torstai 31. maaliskuuta 2016

Tähtifantasia-ehdokkaat 2016 julkistettu

Helsingin Science Fiction Seura ry:n vuosittainen Tähtifantasia-palkinto parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle on saanut jälleen ehdokaslistan. Viisi ehdolla olevaa teosta perusteluineen ovat:

Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa (Tammi, suom. Raisa Porrasmaa) – ”Surrealistinen tieteisfantasia luotaa olemassaolon peruskysymyksiä sekä humoristisissa että kaihoisissa sävyissä.”
Siri Pettersen: Odininlapsi (Jalava, suom. Eeva-Liisa Nyqvist) – ”Yllätyksekkäitä juonenkäänteitä ja virkeää maailmankuvausta, monipuolinen seikkailukirja sinnikkäällä sankarittarella.”
Patrick Rothfuss: Viisaan miehen pelko (Kirjava, suom. Satu Hlinovsky) – ”Hurmaannuttava lukuromaani on tehty loisteliaasta kerronnasta, kiehtovasta juonesta ja inhimillisistä henkilöhahmoista. Rothfussin teossarja antaa eeppisen fantasian lajityypille uuden mittapuun.” (arvostelu)
Markku Sadelehto (toim.): Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia (Jalava, suom. Matti Rosvall) – ”Antologistikonkarin iskevimpiin lukeutuva valikoima klassikkonovelleja, välttämätöntä luettavaa kauhun ja fantasian harrastajalle.” (arvostelu)
Shaun Tan: Etäisten esikaupunkien asioita (Lasten Keskus, suom. Jaana Kapari-Jatta) – ”Taidokkaasti kuvitettu, kaikenikäisille suunnattu lyhytnovellien sikermä on täydellinen paketti niin haaveilua kuin kriittisen ajattelun herättämistä varten.”

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat Jukka Halme, Aleksi Kuutio, Anne Leinonen sekä Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä. Palkinto jaetaan Finncon-tapahtumassa Tampereella heinäkuun 1.-3. välisenä aikana.

Näistä ehdokkaista olen lukenut kaksi, joiden perään laitoin myös linkin arvosteluuni. Oletin, ettei Rothfussin teos sarjan keskimmäisenä osana voisi olla ehdokkaana, mutta ilmeisesti se valitsijoiden mielestä toimii niin hyvin itsenäisenä osana, että ehdokkuus sille annettiin. Ja onhan kyseessä erinomainen fantasiakirja. En ole lukenut kirjan suomennosta, mutta kyllä se uusintalukusuunnitelmissa on. Wendigon luin viime kuussa ja kokoelma oli onnistunut muutamasta heikommasta novellista huolimatta.


4 kommenttia:

  1. Viisaan miehen pelon ehdokkuus yllätti myönteisesti, ja toivon sille voittoa. Olen lukenut kirjan englanniksi ja suomeksi. Jos Rothfussin romaani oli kelvollinen Tähtifantasia-finalisteihin, niin miksei sitten Sapkowskin hieno Pääskytorni? Tai viime vuosina Abercrombien Ennen hirttämistä (selvä parannus Ase itsestä) ja Martinin Lohikäärmetanssi?

    En ole vielä tutustunut muihin ehdokkaisiin - Wendigo on tarkoitus lukea kevään aikana. Sekin yllätti, että Glen Cookin Musta komppania jäi finalistien ulkopuolelle. Ehkä Varjot pitenevät saa ensi vuonna ehdokkuuden korvauksena...

    VastaaPoista
  2. Samaa mietin Pääskytornista ensimmäisenä, mutta ehkä tässä katsottiin nyt sitten aste-eroja tai jotain. Lisäksi Rothfussin kohdalla puhutaan "teossarjasta", joten onko kriteerit muokkautuneet?

    Teossarja-ajattelun mukaan Cookin Musta komppania saattaa tulla kokonaisuutena ehdokkaaksi tai palkituksi.

    VastaaPoista
  3. Ehdokkaissa on painotettu lukijaystävällisyyden vuoksi itsenäisiä osia tai sarjan kokonaisuutta. Linjaukseen jätettiin alun perin varauma, että sarjan keskellä oleva osa voidaan ottaa ehdokkaaksi kirjallisten ansioiden perusteella. Viime vuonna usean kirjan ilmestyminen lykkääntyi tähän vuoteen. Viisaan miehen pelko oli sitten selkeästi painava vaihtoehto.

    VastaaPoista
  4. Viisaan miehen pelon kirjalliset ansiot ovat kiistämättömät, tosin itse ensimmäisellä lukukerralla löysin siitä kritisoitavaakin, Jäämme odottamaan Finnconia.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...