torstai 11. maaliskuuta 2010

Robin Hobb: Dragon Haven

Odottelin Robin Hobbin The Rain Wild -kronikkojen jälkimmäistä osaa malttamattomana, ja kun sen vihdoin sain luettua, piti hetkeksi pysähtyä tunnustelemaan fiiliksiä.

Hobb on niitä kirjailijoita, joiden teoksissa tuntee heti alusta alkaen olevansa kuin kotonaan. Ensimmäisestä lauseesta lähtien Sadekorpi tempaisi mukaansa ja tarinaan upottui siltä istumalta jopa niin tiiviisti, että kirjaa oli vaikea lopettaa kesken nukkumisen, työmatkan ym. pikkuseikkojen vuoksi. Dragon Haven lähti käyntiin siitä mihin The Dragon Keeper päättyi. Jonkin verran tekstissä tarjottiin kertausta, mutta ei ylenmäärin.

The Dragon Keeperissä koin, että ihmishahmot jäivät keskeneräisiksi, enkä päässyt sisäistymään heihin. Dragon Havenissa tuo puoli korjaantui sitten kunnolla, mutta täytyy sanoa, ettei ihan sillä tavoin joka olisi tyydyttänyt minua täysin. Hobb teki osittain mielestäni ns. helppoja ratkaisuja, kun olisin toivonut hieman enemmän särmää ja yllätyksellisyyttä. Jokainen kohtalo oli ennalta-arvattavissa jo reilusti ennen loppua. Hobbin lohikäärmeet sen sijaan olivat loistavia, sananmukaisestikin. Niihin ei vain voi kyllästyä. Myös Rain Wildin kuvaus oli fantastista. Maailmanluonnissa Hobb ei ole koskaan pettänyt lukijoitaan. Dragon Haven muistutti luonteeltaan Legends II -antologiassa v. 2003 julkaistua Homecoming-novellia, hienoa taustatarinaa Rain Wildista ja kirjassa viitattiinkin kertomukseen.

Thymara ja Sintara olivat mielestäni mielenkiintoisimmat hahmot The Dragon Keeperissä ja sama linja jatkui Dragon Havenissa. Heidän kohdallaan Hobb tuntui olevan kaikkein tinkimättömin. Aikakronikat ei kuitenkaan ole pelkästään heidän tarinansa, ja Sintara jäi hieman jopa taka-alalle ajoittain.

Vaikka koin kirjan päättyvän ennalta-arvattavasti, tarjosi tarina muutamia hienoja käänteitä ja jätti myös monia asioita avoimeksi. Erinomaista! Ehkäpä vielä palaamme Sadekorpeen, Trehaugiin tai Bingtowniin. Aikakirjat eivät varmasti pääty tähän, mutta on eri asia aikooko Hobb kertoa meille lisää tarinaa, ja jos aikoo, niin milloin. Minä ainakin olen The Dragon Keeperin ja Dragon Havenin jälkeen valmis milloin tahansa palaamaan samaan maailmaan. Tai mihin tahansa mitä Hobb tarjoaa.

The Rain Wild Chroniclesin ensimmäisen puoliskon, The Dragon Keeperin arvostelu löytyy täältä.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Miljatsi kirjoitti 21.03.2010 - 19:35
  Sain kans luettua tämän. Hyvä oli!

  Raija kirjoitti 22.03.2010 - 09:45
  Hmm... jostain syystä en saa ilmoitusta kommenteista sähköpostiini.

  Minä toivon pikkuhiljaa, että saisimme pitkän tauon jälkeen tuotantoa myös Megan Lindholmilta. Ehkä se tuoreuttaisi myös Hobbin kirjoituksia.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...