torstai 31. tammikuuta 2019

Shirley Jackson: The Haunting of Hill House - Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 8

The Haunting of Hill House on Shirley Jacksonin kauhukirjallisuuden klassikkoteos vuodelta 1959. Sitä ei ole koskaan suomennettu, päinvastoin kuin toinen kirjailijan teos We Have Always Lived in the Castle (1962, suom. Linna on aina ollut kotimme), joka sekin sai käännöksen kuitenkin vasta viime vuonna (arvostelu). Luin teoksen osana kirjabloggaajien klassikkohaastetta #8, jota tällä kertaa veti Tarukirja-blogi. Linkistä löytyy myös muiden blogien klassikkokirjapostaukset.

Tohtori Montague on yliluonnollisten ilmiöiden tutkija ja erityisen kiinnostunut Hill Housen vanhasta talosta, jossa kerrotaan kummittelevan. Hän päättää asettua taloon tutkimaan ilmiötä ja kutsuu paikalle myös talon nykyisen omistajan perillisen Luken ja Theodoran ja Eleanorin, joilla on taustassaan yliluonnollisia kokemuksia. Nelikko asettuu taloon, josta palveluväki poistuu ennen pimeän tuloa. Pian talo osoittautuu maineensa mukaiseksi.

Hill House on pelottava paikka omituisine arkkitehtuureineen ja itsestään sulkeutuvine ovineen. Jackson hivuttaa paikan tunnelman askel askeleelta tarinan keskiöön ja hahmoihin, niin että lopulta aloin epäillä olivatko hahmot lähtökohtaisesti jotenkin vinksahtaneita, vai oliko kaikki talon vaikutusta. Luin kirjaa aikataulullisesti aika myöhään yötä myöten ja tunnustan pelänneeni joitain kohtauksia. On jokseenkin tyydyttävää kun kirjailija on niin taitava, että vaikka tarina aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, se on samalla vaikuttavaa. Hahmojen päänsisäisten ajatusten muuttuminen ja kieroutuminen verrattuna heidän ulkoiseen käyttäytymiseen tulee erinomaisesti esille.

Kirjassa toistuu Linna on aina ollut kotimme kaltaisesti syrjäänvetäymisen tarve ja eristäytyminen, sekä ihmisten synkkä puoli ennemminkin kuin positiivisuus. Korrektiuden rikkominen ja pahansuopuus on käsin kosketeltavaa. Olen vaikuttunut Jacksonin tyylistä kuvata asioita, kuin ne olisivat hämmentävän luonnollisia, vaikka samalla tuntuu, että jossain vaiheessa sietokyky saattaa ylittyä. Jännitin kirjan loppua hieman, sillä se olisi voinut olla lässähdys, mutta se olikin vain omituinen. Täyden kympin lukukokemus The Haunting of Hill House ei ollut, mutta olipahan kuitenkin erinomaisesti käytettyä ajanvietettä. Suositeltava klassikko.

Minulla on ennestään pari novellikokoelmaa kirjailijalta, ja nyt hankin loputkin ekirjana tai äänikirjana saatavilla olleet teokset. Aion ehdottomasti tutustua kirjailijan tuotantoon enemmänkin, sekä myös elämäkertaan.


6 kommenttia:

  1. Kiinnostuin tästä kirjasta katsottuani sen pohjalta tehdyn samannimisen Netflix-sarjan. Sarja oli ihan jees, mutta mietin että olisiko kirjana kuitenkin vaikuttavampi eli ottanen tämän lukuun jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että olen nähnyt Netflixin sarjasta ainakin osan, mutta enpä osannut yhdistää sitä tähän kirjaan lukiessani. Kirjassahan ei Crain-suvun jäseniä ole mukana varsinaisesti, kun tv-sarjassa he ovat pääosassa (?). Kirjan pohjalta on tehty pari elokuvaakin, joista ilmeisesti vanhempi 1963 tehty on uskollinen kirjan juonelle.

      Poista
  2. Juuri luin arvion tuosta "Linna on aina ollut kotimme" -kirjasta ja kiinnostuin kirjailijasta. Tässähän on nyt goottimeininkiä olan takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnaa ja tätä voin kyllä suositella ehdottomasti ja myös Lottery-novellia.

      Poista
  3. Mää on tosi arka lukemaan kauhukirjallisuutta ja en pysty kattomaan kauhuleffoja. Nyt luen lasten/nuorten kirjaa, joka on kauhua ja se on mulle sopivan tasoista, ku ei oo kauhean pelottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin minäkään pelottavaa kauhua luen. Onneksi kauhu-nimikkeen alla on monenlaista suositeltavaa luettavaa.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...