torstai 5. elokuuta 2010

Suzanne Collins: Nälkäpeli ja Vihan liekit

Suzanne Collinsin Nälkäpeli-sarjasta on tällä hetkellä suomennettu kaksi ensimmäistä osaa: Nälkäpeli ja Vihan liekit. Kolmas ja viimeinen osa Mockingjay ilmestyy tämän kuun loppupuolella englanniksi ja suomeksi nimellä Matkijanärhi marraskuun 15. päivä (päivitetty tieto 17.9.).

Pohjois-Amerikka on kokenut luonnonkatastrofeja. Jäljelle jäänyt maa jaettiin aikoinaan kolmeentoista eri sektoriin, joilla jokaisella on oma roolinsa maatalouden, kaivos- ja tekstiiliteollisuuden raaka-aineiden ja niiden jalosteiden tuottamisessa. Sektoreita hallittiin diktaattorimaisesti Capitolista, pääkaupungista. Sektorit ryhtyivät kapinaan, syttyi sisällissota, jonka Capitol sai taltutettua. Sektori 13. tuhottiin kokonaan ja muita rangaistiin keksimällä Nälkäpeli, vuosittain pelattava tosi-tv-ohjelma, johon valitaan kustakin sektorista kilpailemaan yksi tyttö ja yksi poika. Nälkäpelissä pelataan kovilla panoksilla kuolemaan saakka, tapa tai tule tapetuksi. Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Katniss, joka asuu hiilikaivossektorissa 12. Arpaonni ei suosi Katnissin sisarta, joka joutuu ensimmäistä kertaa 12-vuotiaana osallistumaan Nälkäpeli-arvontaan. Katniss ei suostu päästämään sisartaan lähes varmaan kuolemaan, vaan ilmoittautuu vapaaehtoisesti tämän tilalle. Näin alkaa Katnissin taistelu raakalaismaisessa pelissä, jota osa kansaa seuraa huvituksena, osa pakon edessä menettäen lapsiaan.

Nälkäpeli voi olla suunnattu nuorille, mutta sen tiukka ote yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen ja raakojenkin kuolemien kuvaus tekee siitä myös ehdottomasti aikuisillekin suunnatun teoksen. Collins kirjoittaa tunteisiin vetoavasti, pieniä cliffhangereitä ripotellen ja mukavia juonenkäänteitä viljellen. Osa juonen kuvioista on selkeästi arvattavissa, osa ei. Kirja vangitsi tiiviillä vauhdillaan, ja se on helppo ja nopea lukea yhdellä istumalla. Kahdella, jos malttaa laskea kirjan kädestään. Suurin miinus kirjassa, ainakin näin aikuislukijalle, on henkilöhahmojen hienoinen mustavalkoisuus. Mitään yllätyksiä ei heidän rooleissaan tule vastaan, mutta toisaalta, se tuntuu myös turvalliselta silloin kun tapahtumaympäristö ei sitä ole. Nälkäpeli on erinomainen postapokalyptiseen maailmaan sijoittuva tarina, jossa on särmää. Niinpä koin, että sarjan kakkososakin kannattaa ottaa luvun alle, ja koskapa kirja löytyi kirjahyllystä, luin sen samoin tein.

Jatkoarvostelu sisältää spoilereita ensimmäisestä kirjasta!

Vihan liekit jatkaa Nälkäpelissä alkanutta Katnissin tarinaa. Hän, yhdessä toisen voittajan Peetan, kanssa joutuu lähtemään voittajakiertueelle ja kamerat seuraavat tietenkin perässä. Viihdettä Capitolin väelle. Presidentti ei ole tyytyväinen tapaan, jolla Katniss järjesti voiton kahdelle edellisessä Nälkäpelissä, ja pitää sitä kapinan lietsomisena. Hän uhkaa Katnissin ystävän henkeä, jos tyttö ei käyttäydy niin kuin Capitol haluaa. Presidentti tietää, että Katnissin ja Peetan suhde ei olekaan totta. 75-vuotis Nälkäpeliin on luvassa yllätyksiä, mutta nyt on ilmassa myös kapinahenkeä niin sektoreilla kuin pelissäkin.

Vihan liekkien alkuosa alkaa verkkaisesti kuvaten 12. sektorin asukkaiden elämää ja heidän välisiä suhteita ja miten ne ovat muuttuneet edellisen Nälkäpelin jälkeen. Olin hieman pettynyt yli 150 sivun tapahtumattomuuteen. Vihjailut kapinasta ja sektori 13. salaperäisyydestä toki piristivät tarinaa välillä, mutta varsinainen toiminta alkoi vasta kun päästiin uuteen Nälkäpeliin. Tällä kertaa henkilöhahmoista löytyi hieman enemmän mielenkiintoisia piirteitä, eikä mustavalkoisuus häirinnyt niin paljon, vaikka olikin läsnä. Juonessa oli kuitenkin pientä ontumista, mikä häiritsi. Kirja päättyi kuitenkin niin mielenkiintoiseen cliffhangeriin, että päätösosa (Mockingjay) pitää lukea englanninkielisenä, sillä suomennoksen (Matkijanärhi) saamiseen menee liian kauan.

Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaa on helppo suositella niille, jotka haluavat lukemista, missä on jännitystä ja kiemuroita, eivätkä takerru pieniin puutteisiin.

Lisäys: Matkijanärhi ilmestyykin jo lokakuun 20. marraskuun 15. päivä!

3 kommenttia:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Miljatsi kirjoitti 21.08.2010 - 14:13
  Olen aivan innoissani näistä kirjoista enkä malttaisi odottaa kolmannen ilmestymistä. Harmi, että suomennos tulee vasta ensi vuonna.

  Raija kirjoitti 30.08.2010 - 11:27
  Minulle englanninkielinen jo putkahti postilaatikkoon. En ole löytänyt vielä päivämäärää milloin suomennos ilmestyy, mutta todellakin varmaan ensi vuoden puolella. WSOY varmaankin ihan lähiaikoina julkaisee ainakin talven ja kevään 2011 ennakkotietoja.

  Raija kirjoitti 04.09.2010 - 23:40
  Matkijanärhi ilmestyykin jo 20.10. Uskomattoman nopeaa toimintaa!

  doughnut kirjoitti 17.09.2010 - 18:08
  Tarkennus: Matkijanärhi ilmestyy siis tänä vuonna? Onko näin? Mistä saitte tuon tiedon? Kiitos!

  Raija kirjoitti 17.09.2010 - 18:23
  Tieto on peräisin WSOY:n medialle tarkoitetusta extranetistä (käyttöoikeus on erikseen pyydettävä). Nyt kun kysyit, tarkistin päivämäärän ja se on viikko sitten vaihtunut ja nyt WSOY ilmoittaa ilmestymispäiväksi 15.11.2010. Kyseessä on ennakkotieto, joka voi vielä vaihtua. Korjaan päivämäärän myös blogikirjoitukseeni. Mutta näyttäisi siltä tällä hetkellä, että kirja ilmestyy tämän vuoden puolella.

  Esittelyteksti:
  Suzanne Collinsin luoma menestyssarja Nälkäpeli sai koko maailman rakastumaan sen sankariin, nuoreen 16-vuotiaaseen Katnissiin. Urhea ja tulisieluinen taistelija oli valmis riskeeraamaan koko elämänsä voittaakseen epäinhimillisen ja julman tosi-TV-kilpailun sekä pelastaakseen lähimmäisensä. Mutta onko pahin sittenkin vasta edessä? Sarjan odotetussa päätösosassa vaakalaudalla ovat sekä Panemin valtakunnan kohtalo että Katnissin oma tulevaisuus. Kapinallisten pelastama Katniss kohtaa vaikeita valintoja: onko hänestä Capitolia uhmaavan kapinaliikkeen johtajaksi? Ja kuinka kipeitä ovat uhraukset, joita hirmuvallan kukistaminen vaatii?

  Paitsi loistava ja lennokas jännitysromaani, Matkijanärhi on myös ajatuksia ravisteleva kertomus elämän ja kuoleman epäoikeudenmukaisuudesta. Se on yhtä aikaa hyytävä vertauskuva loppuun asti viedystä kilpailuyhteiskunnasta ja inhimillisen herkkä tarina nuoresta rakkaudesta.

  Suzanne Collinsin tulevaisuuteen sijoittuvan seikkailutrilogian aikaisemmat osat, Nälkäpeli ja Vihan liekit, ovat olleet jymymenestyksiä sekä Suomessa että maailmalla. Kirjoja on myyty yli 2,5 miljoonaa kappaletta.

  Raija kirjoitti 17.09.2010 - 18:30
  Vielä lisäys: luen Mockingjayta parhaillaan englanniksi ja siitä ilmestyy arvostelu viikon sisällä.

  VastaaPoista
 2. voitko kertoa vihan liekkien käännekohdan ? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan :) Wikipediasta löytyy varmaankin siihenkin vastaus.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...