sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Michael J. Sullivan: The Crown Conspiracy, Avempartha ja Nyphron Rising

Michael J. Sullivanin The Riyria Revelation -sarja on yksi niistä harvoista fantasiasarjoista, joista olen kiinnostunut pelkästään kansikuvien perusteella. Varsinkin kun kirjojen kannet ovat kirjailijan itsensä maalaamia. Toki myös juonikuvauksella ja muutamalla kehuvalla arvostelullakin oli osuutensa siihen, että otin sarjan tähän mennessä ilmestyneet kolme ensimmäistä kirjaa luettavaksi.

Ensimmäinen osa, The Crown Conspiracy, esittelee taidokkaan varkaan Roycen ja hänen taistelijaystävänsä Hadrianin, jotka maksusta suorittavat pikku tihutöitään ja ovat ansainneet mainetta lahjakkaina. Ongelmat alkavat, kun heidät houkutellaan keikalle, joka osoittautuu muuksi kuin mistä oli kyse. Heidät lavastetaan syyllisiksi kuninkaan murhaan ja siitäpä alkaa sitten selvittely mitä todella on tapahtunut ja kenen toimesta.

Kirjasarjan tapahtumat sijoittuvat Elanin kuningaskuntiin. Sarja on selkeästi eeppistä sankarifantasiaa, jossa hyvät ovat hyviä ja pahat pahoja. Hyvyyteen ja pahuuteen viitataan tarpeeksi ajoissa, jotta lukijalle ei jää epäselväksi kenen puolella pitää olla. Ensimmäistä kirjaa lukiessa tuli välillä tunne, että lukijaa hieman aliarvioitiin ja tiettyjä asioita alleviivattiin, jotta ne varmasti tuli huomatuksi. Mielessäni yhdistin The Crown Conspiracyn Dragonlance-sarjaan tyylillisesti. Sullivanin kirjoitustyyli on selkeä, luvut ovat välillä tosin epätasaisesti kymmenien sivujen pituisia, välillä vain muutamia sivuja. Vaikka ensimmäinen kirja onkin tarina, jolla on alku ja loppu, se on selvästi myös osa laajempaa kokonaisuutta. Tähän viittasivat maailman jumaltarusto, uskonnolliset ryhmittymät, ja taikuus, joista annettiin vain pieni välähdys, ja se olikin syy miksi jatkoin lukemista toiseen kirjaan.

Avempartha vie pääkaksikon ja edellisessäkin kirjassa esiintyneen prinsessa Aristan haltijarakennelma Avemparthan luo. Kuvioon palaa myös velho Esrahaddon. Kirjan asetelma muuttuu astetta mielenkiintoisemmaksi, ja taustavyyhti purkautuu ja salaisuuksia paljastetaan jälleen sen verran, että kolmas kirja on melkein pakko ottaa luettavaksi, siitäkin huolimatta, että kirjailija sortuu taas hienoiseen alleviivaukseen. Kakkoskirja kertoo runsaasti haltioiden taustasta ja heidän pyrkimyksistään.

Nyphron Rising on sarjan tähän astisista kirjoista monisäikeisin ja mielestäni paras. Liika asioiden osoittelu on minimissään ja tarina etenee vauhdikkaasti. Usea tähän mennessä kohtuullisen arvattavalta vaikuttanut asia osoittautuu vähemmän arvattavaksi, vaikka peruskuvio yhden kirjan tasolla on kuitenkin kohtalaisen suoraviivainen. Kolmannessa kirjassa korostuu poliittinen kuvio rojalistien ja nationalistien välillä, kun samalla herätellään henkiin vanhaa keisarikuntaa. Haltijoiden tilanne valottuu tällä kertaa ihmisten maailman näkökulmasta, ja onkin mielenkiintoista nähdä miten nämä kaksi maailmaa, sen valossa mitä kakkoskirjassa tapahtui, kietoutuvat yhteen. The Riyria Revelations on viihdyttävä sarja, joka tuntuu pääsevän vasta vauhtiin kolmen ensimmäisen kirjan aikana. Joskus on ihan kiva lukea kirjoja, joita ei tarvitse liikaa pohtia, kirjailija kyllä osoittaa missä mennään. Sarjan kolme viimeistä kirjaa ilmestyvät tämän hetkisen aikataulun mukaan noin vuoden sisällä; neljäs ja viides kirja tänä vuonna ja päätösosa vuoden 2011 puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...