologian, biologian, kielitieteiden kuin psykologiankin alalta ja ekstrapoloinut niitä varsin uskaliaisiin suuntiin. Harvemmin on tietoisuuden funktiota kyseenalaistettu kirjallisuudessa näin reippain ottein.
Sokeanäkö palkitsee lukijansa ruhtinaallisesti."
Muut ehdokkaat olivat:
  • Iain M. Banks: Siirtymä
  • Lauren Beukes: Säkenöivät tytöt
  • Hugh Howey: Siilo
  • Johanna Sinisalo: Auringon ydin
Kolmesta luetusta suosikkini oli juurikin Wattsin teos (arvostelu), joten olen iloinen, että raati oli kanssani samaa mieltä. Kannattaa tutustua Sokeanäköön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...