Antti Salmisen Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Se on proosan ja lyriikan rajamailla taiteileva teos, jonka tarina sijoittuu maailman ja inhimillisyyden tuolle puolen perustettuun Novaja Zemljan mystikkoyhteisöön.Pitempää tekstiä perusteluista on luettavissa Tähtivaeltajablogin uutisesta. Valinnasta päätti asiantuntijaraati: kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen. Itse en ole edelleenkään lukenut yhtään ehdokaskirjaa. Ehkä joskus.
keskiviikko 20. toukokuuta 2015
Tähtivaeltaja-palkinto 2015 jaettu
Tähtivaeltaja-palkinto 2015 on jaettu ja maaliskuussa julkaistujen ehdokkaiden joukosta voittajaksi valikoitui Antti Salmisen Lomonosovin moottori. Kirjaa kuvataan seuraavasti:
tiistai 19. toukokuuta 2015
Nyt voi äänestää Helsinkiä Worldcon-paikaksi!
Useimmat varmaankin jo tietävät suomalaisten hakevan vuoden 2017 Worldconia pidettäväksi Helsingissä. Kyseessä on suomalais-kansainvälinen hanke, jossa puheenjohtajana on Eemeli Aro ja projektipäällikkönä Karoliina Leikomaa lukuisten aktiivisten henkilöiden tukemana. Helsinki haki edellisen kerran Worldconia vuodelle 2015, jolloin se jäi harmittavasti tavoitteestaan 35 äänen päähän Spokanen Sasquanista. Nyt on uusi mahdollisuus.
Sasquanin Worldcon on avannut vuoden 2017 Worldcon-paikan äänestyksen. Worldconia hakevat Helsingin lisäksi USAsta Washington DC, Japanista Nippon ja Kanadasta Montreal. Helsingillä on sivujensa mukaan lähes 900 kannattajaa, ja jokainen ääni varmasti tarvitaan, niin ulkomailla kuin Suomessakin, jotta näin suuri science fiction ja fantasia -kirjallisuuden tapahtuma saataisiin maahamme. Worldcon toisi mukanaan uskomattoman määrän tunnettuja ja tuntemattomia genren kirjailijoita ja fandomporukkaa, ja se nostaisi Suomen kirjallisuudenkin statusta.
Helsinki in 2017 on tehnyt hienoa työtä maailmalla mainostaessaan bidiä ja olen joistakin tapahtumista blogannut ja twiitannutkin (Eastercon 2015, Loncon 2014, Swecon 2014, Åcon 2014, Eastercon 2014) . Nyt vetoan kaikkiin kirjallisuuden ystäviin, jotka edes harkitsevat voivansa osallistua Worldconiin, jos sellainen Suomeen saataisiin tai joista yleensäkin ajatus kuulostaa mahtavalta idealta. Äänestäkää Helsinkiä.
Äänestäminen maksaa ja sen eteen on hieman nähtävä vaivaa, mutta se kannattaa.
Lyhyesti äänestäminen tapahtuu seuraavasti:
- Osta jäsenyys vuoden 2015 Worldconiin Sasquaniin. Jos et ole lähdössä Spokaneen, niin tukijäsenyys (Supporting) riittää. Tukijäsenyyden hinta on tällä hetkellä 40$ (35€) ja rekisteröitymisen ja maksamisen voi tehdä netin kautta. Saat tästä itsellesi jäsennumeron.
- Maksa paikanvalintamaksu (site selection payment) Sasquanin sivulla. Maksun suuruus on 40$. Sen maksettuasi saat äänestäjänumeron (voting token).
- Lataa äänestyslomake (myös toinen linkki lomakkeeseen Sasquanin sivulla) ja täytä ohjeiden mukaan. Helsingin kohdalle on suotavaa laitaa tietenkin se nro 1. Muista täydentää nimi- ja osoitetiedot, saamasi Sasquanin jäsennumero ja paikanvalinnan äänestäjänumeron. Manuaalinen allekirjoitus on ehdoton!
- Lähetä äänestyslomake joko postitse annettuun osoitteeseen tai sähköpostitse ballot2017siteselection@sasquan.org –osoitteeseen (jälkimmäisessä skannaa allekirjoitettu lomake pdf:ksi ensin). Voit antaa lomakkeen myös vietäväksi paikan päälle jollekin, joka on menossa Sasquaniin.
- Helsinki in 2017 kehottaa ohjeessaan lähettämään sähköpostia myös heille osoitteeseen info@helsinkiin2017.org -osoitteeseen, jotta he voivat varmistaa äänen menneen perille.
HUOM! Postitse tai sähköpostitse lähetettävän äänestyslomakkeen on oltava perillä 10.8.2015 mennessä, joten toimi ajoissa. Äänestyksen tulos julkaistaan Sasquanissa lauantaina 22.8.2015 WSFS Business -kokouksessa.
Sasquanin tukijäsenyys oikeuttaa lisäksi saamaan mahdollisesti 2015 Hugo-ehdokkaana olevia teoksia sähköisinä (Hugo Voters Packet), äänestämään Hugo-äänestyksessä 2015, sekä nimeämään seuravana vuonna Hugo-ehdokkaita. Paikanvalintamaksun maksaminen siirtyy automaattisesti tukijäsenyydeksi vuoden 2017 Worldconiin, missä se sitten äänestyksen tuloksen perusteella pidetäänkin.
maanantai 18. toukokuuta 2015
Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr. Norrell
Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun alun Napoleonin sotien aikaiseen vaihtoehtohistorialliseen maailmaan, josta magian on uskottu kadonneen useita vuosisatoja sitten keskiajalla. Maagikkojen seura koostuu teoreettisista maagikoista, jotka joutuvat epäuskokseen toteamaan, että eräs itseoppinut herra Gilbert Norrell hallitseekin käytännön taikuuden. Herra Norrell on varsin omalaatuinen hahmo, jonka omituisuuksiin kuuluu valtavan magiaa koskevan kirjaston kokoelman kasvattaminen – vain omaan käyttöön. Tultuaan julkisuuteen Norrell saavuttaa kuuluisuutta, joka ei kuitenkaan tuota hänen mielestään toivottua tulosta. Muutamia vuosia myöhemmin Jonathan Strange matkustaa Lontooseen tapamaan Norrellia ja ryhtyy tämän oppilaaksi saaden taikuuden suosion kasvuun, lahjakas ja sosiaalisesti miellyttävä kun on. Norrellin ja Strangen välillä on perustavaa laatua olevaa erimielisyyttä, joka koskee modernia taikuutta ja erityisesti historiallisen Raven Kingin merkitystä. Tämä salaperäinen keijujen armeijaa johtanut korppikuningas sitookin parivaljakon kohtalon yhteen tiukemmin kuin kumpikaan osaa arvata.
Susanna Clarke kirjoitti Jonathan Strange & Mr Norrellia kymmenisen vuotta. Samaan maailmaan sijoittuvaa seuraavaa kirjaa hän on myös kirjoittanut kutakuinkin sen saman verran, eikä vielä ole tiedossa milloin, jos koskaan, seuraava kirja ilmestyy. Eli Clarken fanit tarvitsevat pitkän iän ja runsaasti kärsivällisyyttä. Jonathan Strange & Mr Norrell on kuitenkin sen verran hieno teos, että sitä kestää lueskella useampaan kertaa odotellessa. Ja kuten aina, kannattaa tutustua kirjaan ennen kuin näkee tv-sarjan. Clarkelta on toki ilmestynyt aihetta sivuava lyhyt tarinakin (pienoisromaani), jota en ole vielä lukenut.
Strangen ja Norrellin tarina taustamaailmoineen on perin brittiläinen sosiaalisessa arvoasteikossa; jäykähkö ja muodollinen, mutta silti mielenkiintoisia alasävyjä ja irtiottoja omaava (unohtamatta kuninkaallisia). Hyvinkin tapafantasiaa siinä missä vaihtoehtohistoriaakin. Clarke on tinkimätön hahmojensa luonteessa, eikä esimerkiksi Norrellista oikeasti voi sanoa pitävänsä, paitsi siitä puolesta, joka kerää kirjoja. Tarina sisältää merkittäviä sivuhahmoja ja alatarinoita taustoittamisen vuoksi. Clarke kylvää myös selittäviä ja paikoin huvittavia alaviitteitä, jotka välillä runsautensa vuoksi osaavat ärsyttääkin, varsinkin kun mittaa kertyy pienellä fontilla sivutolkulla. Hauskaa viittauksissa on, että ne on tehty oikeiden vanhojen kirjallisuus- ja lähdeviitteiden mukaisesti. Clarken tarinassa on muutenkin paljon myös kuivaa huumoria, joka joko puree tai sitten ei.
Kirjassa näkyy monia legendoihin ja myytteihin perustuvia viitteitä, tai ainakin niihin liittyvän kirjallisuuden vaikutusta. Itselleni nousi kakkoslukukerralla tunnelmia erityisesti Hope Mirrlessin Lud-in-the-Mististä (arvostelu), jota kaipailin jo vuonna 2010 suomennettavaksi, mutta vielä tätä ihmettä ei ole tapahtunut. Myös Lord Dunsany pyöri mielessä, ja yleensäkin hieman pimeänsävyn omaavat keiju/haltiatarinat (Thomas Riiminiekka). <kannanotto>Enkeleiden ja keijujen pitää olla ainakin hieman pelottavia ja ihmistä voimakkaampia</kannanotto>
Jonathan Strange & Mr Norrell on ajoittain hidastempoinen, mutta silti vetävä tarina. Sitä ei lue hetkessä, vaan se vaatii keskittymistä ja näköjään uudelleen lukeminen auttaa vielä paremmin pääsemään tarinaan sisään. Lasken kirjan yhdeksi kaikkien aikojen suosikeiksini (sanotaanko nyt Top50 tai jotain), mikä kertoo jo paljon mitä pidän kirjasta. Hehkutin kirjaa ensimmäisen lukukerran jälkeen ja hehkutan sitä edelleen.
Jonathan Strange (Carvel) & Mr. Norrell (Marsan) |
Liitän kirjan I Spy Challengen kohtaan 23. Gender Indentifier (Mr./herra).
keskiviikko 6. toukokuuta 2015
2015 Arthur C. Clarke -palkinto jaettu
Arthur C. Clarke -palkinnon 2015 voitti Emily St John Mandelin Station Eleven. Ehdokkaiden joukossa oli myös Emmi Itärannan Teemestarin kirjan englanninnos, josta tuomarit totesivat, että se on "almost flawless" ja "beautiful writing".
- M.R. Carey: The Girl with All the Gifts (arvostelu)
- Michel Faber: The Book of Strange New Things
- David Hutchinson: Europe in Autumn
- Emmi Itäranta: Memory of Water (arvostelu)
- Claire North: The First Fifteen Lives of Harry August
- Emily St John Mandel: Station Eleven
Tuomareina toimivat: Duncan Lawie (British Science Fiction Association), Nicholas Whyte (British Science Fiction Association), Sarah Brown (Science Fiction Foundation), Lesley Hall (Science Fiction Foundation) ja Leila Abu El Hawa (SCI-FI-LONDON film festival).
maanantai 4. toukokuuta 2015
Locus-palkintoehdokkaat 2015
Locus Science Fiction -säätiön vuoden
2015 Locus-palkintoehdokkaat on julkaistu. Ehdokkaat nimetään lehden lukijakunnan äänestystulosten
perusteella, ja tänä vuonna osallistuin itsekin äänestämiseen. Palkinnot jaetaan 26.-28.6. välisenä aikana. Mielelläni olisin nähnyt listassa mukana suomalaisnimiäkin, mutta näillä mennään. Yllä olevan linkin kautta näkee kaikki kategoriat, tässä alla osa.
Science Fiction -romaani
- The Peripheral, William Gibson
- Ancillary Sword, Ann Leckie
- The Three-Body Problem, Cixin Liu
- Lock In, John Scalzi
- Annihilation/Authority/Acceptance, Jeff VanderMeer
Fantasia-romaani
- The Goblin Emperor, Katherine Addison
- Steles of the Sky, Elizabeth Bear
- City of Stairs, Robert Jackson Bennett
- The Magician’s Land, Lev Grossman
- The Mirror Empire, Kameron Hurley
Esikoiskirja
- Elysium, Jennifer Marie Brissett
- A Darkling Sea, James L. Cambias
- The Clockwork Dagger, Beth Cato
- The Memory Garden, Mary Rickert
- The Emperor’s Blades, Brian Staveley
Nuorille aikuisille suunnattu kirja
- Half a King, Joe Abercrombie
- The Doubt Factory, Paolo Bacigalupi
- Waistcoats & Weaponry, Gail Carriger
- Empress of the Sun, Ian McDonald
- Clariel, Garth Nix
Pienoisromaani
- “The Man Who Sold the Moon”, Cory Doctorow
- We Are All Completely Fine, Daryl Gregory
- Yesterday’s Kin, Nancy Kress
- “The Regular”, Ken Liu
- “The Lightning Tree”, Patrick Rothfuss
Pitkä novelli
- “Tough Times All Over”, Joe Abercrombie
- “The Hand Is Quicker”, Elizabeth Bear
- “Memorials”, Aliette de Bodard
- “The Jar of Water”, Ursula K. Le Guin
- “A Year and a Day in Old Theradane”, Scott Lynch
Novelli
- “Covenant”, Elizabeth Bear
- “The Dust Queen”, Aliette de Bodard
- “The Truth About Owls”, Amal El-Mohtar
- “In Babelsberg”, Alastair Reynolds
- “Ogres of East Africa”, Sofia Samatar
Antologia
- The Year’s Best Science Fiction: Thirty-first Annual Collection, Gardner Dozois, ed.
- Long Hidden: Speculative Fiction from the Margins of History, Rose Fox & Daniel José Older, eds.
- Rogues, George R.R. Martin & Gardner Dozois, ed.
- Reach for Infinity, Jonathan Strahan, ed.
- The Time Traveler’s Almanac, Ann VanderMeer & Jeff VanderMeer, eds.
Kokoelma
- Questionable Practices, Eileen Gunn
- The Collected Short Fiction Volume One: The Man Who Made Models, R.A. Lafferty
- Last Plane to Heaven, Jay Lake
- Academic Exercises, K.J. Parker
- The Collected Stories of Robert Silverberg, Volume Nine: The Millennium Express, Robert Silverberg
Ei-fiktiivinen teos
- Ray Bradbury Unbound, Jonathan Eller
- Harry Harrison! Harry Harrison!, Harry Harrison
- The Secret History of Wonder Woman, Jill Lepore
- Robert A. Heinlein: In Dialogue with His Century, Volume 2: The Man Who Learned Better: 1948-1988, William H. Patterson, Jr.
- What Makes This Book So Great, Jo Walton
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)