tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kylmää Game of Thronesia

No, nyt rupesi hermostuttamaan! En oikein tiedä miten päin olisi.

Tiedän, että monia eivät kirjojen tai tv-sarjojen spoilerit eli juonipaljastukset juurikaan hetkauta, mutta minä haluan valita spoilaantuako vai ei, kiitos! Tänä iltana Game of Thrones tv-sarja yllätti takavasemmalta ja nyt olo on epämiellyttävä - innostunut mutta samalla alakuloinen.

Puolitoista kuukautta sitten kirjoittelin Tulen ja jään laulun kirjojen ja tv-sarjan ajoitukseen liittyviä pohdintoja (Tulen ja jään laulu pohdituttaa taas), jossa enteilin tv-sarjan voivan ohittaa kirjansarjan juonikuvioissa joiltain osin viidennellä kaudella ja spoilereita saattaisi tihkua jo ensi kesän kuvauksien aikana kahdesta viimeisestä ASoIAF-kirjasta. Ei tarvinnut odottaa niin pitkään. Neljännen kauden neljännen jakson (Oathkeeper) lopun ja HBO Go:n ystävällisellä avustuksella pääsimme paikkaan, jossa kirjasarjassa emme ole vierailleet ja hitusen valotusta sellaisten hahmojen salaisuuteen, mitä kirjassa ei ole kerrottu. Periaatteessa, ajallisesti jakson loppuosa on tapahtunut toki jo julkaistun kirjan aikana, mutta tarinallisesti sitä ei ole kerrottu. Ainakaan tässä yhteydessä ja muodossa. Tv-sarja näytti langanpäitä (maalaa, jos spoileri ei häiritse: legendan Yövartion 13. komentaja Night's King - Yökuningas ja Crasterin pojat), joita yhdistelemällä saatiin aikaan melkoinen paljastus. Vaikea uskoa, etteikö kyseessä olisi ainakin pohjimmiltaan kaanonia kirjasarjan kanssa, sillä muuten tv-sarja lähtisi melkoisen reippahasti omille poluille.

Ei sillä, kyllähän jaksossa mentiinkin niin soveltaen kuin vain voitiin ja jos osa toteutuksesta ei olisi oikeasti onnistunut, olisin särkenyt läppärini. Ristiriitaisuuksia ja epäjohdonmukaisuuksia tv-sarjan hahmokehityksissä näköjään riittää, kun lähdemateriaalille ei olla uskollisia, ja hurjasusi-juttu meni niin penkin alle kuin olla ja voi. En voi sanoa inhonneeni jaksoa, se vain sai olon - epämiellyttäväksi. Game of Thronesin polut ovat omanlaisia, nyt myös lukijalle spoilerillisia.

George R.R. Martin vaikuttaa ainakin blogikommenttinsa perusteella olevan sinut loppukohtauksen kanssa, vaan olisipa hauska tietää enemmänkin hänen ajatuksiaan. Oikeasti. Ilman mediasensurointia. Ja wanha wirsi: olisi kiva saada seuraava kirja luettavaksi - mahdollisimman pian.

7 kommenttia:

 1. En ole vielä uusinta jaksoa katsonut, mutta kuulostaa kyllä vähän erikoiselta. Tällä kaudella ollaan muutenkin otettu aikamoisia vapauksia. Olin järkyttynyt Cersein ja Jaimen septakohtauksesta ja aloin valittaa asiasta kovaan ääneen kun katsoimme jaksoa siskoni kanssa, sisko-parka... Olin pelännyt, että alan kohta saamaan suuria spoilereita viidennesä kirjasta, mitä olen ehtinyt lukea vasta 200 sivua, vaikka jännä onkin ollut, mutta ilmeisesti alkaa tipahdella spoilereita ilmestymättömästä materiaalista.

  VastaaPoista
 2. Mä olin kyllä pettynyt eiliseen. Mrhrr.

  Inhosin sitä Craster-kohtausta, jossa lähdettiin jo reippaasti tangentin suuntaan kirjasta - mutta loppu oli musta varsinainen pohjanoteeraus. Tuli sellainen olo, että kirjan tietyllä tavalla hidas edistyminen piti korjata jollain näyttävällä mutta lopulta hieman tunnelmaa lässäyttävällä huiskaisulla.

  En myöskään ymmärrä sitä, että kehitellään omia kummallisia juonikuvioita kun samalla (otaksumani mukaan ainakin) kirjan juonikuvioita jätetään esittämättä. Mrrr.

  Oli siinä hyviäkin asioita, kuten Margaery, joka on sarjassa huomattavan paljon kiinnostavampi kuin kirjassa, mutta ei se paljon lopun pannukakkufiiliksessä auttanut.

  VastaaPoista
 3. Minä ajattelen tv-sarjaa vaihtoehtoisena maailmana - kirjat ovat se ainoa oikea todellisuus. Tällä asenteella muutokset ja lisätyt kohtaukset eivät ole häirinneet, vaan olen suhtautunut niihin myönteisesti. Jotenkin on kiva nähdä täysin uutta Tulen ja jään laulu -materiaalia (kuten uusimmassa jaksossa tapahtumat Craster's Keepissä), jota voi pitää "puolivirallisena" Martinin osallisuuden takia. Paljon mieluummin tällaista kuin yksi yhteen sovitusta kirjoista, jolloin tietäisin koko ajan, mitä on tulossa, enkä pääsisi yllättymään.

  Joka tapauksessa Game of Thrones on ollut hämmästyttävän uskollinen kirjoille. En ennen tv-sarjan alkamista pitänyt tällaista mahdollisena, vaan odotin paljon suurempia muutoksia. Yksi GoT:n ohjaajista mainitsi äskettäin, että vasta kuudennella tuotantokaudella mennään ohi ilmestyneistä kirjoista. Mutta näemme varmasti tällä ja seuraavalla kaudella samantapaisia paljastuksia kuin uusimman jakson lopussa. Toivonkin, että The Winds of Winter ilmestyy viimeistään ensi maaliskuussa.

  En todellakaan halua spoilaantua kirjasarjan tapahtumista GoT:n kautta, mutta viimeisimmän jakson lopetus oli minusta erittäin onnistunut. Tällaiset paljastukset vielä menettelevät. Tv-sarjan korkea taso ihmetyttää yhä minua, ja koko ajan mennään ylöspäin. Ensimmäiseltä kaudelta löytyneet kömpelyydet katosivat nopeasti, kun GoT:n tekijät oppivat työnsä kunnolla. Hylätty alkuperäinen pilotti oli kuulemma karmeaa katsottavaa. Pidän Game of Thronesin tärkeimpänä saavutuksena kuitenkin sitä, että se houkuttelee uusia lukijoita Tulen ja jään laulun pariin, joka on äärettömästi tv-sarjaa parempi. Ei minulle ole koskaan käynyt niin, että tykkäisin oman suosikkini adaptaatiosta alkuperäismateriaalia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen antanut itseni ymmärtää, että Martin ei pääsääntöisesti lue muiden käsikirjoittajien jaksojen kässäreitä, eikä niitä hyväksytetä hänellä. Toki Benioff ja Weiss ovat häneltä suuntia ja yksityiskohtia kyselleet. Crasterin linnan tapahtumia ei siinä mielessä voi pitää "puolivirallisina", mutta positiivinen suhtautumisesi on ihailtavaa. Jostain syystä Elio Garcia toisti jälleen viime viikolla, että hän uskoo seuraavalla kauden lopulla mentävän Windsin tapahtumiin ja nyt HBO paljasti jo (vahingossa?) tulevaa juonikuviota jaksokuvauksessa.

   Minäkin toivon, että Winds ilmestyy alkuvuodesta, mielummin niin kuin loppuvuodesta tai 2016.

   Poista
  2. Joo, en ajatellut, että Martinilla olisi tekemistä viimeisimmän jakson käsikirjoituksen kanssa. Tarkoitin sillä puolivirallisuus-heitolla vain sitä, että GRRM on yksi tv-sarjan tuottajista ja hän hehkuttaa sitä jatkuvasti blogissaan (eikä ole koskaan sanonut mitään kielteistä).

   "positiivinen suhtautumisesi on ihailtavaa."

   Asenne ei kuitenkaan kantanut keskimmäiseen Hobitti-elokuvaan... Jotenkin minusta tuntui Smaugin autioittamaa maata katsoessa, että nyt mentiin liian kauas alkuteoksen tarinasta ja tunnelmasta. Game of Thronesia seuratessa ei ole vielä tullut tällaista olotilaa; ehkä myöhemmin, jos muutokset menevät todella rajuiksi.

   Ja en ole osasta GoT:n juonivaihdoksista pitänyt, kuten vaikka Storm's Endin puuttumisesta tai Robbin uudesta sotasuunnitelmasta ennen häitä, mutta ne eivät pilanneet katselukokemustani. Enkä ole kertaakaan ajatellut, että tv-sarjassa olisi tehty jotain paremmin kuin kirjoissa. Kai alkuteokset ovat niin "pyhiä" mielessäni...

   Poista
 4. En ole vielä katsonut viimeisintä jaksoa koska katsotaan ne aina kaverin kanssa yhdessä, mutta tulen pitämään taatusti siitäkin! :P

  Lohikäärmetanssi 1 odottaa edelleen loppuun lukemista kun tuli iso pino muuta luettavaa ensiksi.

  Mutta GoT pompsahtaa kyllä helposti suosikkisarjakseni. NAM!

  VastaaPoista
 5. Katsoin jakson tänään ja kieltämättä hämmästyin. Olen vasta puolivälissä A Feast for Crowsia ja aika paljon tapahtui sellaista, mistä en tiennyt mitään. Enkä voi tietää, tapahtuvatko nämä sarjan tapahtumat oikeasti kirjassa.. huhhuh. Pelottavaa. Ilmeisesti täytyy lisätä lukuvauhtia, että pysyy edes jotenkuten sarjan edellä! Vaikka ilmeisesti se saattaa olla mahdotonta, kun tv-versiossa ilmeisesti napsitaan juttuja sieltä täältä ja laitetaan mutkia suoriksi oikein urakalla.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...