torstai 4. helmikuuta 2010

Tulen ja jään sanasota


Sanasota George R.R. Martinin fanien keskuudessa on jälleen käynnissä. Kaikki leimahti liekkeihin siitä, kun Patrick Fantasy Hotlistillä julkaisi näytteen Martinin The Mystery Knight -novellista. Heti alkuunsa kommenteissa ryhdyttiin kritisoimaan sitä, että kirjailija keskittyy kaikkeen muuhun kuin A Dance with Dragonsin kirjoittamiseen ja fanit joutuvat odottelemaan vuositolkulla uutta kirjaa. Välillä tuli asiallisiakin kommentteja puoleen ja toiseen, mutta sitten kolmisen henkilöä päätti ryhtyä häiriköimään kommentteja ja Pat sulki blogikirjoituksen pistäen lyhyen palautteen ilman kommentointimahdollisuutta.

Odotteluun turhautuneet fanit ovat purkaneet tuntojaan enemmän tai vähemmän asiallisesti Finish the Book, George -journalissa, joka perustettiin sen jälkeen kun he kokivat, että heidän sananvapauttaan on rajoitettu Martinin omassa blogissa, jossa kommentit julkaistaan vasta tarkastuksen jälkeen. Monet eivät saaneet viestejään näkyville tai tulivat jopa bannatuksi blogissa. Ainakin oman ilmoituksensa mukaan. Osa Martinin blogissa jo julkaistuista negatiivisista kommenteista on kadonnut jälkeen päin.

Westerosin foorumi on Tulen ja jään laulu -sarjan englanninkielisistä foorumeista kattavin ja siellä on kohtalaisen tiukka kuri sen suhteen mitä Martinista saa sanoa ja mitä ei. Esim. keskustelu A Dance with Dragonsin mahdollisesta ilmestymisajasta oli kokonaan kielletty foorumilla, pääasiassa koska 1) se on turhaa, sillä kukaan ei vielä tiedä milloin kirja ilmestyy 2) se aiheuttaa negatiivisen mielialan lietsontaa ja kirjailijan haukkumista. Näillä perustein Westeros on saanut pidettyä kirjasarjan keskustelut siisteinä ja asiallisina, joskin välillä foorumin muissa osioissa tekstit ovat vähemmän kontrolloituja. Westerosin foorumin perustaja Elio eli Ran on Martinin yhteistyökumppani ja valmistelee parhaillaan Tulen ja jään laulu -sarjaan liittyvää ensyklopediaa, jonka on tarkoitus ilmestyä kunhan A Dance with Dragons on valmis ja Martin pystyy panostamaan kirjaan aikaa.

Slynt, joka Westerosin foorumissa ei kokenut voivansa sanoa mielipiteitään, perusti vähän aikaa sitten foorumin The Brave Companion vs. the Unfinished Tales. Periaatteena on, että jokainen saa ilmaista mielipiteensä vapaasti, jopa kirjautumatta. Foorumilla kolme henkilöä tunnusti, että he olivat syyllisiä Pat's Fantasy Hotlistin häiriköintiin. Tämän seurauksena joitain uuden foorumin jäseniä on bannattu Westerosin foorumilta, vaikka he eivät osallistuneet Hotlistin häiriköintiin ja eivät ole Westerosin foorumilla aiheuttaneet häiriötä. TBC vs. TUT joutui jo itsekin bannaamaan yhden jäsenensä, juuripa yhden em. häiriköijistä. Lisäys: päivä tämän kirjoituksen jälkeen, foorumi on sulkenut ovensa kirjautumattomilta henkilöiltä ja avasi sen jälkeen muutamaa päivää myöhemmin.

Shawn Speakman on jo useiden vuosien ajan heittäytynyt puolustamaan Martinia turhautuneita faneja vastaan. Hän on ilmaissut mielipiteitään mm. Terry Brooksin foorumilla GRRM - Will It Ever Be Published? -keskustelussa ja viimeksi kirjoittamalla pitkähkön yksityiskohtaisen blogikirjoituksen Suvudussa. Idea blogikirjoitukseen tuli Brooksin foorumilla ja Speakman on kutsunut myös A Dribble of Inkia, Jeff's Fantasy Review'ta ja The Wertzonea esittämään omat näkemyksensä päivän polttavista Martin-kysymyksistä, mm. häiritseekö Martinin muut harrastukset, kuten amerikkalaisen jalkapallon katselu hänen kirjoitustyötään, onko lukijoilla oikeus olla vihaisia Martinille siitä, että tämä ei ole pitänyt kiinni ilmoittamistaan mahdollisista deadlineista, saako lukija kritisoida kirjailijan ammattietikkaa kun on ostanut tämän kirjan jne. Oman turhautuneen fanin näkökannan on esittänyt ilman kutsua Travels Through Iest -blogi. Nämä kaikki ja useat muutkin kirjoitukset ovat virinneet perusteellista keskustelua, jossa eri näkökannan omaavat osapuolet eivät kuitenkaan tunnu lähestyvän toisiaan.

Seuraan keskusteluja kiinnostuneena, ja toki ne välillä aiheuttavat turhautumisen tuntemuksiakin. Kummankin osapuolen kommentoijista löytyy niitä, jotka eivät yksinkertaisesti hyväksy eriäviä mielipiteitä. Eriävä mielipide ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että toinen olisi väärässä. Se joskus unohtuu. Jokaisen omasta moraalista riippuu lähteekö nimittelemään toisia ihmisiä henkilökohtaisesti tai estämään heidän viestejään sillä perustein, että he eivät sovi omaan pirtaan. Tässä sanasodassa ovat jo molemmat osapuolet ryvettyneet.

Mikä sanasaodan lopettaisi?

Ainakin hetkeksi sitä hiljentäisi

George R.R. Martin on omassa blogissaan viime viikkoina antanut hippusia tietoja A Dance with Dragonsin etenemisestä. Välillä hieman epäselväksi jäänyt viesti ehti jo herättää innostuksen siitä, että kirja on valmis. Martin ennätti kuitenkin toppuuttelemaan. Kirja lähenee tällä hetkellä 1200 käsikirjoitussivua, mikä tarkoittaa noin 300 000 - 360 000 sanaa (n. 250-300 sanaa per sivu). Jos tätä vertaa A Storm of Swordsin US painoksen käsikirjoituksen ja kovakantisen sivuihin nähden, niin tällä hetkellä olisi kasassa reilun 780 sivun pituinen kovakantinen opus (ilmeisesti vähemmän jos olisi UK painos). Muutama sivu vielä, niin A Dance with Dragonsista on tulossa sarjan toiseksi pisin kirja (ellei editoijien sakset käy). Nämä luvut ovat kuitenkin arvioita, eikä niitä kannata turhan tarkkaan tuijottaa, varsinkin kun US painoksen layoutia on muutettu. Kirjan valmistumiseen on kuitenkin aikaa useita kuukausia. Sanasota toivottavasti laimentuu piakkoin ja Martinin kirjoitusfiilis jatkuu. Osa faneista, niin paljon kuin Tulen ja jään laulu -sarjasta pitävätkin, eivät pidä itse kirjailijasta. Se on jo käynyt selväksi. On siis odotettavissa, että tulevan kirjan ilmestymiseen eittämästi kuuluvat mainos/nimmarienjakokiertueet, conit ym. tilaisuudet, jotka vievät kirjailijan pois kirjoituspöydän äärestä, aiheuttavat jälleen sanomista. The Winds of Winterin odotus ei välttämättä ole yhtään tämän helpompaa - kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...