keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

John Scalzi: The God Engines

John Scalzin The God Engines on Subterranean Pressin julkaisema kuvitettu pienoisromaani. Kannen ja kirjan sisäosan erinomaisista kuvituksista vastaa Vincent Chong.

Righteous-avaruusaluksen kapteeni Ean Tepher on uskossaan vakaa mies ja hän toimii Herransa käskyjä kunnioittaen. Hänen Herransa lisäksi maailmassa on muita jumalia, jotka ovat aikoinaan uhmanneet Herraa, mutta tulleet kukistetuksia. Näitä vähäisempiä jumalia on vangittuna rautakahlein avaruusalusten "koneiksi". Alukset eivät toimi ilman heitä. Jokaisella aluksella on pappi avustajineen hallitsemassa vangittua jumalaa, mutta Tepherin aluksella on ongelmia. Heidän jumalansa kapinoi.

Scalzi on luonut kiehtovan maailman jumalineen ja heidän kannattajineen. Jumala ei ole olemassa ilman, että joku siihen uskoo. Alussa suoraviivaiselta tuntuva tarina saa loppua kohden käänteitä niin, ettei perässä tahdo pysyä, mikä on hienoa näinkin lyhyelle tarinalle. Maailman taustasta olisi voinut lukea enemmänkin ja rauhallisemassa tahdissa, sillä jumalat, heidän väliset suhteensa ja luomansa järjestelmät ovat mielenkiintoista luettavaa. Jumalien ihmisille antamat talentit, joiden avulla nämä saavat erikoistehtäviä ja lahjoja olisivat voineet tulla laajemmaltikin kuvatuiksi. The God Engines ei tunnu olevan puhtaasti science fictionia, vaikka siinä avaruuselementit ovatkin paikallaan. Tiedepuoli on korvattu uskolla ja se antaa fantasiavivahteen, ja olinpa löytäväni tarinasta hieman kauhuaineksiakin. Scalzi käsittelee uskonkäsitystä tarinassa hienosti; usko on jaettu asteisiin. Mitä vanhempaa, perittyä, usko on, sen heikompaa se on. Sen sijaan fanaattinen uusi usko on aina vahvempaa.

Oikeastaan Scalzin tarinan ainoa negatiivinen puoli on se, että se oli liian lyhyt. The God Engines oli saattanut toimia paremmin jopa kokopitkänä romaanina. Silti se toimii monella tasolla paremmin kuin useimmat Hugo-kilpakumppaninsa pienoisromaanikategoriassa. Pidin erityisesti lopusta.

The God Engines oli viimeinen kategoriansa ehdokas, jonka luin ja se kilpailee minun listallani Kage Bakerin The Women of Nell Gwynne'sin kanssa tiiviisti ykkössijoituksesta. Vielä en ole päättänyt kumpi paikan saa.

Aiemmat pienoisromaani-Hugo-ehdokkaiden arvostelut:

Ian McDonald: Vishnu at the Cat Circus
James Morrow: Shambling Towards Hiroshima
Nancy Kress: Act One ja Charles Stross: Palimpsest
Kage Baker: The Women of Nell Gwynne's

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...