tiistai 31. joulukuuta 2019

Katsaus kirjavuoteeni 2019

Vuosikymmenen viimeinen tilastokatsaus lukemiini kirjoihin on valmis. Lukutavoitteeni vuodelle 2019 oli jälleen 50 kirjaa, minkä ylitin reippaasti, lukusaldon päätyessä 106 kirjaan. Tästä yli puolet luin vuoden viimeisen neljänneksen aikana, jolloin minulla oli tuplaten aikaa lukea. Kirjamäärää lisäsi myös äänikirjat, varsinkin suomalaiset, joita en yksinkertaisesti pystynyt kuuntelemaan v-e-r-k-k-a-i-s-e-s-t-i normaalinopeudella, vaan minulle sopiva vauhti oli 1.25 kertainen. Joten äänikirjat olivat hieman normaalia lyhyempiä näin kuunnellen.

Ensimmäistä kertaa 12 vuoden tilastohistorian aikana luin/kuuntelin miesten ja naisten kirjoittamia kirjoja yhtä paljon kumpaisiakin. Yleensä miesten kirjoittamia on enemmän. Viime vuonna miesten kirjoittamia oli lähes tuplasti enemmän ja kapein ero on ollut aiemmin vuonna 2008 (viisi miesten hyväksi). Tänä vuonna tilastoissa näkyy myös ensimmäistä kertaa muunsukupuoliset, joita oli kaksi. Blogiin en sitten saanut kirjoitettua läheskään kaikista kirjoista arviota, mikä näkyy lyhyempänä sinisenä palkkina. Jossain vaiheessa luin enemmän englanninkielisiä teoksia, mutta nyt vaaka on painunut parina vuotena jo suomenkielisten puolelle (56 %).


Kuten tyypillistä minulle, luen jatkuvasti selkeästi enemmän viimeisen vuosikymmenen kirjallisuutta kuin vanhempaa. Olen erottanut 2019 omaksi palkikseen, jotta näkyy tuoreimpien kirjojen lukumäärä. Käännöskirjoja olen lukenut 41,5 % eli vajaa 60 % luen alkuperäiskielisenä (suomi tai englanti). Vuoden uutuuksia olen lukenut yhtä paljon tai enemmän viimeksi vuonna 2014.


Jälleen kerran aika tyypillistä minun vuositilastoa, että joinain kuukausina ehdin/jaksan lukea enemmän ja toisina en jopa ollenkaan. Tänä vuonna huhtikuu jäi nollakuukaudeksi, eikä häävisti tullut luettua touko- ja kesäkuussakaan. Loppuvuoden pyrähdys tilastossa on selkeästi havaittavissa.


Paperikirjojen osuus 2019 jäi 13 %:iin, kun se aikaisemmin on ollut alhaisimmillaan 30 %. Äänikirjoja olen kuunnellut vasta parin vuoden ajan, mutta 2019 niiden osuus nousi 42 %:iin, kun ekirjojen osuus on 45 % kaikista luetuista. Sähköisten kirjojen osuus oli siis kokonaisuudessaan 87 %. Äänikirjojen määrän kasvu johtuu pääasiassa silmäongelmistani. Äänikirjat ovat mahdollistaneet kirjojen maailmaan uppoutumisen silloinkin, kun tekstin lukeminen on ollut lähes mahdotonta.


Vuoden 2019 lukemani Top 5 –kirjat ovat:

Naomi Alderman: Voima (Gummerus, 2019)
Joe Abercrombie: A Little Hatred (Gollancz, 2019)
Agustina Bazterrica: Rotukarja (Like, 2019)
Philip Pullman: The Secret Commonwealth (RHCP Digital, 2019)
Josh Malerman: Lintuhäkki (Karisto, 2019)



Voima ja Rotukarja olivat mielenhätkäyttäjiä, kirjoja joiden sisältöä oli pakko pohtia ja tarkastella puolelta toiselle. Pidän kirjoista, jotka haastavat käyttämään aivoja. A Little Hatred ei ollut täydellinen kirja, mutta siinä oli nostalgiaa ja tummaa huumoria, mikä tuntui hyvältä. Vielä enemmän nostalgiaa oli The Secret Commonwealthissä, joka väänsi sydäntä niin, että en tiedä oliko se hyväksi vai pahaksi. Erinomainen lukukokemus silti. Lintuhäkki oli yksinkertaisesti kirja, joka jäi mieleen. Sitä ei voi sanoa monesta muusta teoksesta.

Lukuhaasteet:

Olen osallistunut vuoden aikana Joka päivä on naisten päivä -lukuhaasteeseen, joka jatkuu vuodenvaihteen yli maaliskuulle, samoin kuin Kirjahyllyn aarteet -haaste, joka on kuitenkin ihan pian päättymässä. Klassikko-haasteeseen osallistuin sekä tammi- että heinäkuussa ja seuraava on jälleen edessä tammikuussa 2020 (vielä ehtii ilmoittautua). Yritän olla asettamatta itselleni tämän enempää haasteita vuodelle 2020, sillä minulla on edelleen tavoitteena lukea jokaiselta palkinnonjakovuodelta yksi Hugo-ehdokas ja World Fantasy -ehdokas. Nämä tavoitteet etenevät todella hitaasti.

Tilastoja tehdessäni katsoin läpi lukemieni kirjojen alkuperäisiä julkaisuvuosia, jotka löytyvät blogin alaosasta omana listana. Nyt kun alkaa 20-luku, huomasin että kuluneelta vuosisadalta minulla on lukematta kirjoja 22 vuodelta. Puuttuvat vuodet ovat 1921, 1922, 1923, 1927, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1941, 1944, 1945, 1947, 1948, 1949, 1955, 1960, 1961, 1965. Voisin ottaa pienoisena haasteena saada ainakin muutamalle noista vuosista luettu kirja.

Lukutavoitteeni ensi vuodelle on edelleen 50 75 kirjaa. Edit. korjasin tavoitetta korkeammaksi maaliskuun alussa.

Iloista 20-luvun alkua kaikille ja antoisia lukuhetkiä!

10 kommenttia:

  1. Kivoja tilastoja! Minäkin olen aina tilastoinut esim. kirjojen julkaisuvuodet.
    Hyvää ja kirjarikasta vuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta julkaisuvuodet ovat jotenkin ollennaisia tietää :) Lukuiloa sinullekin uudelle vuodelle.

      Poista
  2. Näitä tarkkoja tilastoja on tosi kiva tutkia, mutta itse en ole vielä löytänyt innostusta datan keräämiseen omista luetuista. Yritystä on ollut, mutta aina jossain vaiheessa vuotta into hiipuu ja siinä ne tilastot sitten menivät. :) Mukavaa vuodenvaihdetta ja antoisaa tulevaa kirjavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on 12 vuotta vanha excel-pohja, johon vain lisäilen uusia vuosia vanhoihin kaavioihin. Sen täyttämisestä on tullut rutiinia. Lukeminen tässäkin on kuitenkin se pointti, joten lukuiloa sinullekin kirjojen pariin!

      Poista
  3. Jos olisi hattu päässä niin nostaisin sitä, yli 100 kirjaa vuodessa on kuitenkin aikamoinen saavutus - onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pokkeuksellinen vuosi, mutta kyllä, olen iloinen, että sain pitkästä aikaa luettua näinkin monta kirjaa.

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoisia tilastoja. Vitsi, ku sais iteki tehtyä oman blogin kirjoista tämmösiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mikä ettei. Tuumasta toimeen, jos on jokin sopiva sovellus käytössä. Minäkin käyn mielelläni katsomassa muiden käppyröitä ja kaavioita :)

      Poista
  5. Diagrammit kyllä auttavat hahmottamaan lukemista. Sain oikeastaan inspiraation tehdä erilaisia kaavioita omaan blogiini sinun blogisi inspiroimana.

    Kirjojen julkaisuvuosia en vielä ole tilastoinut. Olen viime aikoina tsempannut siinä, että tagaan kaikkien kirjojen julkaisuvuodet, jotta voin Blogistanian Finlandia-palkinnoissa äänestää helposti. Tilastollisestakin näkökulmasta niiden tarkastelu voisi olla mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä lisäsin juuri omaan excel-taulukkooni sarjatiedot ja tein diagrammin siitä. Pitää katsoa jaksanko kerätä aiemmilta 12 vuodelta samat tiedot kasaan. Ainakin tältä vuodelta tulee nyt tilastoja lukemistani sarjoista.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...