torstai 12. maaliskuuta 2015

Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaat 2015

Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden 2015 ehdokkaat on julkistettu. Helsingin Science Fiction Seura ry:n myöntämä palkinto luovutetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle ja lista ehdokkaista näyttää tältä:

- Petri Laine & Anne Leinonen: Kuulen laulun kaukaisen (Kuoriaiskirjat) – "Kirjoittajaparin taitavasti kehräämissä novelleissa huikeat tieteisvisiot yhtyvät ihmeen tuntua soitteleviin ideoihin ja maittavaan henkilökuvaukseen."

- Thomas Pynchon: Painovoiman sateenkaari (Teos. Suom. Juhani Lindholm) – "Kompleksinen romaaniklassikko venyttää kirjallisen ilmaisun rajoja ja tarjoaa hengästyttävän lukukokemuksen, jossa fakta ja fiktio käyvät pään räjäyttävää paritanssia."

- Alastair Reynolds: Terästuulen yllä (Like. Suom. Hannu Tervaharju) – "Kysymykset suvaitsevaisuudesta, etiikasta ja yksilön vaikeista valinnoista värittävät vetävää romaania, joka on täynnä kutkuttavia scifi-elementtejä."

- Antti Salminen: Lomonosovin moottori (Poesia) – "Kokeellisista tarinafragmenteista koostuva kirjallinen helmi tulvii villiä sanahelinää, surrealistisia käänteitä ja hullua huumoria."

- Jani Saxell: Sotilasrajan unet (WSOY) – "Euroopan lähimenneisyyden hirmuteot, Balkanin historia ja yhteiskuntakriittinen scifi-sisältö tukevat toisiaan vaikuttavassa, tärkeässä aikalaisromaanissa."

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat samat tutut nimet eli toimittaja Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen ja voittaja julkistetaan toukokuussa.

Minulla ei tällä kertaa ole lukukokemusta yhdestäkään näistä kirjoista. Ursula K. Le Guinin Neljä anteeksiantoa -kirjan (arvostelu) poissaolo listasta on mielestäni hämmästyttävää. Ehdokaskirjoista kaikki muut ovat saatavissa ekirjoina paitsi Pynchonin ja Salmisen teokset.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut vain Reynoldsin Terästuulen yllä (josta pidin kovasti) joten en ole pätevä arvioimaan kuinka osuvia valinnat ovat. Pitänee lisätä kirjat alati kasvavalle lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on Painovoiman sateenkaari hankittuna, mutta sen aloittamiseen on olemassa kynnys. Reynoldsia meinaan lukea joskus jossain vaiheessa järjestyksessä. Loput ei tällä hetkellä mahdu lukulistalle.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...