lauantai 23. tammikuuta 2010

Paolo Bacigalupi: Pump Six and Other Stories

Paolo Bacigalupin kokoelma Pump Six and Other Stories sisältää kymmenen science fiction novellia (erikoispainoksessa lisäksi Small Offerings -novelli):
  • Pocketful of Dharma
  • The Fluted Girl
  • The People of Sand and Slag
  • The Pasho
  • The Calorie Man
  • The Tamarisk Hunter
  • Pop Squad
  • Yellow Card Man
  • Softer
  • Pump Six
Huom! Alla olevat katsaukset novelleihin sisältävät kuvausta kustakin tarinasta, mutta eivät varsinaisesti spoilaa.

Pocketful of Dharma on Bacigalupin ensimmäinen julkaistu novelli, joka kertoo orvoksi jääneestä tyhjätaskukerjäläispojasta, joka kamppailee selviytymisestä ja sen myötä ajautuu tilanteeseen, jossa hänen taskussaan onkin jotain merkittävää. Vaikka tarinan maailma onkin mielenkiintoinen ja heijastaa tyyliä, joka jatkuu Bacigalupin myöhemmissäkin novelleissa, tarina tuntuu hieman jäävän vajaaksi.

The Fluted Girl kertoo orjatytön näkökulmasta julman tarinan kuolemattomuuden ja maineen tavoittelusta. Tarina on loistavasti rakennettu ja koko tilanne avautuu lukijalle pikkuhiljaa ja herättää varmasti tuntemuksia. Bacigalupi kirjoittaa karmaisevista asioista tyynen viileästi, antamatta tunteille sijaa, ja se tekee tekstistä vaikuttavan. Tapa, jolla Bacigalupi päättää novellin, jättää mielikuvitukselle varaa.

The People of Sand and Slag jatkaa The Fluted Girlin tyyliä. Tarinassa ikuinen elämä on saavutettu weevil-teknologian ansiosta ja kun vastaan tulee "vanhaa mallia" oleva koira, mitä voi verrata dinosauruksen löytymiseen, on kuonasotilailla siinä ihmettelemistä. Jälleen kerran tarinan kylmän analyyttinen tyyli tekee siitä loistavan, siitäkin huolimatta, että se saa aikaan myös epämiellyttäviä tuntemuksia.

The Pashossa sukupolvet kohtaavat eroavuuksineen. Isoisä on taistellut aikoinaan vihollismaata vastaan ja pojanpoika on puolestaan viettänyt aikaa tässä samaisessa maassa opiskelemassa Pashoksi, joka haluaa ylläpitää rauhaa ja toimia tiedon kerääjänä ja tallentajana. Isoisän mielestä poika on maansa ja perinteidensä petturi, vaikkakin kulttuurien sekoittuminen näkyy jo muutenkin kansan arkipäivässä. Tulevaisuuteen sijoittuva tarina, jonka voisi kirjoittaa sovittaen myös lähimenneisyyden Amerikkasta ja sen sotasankari/aseistakieltäytyjä perheestä, loppuratkaisua lukuunottamatta.

The Calorie Manin olen maininnut aiemmin Bacigalupin The Windup Girl -kirjan arvostelun yhteydessä. Novelli sijoittuu tulevaisuuteen, maailmaan, jossa maapallo on kokenut ekokatastrofin ja maatalouden suuryritykset hallitsevat häikäilemättömällä "aiheuta tuhoa ja tarjoa monopolipelastus" energiapolitiikallaan. Päähenkilön tehtävänä on salakuljettaa suuryritysten geneetiikkainsinöörien laumasta karannut, etsintäkuulutettu kalorimies turvaan. Kalorimiehen päämääränä on kaataa suuryritysten monopoliasemat. Novellin maailmanluonti on erinomaista ja kuvailevaa ja siinä esiintyvä kalorimies tulee mainituksi myös The Windup Girlissä.

The Tamarisk Hunterissa vesivarat ovat kontrolloituja ja päähenkilön ammattina on hävittää tamarisk-pensaita sitomasta maaperän suoloja ja siten edesauttaa vesivarojen kertymistä Californian suurkaupungin tarpeisiin. Novellin on sinällään ajankohtainen, sillä maapallon vesivaroista käydään jo nyt kahakoita. Tarinassa on vesipakolaisia, jotka ovat pakotettuja muuttamaan veden perässä kaupunkiin, mutta joiden pääsyä on rajoitettu, jotta suurkaupunki selviäisi edes nykyisten asukkaiden veden käytöstä. Kuten monet muutkin Bacigalupin tarinat, myös tämä sisältää kuitenkin useita kerroksia.

Pop Squad on ehkäpä kokoelman häiritsevin tarina, loistava sellainen, mutta jälleen kerran viileän analyyttinen ja synkkä. Bacigalupin maailmanluontitaito tulee jälleen erinomaisesti esille novellissa, jossa ihmisen elinikä on saatu jatkumaan kemiallisella menetelmällä, eikä ole tarvetta tuottaa enää uusia ihmisiä kuormittamaan maapalloa. Jotkut naiset kuitenkin kapinoivat lisääntymiskieltoa vastaan. Tarinan päähenkilö on poliisi, jonka tehtävänä on rajoittaa väestönkasvua.

Yellow Card Man on Bacigalupin ensimmäinen novelli, jonka luin. Se teki suuren vaikutuksen ja sen myötä hankin myös The Windup Girlin ja tämän novellikokoelman. Yellow Card Man on tiiviissä paketissa erinomaisesti kuvattu tulevaisuuden ekokatastrofin jälkeinen tarina kiinalaisesta miehestä, joka pakolaisena elää Thaimaassa keltakorttimiehenä, jolla ei juurikaan ole oikeuksia, ja joka yrittää henkensä pitimiksi ja sen kaupalla myydä itseään työvoimaksi. Novellin päähenkilö on Tranh, jonka tarina jatkuu The Windup Girlissä nimellä Hock Seng. Bacigalupi halusi vaihtaa nimen sopivammaksi henkilön etniseen taustaan.

Softer on kokoelman ainoa tarina, joka ei ole science fictionia, mutta hyvinkin Bacigalupin tyyliä kuitenkin. Tarina kertoo miehestä joka tappaa vaimonsa, koska on helpompi jatkaa pilaksi tarkoitettua tyynyleikkiä, kuin kohdata vaimon syytteet siitä, että hän vei leikin hieman liian pitkälle. Hyvin Bacigalupimaista ihmisyyden kuvausta, joka jatkuu myös kokoelman viimeisessä novellissa Pump Sixissä.

Pump Six sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, missä välinpitämättömyys, tylsistyminen ja tyhmyys ovat lisääntyneet. Novellista tuli mieleen sanonta yksisilmäisestä miehestä joka on kuningas sokeiden valtakunnassa. Apaattinen, mutta jälleen kerran hieno tarina ihmiskunnan kehittymisestä suuntaan, joka olisi voitu estää. Onko helpompaa jatkaa entiseen malliin?

Pump Six and Other Stories on loistava, suorastaan jopa nerokas kokoelma tarinoita, joissa ehkä yksittäin löytyy heikkouksia, mutta kokonaisuutena luovat maailman, jossa ihmisyyttä tutkitaan tavalla, joka herättää lukijan pohtimaan. Kokoelman tarinat eivät ole helppoa luettavaa, ne ovat paikoin julmia ja tunteettomia, ja ehkä tietynlaista pessimismiä ihmisyyden ja inhimillisyyden suhteen on havaittavissa. Ihmisyyden lisäksi toinen pääteema novelleissa on tulevaisuuden ekologinen tilanne ja syyt miten siihen on päädytty. Paolo Bacigalupi on yksi parhaita uusia kirjailijoita, jonka tiedän, ja ehdottomasti hänen tulevat teoksensa ovat huomioimisen arvoisia.

Paolo Bacigalupin The Windup Girlin arvostelu löytyy täältä.

Lisätty: Small Offerings -novellin arvostelu löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...