tiistai 29. lokakuuta 2013

George R.R. Martin: The Wit & Wisdom of Tyrion Lannister

“My mind is my weapon. My brother has his sword, King Robert has his warhammer, and I have my mind . . . and a mind needs books as a sword needs a whetstone if it is to keep its edge.”
- A Game of Thrones

Viimeistään tuon lauseen luettuaan on ihme jos lukutoukat eivät ihastu George R.R. Martinin luomaan älykkääseen ja sarkastisen terävään, mutta ah! myös niin viattoman vialliseen kääpiöhahmoon, Tyrion Lannisteriin. Tyrion on ehdottomasti yksi Tulen ja jään laulu -sarjan lukijoiden suosikkihahmoista, niin myös itse kirjailijan. Nyt hahmo on saanut oman nimikkoteoksen, The Wit & Wisdom of Tyrion Lannister, joka sisältää koottuna Martinin hahmon suuhun pistämiä lennokkaimpia lausahduksia sarjan viidestä ilmestyneestä kirjasta. Lauseet on poiminut Martinin kustannustoimittaja Jane Johnson ja niiden lisäksi lisäarvoa teokselle tuo kuvittaja/pilapiirtäjä Jonty Clark.

Olin yllättynyt kuinka moni lainauksista on otettu A Dance with Dragonsista eli tulevasta Lohikäärmetanssi-suomennoksesta. Osaa niistä en muista ollenkaan, joten odottelen kirjan uudelleenlukemista melkoisella innolla. Kirjava on viimeksi ennustanut, että se voisi ehtiä ennen joulua painoon. Osa Tyrion-lausahduksista on pompannut esille enemmän tv-sarjan ansiosta, kuten aloitussiteeraus. Kyllähän tähän pikku kirjaseen on osattu poimia olennaisimmat sanomiset, vaikka kaikki ei toimikaan yhtä terävästi ilman tapahtumakontekstia. Äkkiseltään en muista, että jokin olennainen Tyrion-viisaus olisi jäänyt puuttumaan.Onko tämä teos kuitenkaan hintansa väärti? Ensimmäiset Amazonin yhden tähden -kommentit lyttäävät kirjan rahastukseksi. Ja kyllä, sitähän tämä on, liian kallis antiinsa nähden. Me fanit olemme kuitenkin siitä omituisia otuksia, että hankimme kaiken maailman oheistuotteita liittyen rakkaisiin kannatusten ja innoitusten kohteisiin, oli kyse sitten urheilusta, musiikista tai kirjallisuudesta. Tämä on yksi niistä oheistuotteista, joka päätynee lähinnä vain fanien hyllyille tai lukulaitteisiin. On tuota tullut ostettua A Feast of Ice and Fire -keittokirjakin (arvostelu), ja kuten sen kohdalla myös The Wit & Wisdom of Tyrion Lannisterinkin kohdalla lukeminen toi vivahteikkaita muistoja mieleen kirjasarjan lukemisesta.Jonty Clarkin piirrokset ovat mielestäni onnistuneita ja hauskoja ja täydentävät hyvin Tyrion-lainauksia. Clarkin tuore haastattelu teokseen liittyen löytyy täältä. Minä ostin kirjan sähköisenä versiona, mutta se on halukkaiden saatavilla paperisenakin joko UK tai US -painoksena ja kannella. Nyt sitten odottelemaan joulukuuta, jolloin päästään Westerosiin Dangerous Women -antologian tarinalla The Princess and the Queen ja toivottavasti myös Essokseenkin Lohikäärmetanssin myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...