Moni kirjabloggaja on tehnyt katsauksen syksyn tuleviin uutuuskirjoihin ja ehkäpä on minunkin aika vilkaista mitä genrepuolen uutuuksia on tuloillaan. Ja tuleehan sieltä jälleen monia innostavia teoksia, mutta loppujen lopuksi syksy kuuluu ehdottomasti Potterversumille.
Syyskuussa, Tylypahkan uuden lukuvuoden alkajaisiksi, julkaistaan kolme Pottermore Presents -sarjan ekirjaa: Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide, Short Stories from Hogwarts of Power, Political and Pesky Poltergeists ja Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies. Nämä Tylypahkaan eri teemoin keskittyvät teokset ovat kooste J.K. Rowlingin Pottermore-sivustolle kirjoittamista tarinoista ja tietohipuista, mutta käsittääkseni mukana on jotain ihan uuttakin. Aivan ehdoton hankinta, ennakkotilasin jo omani. Osan olen todennäköisesti ihan ilmaiseksikin Pottermoresta lukenut, mutta eipä paljoa haittaa. Sivumääriltään kukin ekirja on 60-80 välillä, joten mistään massiivisista lukupaketeista ei ole kysymys.
Marraskuussa ilmestyy Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän käsikirjoituksen suomennos, Harry Potter ja kirottu lapsi. Kirjoittajina J.K. Rowling, John Tiffany ja Jack Thorne. Luin käsikirjoituksen jo englanniksi (arvostelu), mutta mikä ettei sen voisi lukea uudestaan suomeksikin Jaana Kapari-Jatan suomennoksen vuoksi. Fantastic Beast and Where To Find Them -elokuvan rinnalle ilmestyy niin ikään käsikirjoitus lisätekstillä The Original Screenplay, johon siihenkin on merkitty kirjoittajaksi luonnollisesti J.K. Rowling.
Syyskuun kotimaisista kiinnostaa eniten Maria Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoiden 2. osa Naondel, joka on jatkoa Maresille (arvostelu), ja Magdalena Hain nuorille suunnattu novellikokoelma, Haiseva käsi. Käännöksistä David Mitchellin Luukellot (vaikka ilmestyminen lykkääntyisikin) ja J.R.R. Tolkienin Kullervon tarina tullee hankittua sekä englanninkielisistä Christopher Priestin The Gradual. Viimeisimmästä en ole lukenut esittelytekstiä, mutta sen verran tiedän, että teos sijoittuu jälleen Dream Archipelago -maailmaan ja Priestin uutuudet siirtyvät aina lukulistalle.
Lokakuussa ilmestyy kolme teosta, jotka olen erityisesti noteerannut. Margaret Atwoodin viimeisimmät eivät ole liiemmälti sykähdyttäneet, mutta hän upottaa sormensa Hag-Seedissa kuitenkin Shakespearen Myrskyyn, joten kiinnostus on sen verran kova, että tämä putkahtaa lukulistalle. Ursula K. Le Guinilta tulee myyntiin jälleen kokoelma, joka sisältää tällä kertaa kaikki hänen 13 pienoisromaniaan yksien kansien sisällä, mikä tekee reilut tuhat sivua. En löytänyt The Found and the Lost: The Collected Novellas of Ursula K. Le Guinin sisällysluetteloa, mutta mukana ovat todennäköisesti ainakin Hugo-ehdokkaat A Man of the People, A Woman’s Liberation, Forgiveness Day ja The Word for World is Forest. Toivottavasti mukana on jokin teos, jota en ole vielä lukenut. Kolmas lokakuun kiinnostava on myös novella-pituinen Kai Ashante Wilsonin A Taste of Honey. Tämä kiinnostaa sen vuoksi, että kirjailijan edellinen teos The Sorcerer of the Wildeeps oli merkittävän hyvä (arvostelu).
Marraskuun valopilkku Potterversumin ohessa on Steph Swainstonin pitkään odotettu jatko-osa Castle-sarjaan eli numero kuutonen, Fair Rebel. On jännittävää mihin kuusi vuotta hautunut tarina vie Jantin ja kumppanien elämää. Tietokirjapuolella marraskuussa ilmestyy Toni Jerrmanin, Vesa Sisätön ja Sarianna Silvosen Ulkomaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita -teos, jossa esitellään 24 kirjailijaa, joiden teoksia on suomennettu tällä vuosikymmenellä. Kiinnostaa nähdä millaista lisäarvoa ja tietoa mahdollisista tutuistakin kirjailijoista tarjotaan.
Tässä vain pieni otos tulevista kiinnostavista teoksista ja kuten aina ennenkin, voi nytkin todeta ettei luettavat lopu kesken.
Nyt sitten pukataan ulos Potter-käsiksiä. Kirotun lapsen ymmärtää hyvin, sillä monilla ei ole mahdollisuutta mennä katsomaan näytelmää, joten käsikirjoitus antaa mahdollisuuden edes lukea perusjuonen. Saa nähdä, luenko Ihmeotuksien käsikirjoitusta. Ymmärtääkseni Rowling todella on kirjoittanut käsikirjoitusta paljon itse, tai ainakin sitä on mainostettu hänen käsikirjoitusdebyyttinään. Ken tietää, kuinka paljon hän on apua saanut.
VastaaPoistaPunaisen luostarin kronikoiden toinen osa kyllä kiinnostaa hyvin paljon. Kansikin on kaunis.
IMDB:een Rowling on merkitty elokuvan ainoaksi käsikirjoittajaksi. Varmaankin neuvoja ja apuja on tullut, mutta ilmeisesti ei krediittien vertaa. Minä luen Ihmeotusten käsikirjoituksen, mutta todennäköisesti vasta elokuvan jälkeen. Tarina on tarkoitettu alkuperäisesti elokuvan muotoon, eikä tekstiksi, joten sen mukaan etenen ja muodostan käsitykseni sisällöstä.
PoistaPotterit vaikuttaisivat kiintoisilta - Cursed Child minulla on jo, mutta voisi ainakin lukea tuon Ihmeotuksenkin. Tosin nuo kolme kiinnostaisivat, mutta en välitä sähkökirjoista, joten ne varmaan jäävät hankkimatta... Tuskin tulee koskaan paperiversiota.
VastaaPoistaTuo Kullervon tarina kiinnostaisi kovasti myös. Olen miettinyt sen lukemista itä ja ajat - nyt voisi olla hyvä tilaisuus perehtyä tarinaan ainakin ensin suomeksi.
Pottermoren mukaan näillä näkymin Pottermore Presents kirjaset ilmestyvät tosiaan vain ekirjoina. Sarjassa varmaankin seuraa jatkoa.
PoistaKullervon tarina on minullakin englanninkielisenä, mutta en ole saanut aikaiseksi lukea. Suomennos ehkä menee jollain aikataululla.