2012 - uusi vuosi, jolta voi odottaa kirjarintamalla mielenkiintoisia kokemuksia. Toivottavasti tänä vuonnakin eteen tulee sellaisia kirjoja, joita ei osannut ennakoida ja jotka vievät uusiin sfääreihin. Se antaa lisämaustetta jo odotettavissa oleviin elämyksiin. Aion tänä vuonna viedä läpi yhden haasteen, jonka bongasin Working for the Mandroid -blogista ja väänsin suomenkieliseen muotoon luvan kera. Kyseessä on 2012 Science Fiction Reader Challenge elikkäs tarkoituksena on lukea alla olevista 12 eri science fiction -kategoriasta kustakin yksi teeman mukainen kirja. Kukin kirja voi osallistua vain yhteen kategoriaan haasteen aikana. Kategoriat voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Haaste alkaa 1.1.2012 ja päättyy 31.12.2012. Omalta kohdaltani ajattelin hieman vaikeuttaa haastetta ja pyrkiä lukemaan jokaisesta kategoriasta kaksi kirjaa eli yhteensä 24 kirjaa. Katsotaan haukkaanko liian ison palan.
Kategoriat ovat seuraavat:
1. Nuorille suunnattu science fiction
Nimensä mukaisesti, kustantajan määrittelemä YA-kirja,voi edustaa mitä tahansa subgenreä.
2. Aikuisten science fiction
Vastaavasti aikuisille suunnattua science fictionia, ei rajoituksia mahdolliselle subgenrelle.
3. Hugo-voittaja
Hugo voittaja ihan miltä vuosikymmeneltä tahansa. Wikipedia sisältää kattavan listan, jossa voittajat näkyy tummennettuna. Alkuperäisessä haasteessa hyväksytään Goodreads-listan perusteella myös fantasiakirjat, mutta itse olen tiukempi: vain science fiction käy.
4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
Korjattu: kategorian kirjaehdokkaita löytyy täältä.
5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
Hugo-lista ja classics-lista auttanevat tässäkin.
6. Steampunk
Goodreadsin listalta löytyy joitain ehdokkaita, mutta lista on osin virheellinen, sillä esimerkiksi listalla olevat Richard Mathesonin Olen legenda ja Scott Lynchin Locke Lamoran valheet EIVÄT taida kuulua kategoriaan, vaikka Goodreadsissa niin väitetäänkin. Wikipedia auttaa jälleen osaltaan valinnassa.
7. Robotit / Kyborgit / Androidit
Ehdokkaita löytyy täältä.
8. Avaruusalukset / Avaruusolennot
Tapahtumapaikkana avaruusalus tai mukana alienit, jotka huomattavassa/merkittävästi vaikuttavassa roolissa. Ehdokkaita esim. täältä.
9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
Aikamatkustukseen löytyy ehdokaskirjoja Wikipediasta tai Goodreadsin listalta. Vaihtoehtohistoria-ehdokkaita voi etsiä täältä ja rinnakkaisuniversumi-ehdokkaita täältä.
10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
Apokalyptisia ehdokkaita löytyy Wikipediasta, dystopiaa niin ikään Wikipediasta tai Goodreadsista. Utopiaa kenties tältä listalta.
11. Kyberpunk
Kyberpunkkia löytyy Wikipedian listalta tai Goodreadsista.
12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
Teemaan liittyviä kirjoja löytyy mahdollisesti esimerkiksi Goodreadsista.
Lisätty: 13. Bonuskategoria: suomalaisen kirjailijan kirjoittama science fiction -teos
Kotimaisia tieteiskirjailijoita voi vilkaista listattuna vaikkapa täältä ja heidän teoksiaan Risingshadown kirjailijatietokannasta.
Suomenkielisiä (alunperin ja käännöksinä) kirjaehdokkaita kaikkiin kategorioihin löytyy myös mm. Risingshadown kirjailijatietokannasta ja Wikipedian Käännetty tieteiskirjallisuus -listasta.
Tein sivupalkkiin oman seurantalistasivun haasteen etenemiselle. Tähän haasteeseen osallistumisen lisäksi jatkan George R.R. Martinin tuotannon uudelleenlukua sekä hieman kaiken muun jalkoihin viime vuonna jäänyttä projektiani lukea Kage Bakerin The Company -sarja kokonaisuudessaan. Kolme kirjaa takana, tästä on hyvä jatkaa alkavana vuonna.
Nämä huomioon ottaen tammikuun lukulistalla ovat mm.:
- Iain M. Banks: Use of Weapons
- Kage Baker: The Graveyard Game
- Edgar Rice Burroughs: A Princess of Mars
- Stephen Deas: The Order of the Scales
Jonossa odottaa myös McDonaldia, Stephensonia, Miévillea, Reevea ja joukko muita käännöksiä. Sivupalkkiin ilmestyi uusi tavoitelaskuri. Tähtäimessä 90 luettua kirjaa tänä vuonna.
PS: Jos lähdet mukaan 2012 Science fiction -haasteeseen, niin ilmoittele siitä kommenteissa. Olisi mukavaa seurata mitä muut suomalaiset blogistit kategorioihin valitsevat.
Lisäys:
Haasteessa ovat mukana suomalaisista blogeista
Katan Luettuja maailmoja
Johnnyn Puolisilmä
Hreathemus/NDSL:n Nulla dies sine legendo
Velman Kirjava kukko (Kulttuuriblogi)
Anun Jos vaikka lukisi...
Linnean Lukunen
Tessan Aamuvirkku yksisarvinen
Kuuttaren Kuuttaren lukupäiväkirja
ketjukolaajan Tahaton lueskelija
Ahmun Vinttikamarissa
sinideanin Kirjaretket
Oonan Lopunajan lauseet
Nadjan nadjan kirjasto
Espoon fantasiaryhmä
Susa-lin Val Alorn
Nafisanin Yöpöydän kirjat
ja vielä Lukutoukkakin, vaikkei blogia olekaan (ei haaste sitä vaadikaan) :)
joita kannattaa myös seurata!
Vuodatuksesta kopioidut kommentit;
VastaaPoistaEija kirjoitti 01.01.2012 - 14:09
Kuulostaa tosi kivalta haasteelta. Tuon tapaista voisi itsekin yrittää. Yleensä haasteenani on vain ollut tuollaisen yhden kategorian yrittäminen eli ylimalkaisesti tavoitteenani on ollut lukea ”mahdollisimman monta” esim. Hugo voittajaa – tietäähän sen miten siinä käy – homma lopahtaa, kun ei ole tavoitemääriä. Samalla lailla ajattelin tänä vuonna taasen lukea mahdollisimman monta scifi/fantasia/kauhu klassikkoa… hmmm… pitäisi varmaan vähän jalostaa omaa hastettani.
booksy kirjoitti 01.01.2012 - 14:55
Hih, loppuvuodesta pitää ainakin tarkistaa, josko olisi lähellä haasteen saavuttaminen =) Voihan tuossa päästä vahingossakin ainakin lähelle. Varsinaisesti ajattelin kyllä tutkailla tuota 101 spefin helmen listaa, haaveilen että jospa sieltä vielä puuttuvat kirjat tulisi vuoden mittaan luettua.
Raija kirjoitti 01.01.2012 - 15:15
Eija, minä harkitsin tuota Hugo-voittajien lukemista, mutta joukossa on monta kirjaa, jotka eivät oikeasti kiinnosta. Nyt voi ainakin valita mitä lukee.
booksy, epäilin samaa, että haaste voisi melkein itsestäänkin toteutua, joten pistin peliin kaksi kirjaa/kategoria. 101 spefi-listalta tulee minullakin varmaankin noukittua jotain scifi-haasteen yhteydessä.
tpi kirjoitti 01.01.2012 - 18:26
Minulla on ollut hitaana tavoitteena juuri tuo Hugo-voitajien läpilukeminen. Paino sanalla hitaana, tällä vauhdilla taitaa mennä vielä ainakin muutama vuosi ennenkuin urakka on suoritettu. (47/60 luettu)
Raija kirjoitti 01.01.2012 - 19:55
Aika hyvin. Laskin että minulla on vain 16 luettuna. Tänä vuonna todennäköisesti tulee 2-4 lisää. Mutta esim. Bujoldeja en tule jatkossa todennäköisesti lukemaan, joten 100 prosenttiin en taida päästä koskaan..
Rauno K kirjoitti 02.01.2012 - 15:24
Hyvää alkanutta vuotta! Haaste vaikuttaa mielenkiintoiselta. On hauskaa seurata mitä kirjavalintoja keksit, enkä epäile hetkeäkään ettetkö saisi vietyä sitä läpi =) Itse luen nykyään niin vähän, ettei olisi toiveita edes puoleen kategorioista.
Raija kirjoitti 02.01.2012 - 15:35
Heh, kiitos luottamuksesta. Edessä oleva työvuosi vaikuttaa sen verran vaativalta, joten itse olen hieman epäilevämmällä kannalla, mutta ensi joulukuussahan se sitten nähdään miten akan kävi :)
jatkuu...
VastaaPoistaKata kirjoitti 02.01.2012 - 17:31
Joo, hieno haaste on ja kyllä haluan tähän osallistua :)
Raija kirjoitti 02.01.2012 - 19:03
Hienoa! Lisäsi postaukseen linkin myös sinun blogisi haastesivulle :)
Johnny kirjoitti 04.01.2012 - 17:46
Ehdottomasti haluan osallistua haasteeseen. Tulee kokeiltua vähän eri tyylistäkin scifiä kuin normaalisti.
Raija kirjoitti 04.01.2012 - 19:48
Kiva juttu, Johnny! Lisäsin sinunkin blogisi linkin blogikirjoitukseeni.
Hreathemus kirjoitti 07.01.2012 - 05:14
Mukana! Kaivoin samantien kaikki SF-kirjat hyllystä ja aloin sovittaa niitä kategorioihin. Tästä tulee mielenkiintoista. Haluaisin muistuttaa muita osallistujia myös graafisten romaanien/mangojen/sarjakuvien mahdollisuudesta!
Raija kirjoitti 07.01.2012 - 05:55
Erinomaista. Olet listattu :)
Velma kirjoitti 07.01.2012 - 10:47
Mä olen vuosikausia suunnitellut lukavani enemmän scifiä, mutta en ole koskaan päässyt kunnolla alkuun. Uskaltaudun nyt siis yrittämään haastetta.
Raija kirjoitti 07.01.2012 - 12:04
Velma, tervetuloa mukaan. Lisäsin sinut linkkilistalle. Tämän haasteen kautta pääsee varmastikin alkuun. Paineita ei kannata ottaa, tärkeintä on saada uusia lukukokemuksia.
Lisäsin tekstiin linkit Risingshadown kirjailijatietokantaan ja Wikipedian Käännetty tieteiskirjallisuus -listaan, joista löytyy erinomaisia suomenkielisiä kirjaehdokkaita haasteeseen.
jatkuu...
VastaaPoistaAnu kirjoitti 08.01.2012 - 12:42
Jonkin aikaa piti miettiä, mutta lähden mukaan. Tämä genre on sellainen, johon haluan ehdottomasti tutustua, joten mikä parempi tapa kuin haasteeseen osallistuminen.
Raija kirjoitti 08.01.2012 - 12:56
Toivottavasti löydät mielenkiintoisia lukukokemuksia sen myötä, Anu. Hienoa, että olet mukana. Lisäsin linkin blogiisi.
Linnea kirjoitti 08.01.2012 - 14:18
Hei, tähän lähden mukaan. Yksi tähän sopiva kirja on tänä vuonna jo luetukin, joten pääsen heti hyvään alkuun. Scifiä tykkään muutenkin lukea, mutta tämä haaste voisi antaa vielä uusia näkökulmia!
Raija kirjoitti 08.01.2012 - 14:36
Hieno juttu. Pistin sinut listalle mukaan. Toivon itsekin saavani ennestään scifi-lukijana uusia ulottuvuuksia haasteen myötä. Löysin muuten toisesta blogistasi hyvältä vaikuttavan skonssi-ohjeen :)
Tessa kirjoitti 08.01.2012 - 20:35
Mukanamukanamukana!
Raija kirjoitti 08.01.2012 - 20:42
Kivakivakiva! Listattu.
Kuutar kirjoitti 09.01.2012 - 08:28
Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta haastelta. On ollut mielessä, että pitäisi lukea scifiä enemmän. Eli mukana ollaan myös. :)
Raija kirjoitti 09.01.2012 - 08:40
Hieno homma. Scifiä kannattaa aina lukea enemmän :) Blogisi on listalla.
Lukutoukka kirjoitti 10.01.2012 - 21:54
Booksyn rohkaisemana käyn nyt virallisesti tunnustamassa, että suoritan haastettasi. Velman tavoin olen kauan halunnut lukea enemmän scifiä ja olin jo aikaisemmin päättänyt panostaa siihen tänä vuonna. Sitten haasteesi tuli juuri sopivasti vastaan. Minulla ei kylläkään ole omaa blogia, mutta eihän se estä haasteeseen osallistumista. Kirjatkin on jo valittu, paitsi kahteen ekaan kategoriaan, pitäähän sitä jättää tilaa herätteillekin.
ketjukolaaja kirjoitti 11.01.2012 - 10:35
Kokeilen tähän haasteeseen vastaamista vaikka vanha olenkin. Valitsin tuossa aamun aikana sellaisia kirjoja, joita kirjastosta löytyy. Huomenna käyn lainaamassa ja sitten alan lukea.
Steampunk on hankala aihe löytää suomenkielisenä. Brazil-elokuvan kyllä katselin ihan hiljattain. Sen käsikirjoituksen voisi lukea netistä, mutta enpä taida kehdata...
Jospa nyt joitain valitsemistani tulisi luettua.
Raija kirjoitti 11.01.2012 - 11:32
Tervetuloa mukaan Lukutoukka ja ketjukolaaja.
Hetki piti miettiä suomenkielistä steampunkia ja löytyi ainakin muutama ehdokas: Philip Reeven Kävelevät koneet -sarja (myös nuortenkirjoja), Tim Powersin Anubiksen portit 1 ja 2 (yksi kirja suomennoksena jaettu kahteen osaan, myös aikamatkailua), Alan Moore ja Kevin O'Neillin Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga (sarjakuva, useita osia). Anubiksen portit on Wikipedian mukaan luokiteltu steampunkina historialliseen kategoriaan ja fantasiaksi, mutta se on ollut science fiction -palkintoehdokkaana useamman kerran. Minusta menee tässä haasteessa ihan hyvin.
jatkuu...
VastaaPoistaLinnea kirjoitti 11.01.2012 - 19:14
Kiva että löysit skonssit, kannattaa kokeilla, hyviä ovat :)
Suomenkielisestä steampunkista luin juuri kirjastosta lainatun (ennen haastetta kylläkin)Alastair Reynoldsin Pääteaseman, ja se oli muistaakseni jossain luokiteltu steampunkiksi?
Ahmu kirjoitti 11.01.2012 - 19:59
Minäkin! Minäkin! Tosin olen jo nyt aika varma etten onnistu, mutta yritän silti :)
Raija kirjoitti 11.01.2012 - 20:30
Linnea, tosiaan. Itse en ole lukenut Pääteasemaa, mutta tsekkasin Sivukirjaston Liinan arvostelun ja hänkin mainitseekin kirjan olevan steampunk-tyyliä, kuin myös Booksy.
Ahmu, yritys riittää :) Pistin blogisi listalle.
(heee, kolmas yritys kirjoittaa tämä viesti oikein)
Tessa kirjoitti 18.01.2012 - 06:10
Jes, sainpa oman sivun tälle tehtyä minäkin, niin pysyy ohjeet varmassa tallessa, linkki tälle sivulle löytyy helposti ja haaste on muistissa :).
sinidean kirjoitti 23.01.2012 - 12:40
Osallistun mukaan haasteeseen! :)
Vitsit tuo steampunk oli vaikea. Käytin varmaan kaksi tuntia sopivan suomenkielisen kirjan löytämiseen. Löysin sitten Reeven Kävelevät koneet lopulta. Nyt kun tulin nämä kommentit lukemaan, niin täällähän tuo em. kirja mainitaankin! Olisinpa tiennyt, niin en olsi aikaa uhrannut noin paljon yhden kirjan hakemiseen. =/
No, loppu hyvin kaikki hyvin ja haaste käyntiin! :)
Raija kirjoitti 23.01.2012 - 13:01
Tervetuloa mukaan, sinidean! Listasin sinut.
Oona kirjoitti 27.01.2012 - 18:58
Minäkin sain vihdoin aikaiseksi kirjata lukulistaa ylös, ja täten ilmoitan - haasteessa mukana!
Raija kirjoitti 27.01.2012 - 19:12
Tervetuloa, Oona!
Tiedoksi: koostan aina kuun lopulla tilannekatsauksen haasteesta ja linkitän eri kategorioiden kirja-arvosteluihin. Toivottavasti se sopii kaikille osallistujille.
nadja kirjoitti 01.02.2012 - 00:29
Minä myös päätin tarttua haasteeseen! Tammikuu ehti mennä jo, ja alkuvuoteni kuluu tiiviisti Atorox-novelleja tavaten, mutta enköhän tuon 12 täyteen vuoden aikana saan. Linkkasin tämän omaan blogiini ja tein alustavan rungon kirjalistalle.
Raija kirjoitti 01.02.2012 - 09:50
Tervetuloa mukaan Nadja!
Tosiaan, osallistua voi vaikka vasta joulukuussa, jos uskoo ehtivänsä lukea 12 kirjaa yhden kuukauden aikana :)
Linnea kirjoitti 03.02.2012 - 17:49
Hei, tuo kuukausikooste on hieno idea! Kiitos siitä ja vaivannäöstäsi!
susali kirjoitti 22.02.2012 - 11:39
Oo, mahtava haaste! Olen ollut sitkeästi fantasiakirjallisuuden lukija jo vuosikausia, ja aina närkästynyt siitä kun scifi mapitetaan samaan kategoriaan. Ehkä nyt voisi olla hyvä tilaisuus perehtyä tähän ennakkoluulojeni valtaamaan genreen ^^
Raija kirjoitti 22.02.2012 - 12:33
susali, olet tervetullut mukaan tuoreine blogeinesi :)
Nafisan kirjoitti 01.04.2012 - 00:03
Tämä haaste vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Pitääpä itsekin katsoa jos saisi kaikkiin katgorioihin luettua jotain. :) Ehdottomasti minun näköiseni juttu. Kunhan saan kandini esiteltyä toukokuussa jää taas enemmän aikaa harrastaa.
Raija kirjoitti 01.04.2012 - 09:39
Mukaan mahtuu, tervetuloa. Ja ihan rennosti kannattaa ottaa :)