Kirjassa oli paljon asioita, jotka sai hymähtämään: oli mm. kultaisia laivoja, jotka pysyivät veden pinnalla ja olivat voittamattomia. Ennen kuin realistinen fantastikko minussa sai yliotetta, asiaa selitettiin hieman. Yksi ongelma ohi. Mutta missä olivat lohikäärmesaaren lohikäärmeet? Koisimassa koko ajan? Meniköhän minulta jotain ohi, kun minusta lohikäärmeisiin liittyi omituinen lipsahdus lopussa. Joka tapauksessa Elricin seikkailut tuntuivat vasta alkavan, ja kyllä ensimmäinen kirja jätti halun lukea tarinan seuraavankin osan. Petri Hiltusen kuvitus oli mukava lisä kirjassa.
Maailmantuskan soturin jaarittelu meni sitten yli. Moorcockin naishahmot ovat kertakaikkisen aikansa eläneitä. Ylenmääräinen moraalin ja taivaan ja helvetin pohdiskelu meni tekofilosofoinnin puolelle minun mielestäni. Sääli sinänsä, sillä kirjassa oli puolestaan loistaviakin hetkiä, jotka kärsivät näistä jaaritteluosioista. Näen kyllä hyvin, miksi monet lukijat arvostavat Moorcockia, kuin myös tietyiltä osin itsekin. Hän on parhaimmillaan loistava tarinankertoja.
Kokonaisuutena Maailmantuskan soturi oli kuitenkin pettymys. Se aiheutti lukemisen tuskaa. Lisäksi suomennoksessa oli muutamia ikäviä käännösvirheitä. Ei mitään dramaattisia, mutta sekoittivat hetken lukurytmiä.
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaJussi kirjoitti 26.09.2009 - 16:32
Miten olet ajatellut jatkaa Elricien lukemista eteenpäin? Sarjan seuraava osa olisi The Sailor on the Seas of Fate, mutta Moorcock julkaisi vuonna 1989 uuden Elric-romaanin The Fortress of the Pearl, joka sijoittuu kronologisesti ennen tätä. Yksi vaihtoehto on lukea ilmestymisjärjestyksessä ensimmäiset tarinat 60-luvulta, jotka löytyvät mm. tuoreesta kokoelmasta Elric: The Stealer of Souls.
Raija kirjoitti 26.09.2009 - 18:34
En ollut miettinyt asiaa vielä, mutta nyt kun kysyit, niin ajattelin, että luen tarinat mitä todennäköisimmin ilmestymisjärjestyksessä.
Asiasta kukkaruukkuun, jos elricin lukeminen sellaisenaan ei nappaa (tulee vähän myöhässä) niin tutustu bändiin nimeltä domine ja heiltä vaikkapa biisi tempest tai prince of scarlet robe tai Arioch, The Chaos Star, siinä missä esim skelator ja vastaavat ovat tehneet yhdestä aiheesta yhden biisin niin dominen koko tuotanto pohjautuu michaela moorcockin tuotantoon (vähän niin kuin bolt throwerin tuotanto pohjautuu warhammeriin)
VastaaPoista