tiistai 13. elokuuta 2013

Hugh Howey: Second Shift - Order

Hugh Howeyn Siilo-sarja jatkuu. Esiosa-trilogian ensimmäisen osan, First Shift - Legacyn (arvostelu) luin kolmisen kuukautta sitten ja nyt oli vuorossa kakkososa Second Shift - Order (2012). Kirjan hahmokaartiin kuuluu samoja henkilöitä kuin ykkösosassakin, mutta myös muutamia uusia hahmoja esitellään Siilo 18:n asukkaista. Tarina valaisee tapahtumia ennen Wool-sarjan (osat 1-3 ja 4-5) tapahtumien alkua.

Second Shift - Orderin tarina kulkee tällä kertaa yhdessä samassa ajassa, mutta kahden eri siilon välillä. Siilo 1:ssä Donald herätetään jälleen 70 vuoden jälkeen auttamaan muissa siiloissa ilmenneiden ongelmatilanteiden ratkaisussa. Hänen ensimmäisen IT-vuoronsa muistiinpanoissa oletetaan olevan avaimet käsitellä tilannetta. Mission Jones on 17-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä kantaja Siilossa 18. Hän ja useat muutkin nuoret ovat päättäneet etsiä oman polkunsa, eikä seurata vanhempiensa ammatillisia jälkiä. Siilonsa eri osissa liikkuva Mission huomaa ilmapiirissä tapahtuvan muutoksen ja levottomuuden kasvun. Hän joutuu keskelle tapahtumia, joiden osapuolet eivät ole välttämättä sitä mitä hän kuvitteli olevan.

Second Shift - Order ei innosta yhtä paljon kuin Wool-sarjan osat tai First Shift - Legacy. Tarinassa paljastuu toki lisää tietoa menneisyydestä ja syistä miksi siilot rakennettiin. Myös siilojen sosiaaliseen rakenteeseen ja käyttäytymiseen perehdytään varsinkin nuorempien asukkaiden näkökulmasta. Pidän edelleen siitä, että hahmot eivät ole mustavalkoisia ja nekin jotka voisi luokitella ”pahisten” puolelle näyttäytyvät omasta mielestään oikeutettuina toimiinsa. Moraali ja tekojen oikeutus ovatkin kirjan keskeisiä teemoja. Donald kokee tarinan aikana shokin menneisyydestään, joten hänen hahmonsa käyttäytymisen ymmärtää sen kautta, vaikka koinkin hänet hetkittäin rasittavaksi. Mission puolestaan ei sytytä lainkaan ja koskapa hän on Second Shiftin päähahmo, se vaikuttaa tarinaan latistavasti.

Howey kirjoittaa edelleen tunnistettavalla tyylillään ja juonessa on sen verran tarpeeksi käänteitä, jotta tarinan veto säilyy. Second Shift on kuitenkin pikkuinen notkahdus sarjassa ja toivonkin, että kolmas osa, Third Shift - Pact nousee jälleen ykkösosan tasolle. Dust, Siilo-sarjan päätöskirja, joka vetää yhteen koko Woolin ja Shiftin tarinat ilmestyy tämän viikon lopulla.

2 kommenttia:

  1. Nyt kun Siilo kohtapuoleen ilmestyy suomeksi, niin kiinnostaisi kuulla päivitetty mielipiteesi lukujärjestyksestä. Mainitset First Shift - Legacyn arvostelussa, että vaikka kyseessä on esiosa, niin et lähtisi lukemaan sitä ensimmäisenä. Oletko edelleen sitä mieltä että Siilon maailmaan kannattaa tutustua alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen piakkoin lukenut esiosa-sarjan viimeisen kirjan Third Shiftin ja vastaus on: Kyllä. Ensin ilmestyvä Siilo-suomennos (tai Wool Omnibus jos haluaa lukea englanniksi) ja sitten vasta esiosa. Juonilinjat tuntuvat toimivan rakenteellisesti ja ajallisesti erinomaisesti tässä järjestyksessä. Koen, että Siilo on vahva aloitus sen vuoksi, ettei taustaa tiedä eikä selitetä liikaa, vaan se avautuu vasta myöhemmin.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...