torstai 22. toukokuuta 2014

Diana Wynne Jones: Kyylän kyydissä

Oli aika poimia World Fantasy -palkintoehdokkaiden lukutavoitelistaltani yksi teos luettujen joukkoon. Hieman hitaanpuoleisesti listalle on punaista ilmestynyt, mutta ajatuksena ei olekaan kiirehtiä, vaan käydä läpi ajan kanssa. Vuonna 1984 ilmestynyt Diana Wynne Jonesin Archer's Goon ei voittanut 1985 World Fantasy -palkintoa, vaan sinä vuonna jaettiin ykkössija Robert Holdstockin Alkumetsän (arvostelu) ja Barry Hughartin Bride of Birdsin kesken. Archer's Goon suomennettiin nimellä Kyylän kyydissä 1990. Olen aiemmin lukenut Jonesilta The Tough Guide to Fantasylandin, jota pidin erinomaisena. Jostain syystä en kuitenkaan ole tullut tarttuneeksi muihin hänen kirjoihinsa ennen tätä.

Howard Sykes löytää eräänä päivänä keittiöstä isokokoisen mutta pienipäisen Kyylän, joka ilmoittaa pysyvänsä perheen seurassa niin kauan kunnes Howardin isä, Quentin, on maksanut Archerille velkansa, kaksituhatta sanaa. Archer on yksi seitsemästä sisaruksesta, joilla on maagisia voimia, ja he pitävät vallassaan Howardin kotikaupunkia. Jokaisella sisaruksella on omat erikoishallinta-alueensa, kuten kunnallistekniikka, sähkönjakelu, laki ja järjestys tai kulttuuri ja koulutus.Vaan onko Howardin kirjailijaisän sanat sittenkään menossa Archerille vai jollekin muulle sisarukselle? Joku heistä haluaa alistaa valtaansa koko maailman ja sanoilla on oma mahtinsa. Howard ja hänen Äksy-sisarensa tempautuvat mutkikkaaseen seikkailuun, jossa ajalla ja paikalla on merkitystä.

Alussa Kyylän kyydissä vaikutti kohtalaisen tavalliselta nuorille suunnatulta humoristiselta fantasiakirjalta, mutta mitä pidemmälle tarina eteni, sen yllätyksekkäämmäksi se kävi juoneltaan ja lopun käänteet olivat toteutukseltaan varsin hienoja. Matkan varrellakin on monia kekseliäitä yksityiskohtia. Kirjaa lukiessa tuli kuitenkin samankaltainen olo kuin Terry Pratchettin teoksia lukiessa, että ei tiedä onko tämä hauskaa, vai enkö oikein ymmärrä. Silti loppuseuraamuksena huomaa pitäneensä kirjasta, ajoittain ehkä jopa nauraneensa ja ehdottomasti on sitä mieltä, että kannatti lukea. En kuitenkaan varauksetta ihastunut Jonesin tyyliin ja nuortenkirjamaisiin hahmoihin. Mikä ei tietenkään estä, ettenkö lukisi kirjailijalta jatkossakin jotain. Suosituksia?

Kirjan pohjalta on tehty 1992 myös brittiläinen tv-minisarja, jonka käsikirjoitukseen kirjailija oli ilmeisesti suht’tyytyväinen. En ole nähnyt sarjaa, mutta jos se joskus vastaan tulee, niin ehkä katson.

8 kommenttia:

  1. Oi, Diana Wynne Jonesia! Olen lukenut häneltä Liikkuvan Linna, Leijuvan Linna ja Tuli ja Myrkkykatko kirjat. Linna sarja on ihan mukavaa luettavaa, kun taas Tuli ja Myrkkykatko oli hämmentävä ja kiehtova lukukokemus, jota suosittelen erityisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poimin tulevaisuuden lukulistalle Tuli ja Myrkkykatkon, vaikka ihan sen juoniselostus ei iskenytkään. Niiden antamaan kuvaan ei kannata tosin aina luottaa.

      Poista
  2. Minä olen lukenut Jonesilta viisi kirjaa: Derkinhovin mustan ruhtinaan ja neljä suomennettua osaa Chrestomancin maailmat -sarjasta. Lainasin äsken Liikkuvan linnan kirjastosta, ja Kyylän kyydissä odottaa hyllyssäni. Toivottavasti WSOY jatkaa Jonesin julkaisemista, viimeisin käännös on kesältä 2012.

    Eniten olen tähän mennessä tykännyt Derkinhovista, joka oikeutetusti nappasi vuonna 1999 Mythopoeic-palkinnon ensimmäisen Harry Potterin nenän edestä... Pidän Pottereista, mutta Derkinhovin musta ruhtinas on selvästi Viisasten kiveä parempi. Chrestomanceista suosikkini on Taikuuden taakka, heikoin taas Kohtalon koukkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chrestomancen ykkösestä tuli suositus myös Twitterissä, joten ehkä noista sarjoista valitsen sen myös tulevaisuuden listalle.

      Poista
  3. Olen lukenut Jonesilta Derkinhovin mustan ruhtinaan, Aarnikotkan vuoden ja Merlin-salaliiton. Luin kaikki teini-ikäisenä ja ainakin silloin pidin kahta ensimmäistä keskinkertaisina fantasia-kirjoina -- mutta ehkä minäkään en oikein tajunnut Jonesin huumoria? Merlin-salaliitosta en muista muuta kuin sen, että pidin kirjan rakenteesta. Muista kirjoista kiinnostaisi lukea vielä ainakin Liikkuva linna.

    VastaaPoista
  4. Suosittelen ehdottomasti lukemaan jokaisen osan. Itse olen lukenut kolme kertaa läpi Chrestomansin maailmojen suomennetut teokset, kunnes hokasin, että kirjojahan on tältä kirjailijalta lisääkin.
    Nyt on menossa Aarnikotkan vuosi, Derkinhovi luettu jo.
    Suosittelen ehdottomasti lukaisemaan Chrestomancin maailmat ja Derkinhovin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika ei riitä, siksi valitsen muutaman. Tosin eivät ole tällä hetkellä nekään etusijalla. Kiitos kuitenkin suosituksesta. On aina hienoa nähdä kuinka jonkun kirjailijan teokset kolahtavat.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...