sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Joe Abercrombie Göteborgissa

Niinpä sitten käväisin Göteborgissa 26.6.09 Science Fiction Bokhandelnissa tapaamassa kirjailija Joe Abercrombieta. 


Kirjakauppa oli pieni, mutta SF/F-lukijalle oikea maanpäällinen taivas. Tapahtuma käynnistyi nimikirjoitusten jakamisella. Joe signeerasi auliisti paitsi uusinta teostaan, myös aiempia The First Law -trilogian kirjojaan ja samalla jutteli ihmisten kanssa. Tunnin kuluttua alkoi lukutilaisuus ja Joe luki Best Served Coldista Land of Opportunity -luvun, minkä jälkeen hän vastaili yleisön kysymyksiin.


Täytyy sanoa, että Abercrombie oli rento ja hauska tyyppi, jolla oli virne herkässä. Hän kertoi, että aloittaessaan kirjoittamisen hän ei varsinaisesti suunnitellut tulevansa kirjailijaksi. Ensimmäisen kirjan kirjoittaminen oli hänelle vaikeinta, vaikka silloin ei vielä ollut aikatauluja ja paineita. Kirjoittaminen oli lähinnä harrastus. Joen mielestä fantasian täytyy olla realistista, jopa todellisempaa kuin todellisuus. Siksipä hän ei päätynyt kirjoittamaan esim. velhoista korkeissa torneissa ja haltijoista, vaan mm. rammasta kiduttajasta (Joe hymähti tässä kohtaa ironisesti). Joe on kirjailijana järjestelmällinen suunnittelija. Hän jakaa tarinan ensin seitsemään osaan ja rakentaa kirjan sen mukaan. 


Best Served Cold -kirjassa Joelle mieluisin hahmo kirjoittaa oli Cosca. Hän ei mielellään palaa takaisin kirjoittamaan The First Law -trilogian päähahmoista, sillä siinä missä lukijat viettävät kirjojen kanssa aikaa vain päivien verran, Joe on elänyt noiden hahmojen kanssa kiinteästi viitisen vuotta päivittäin. Vaikka hahmoja ei varsinaisesti ala vihata, heihin kyllästyy - toisiin enemmän, toisiin vähemmän. 


Lukutilaisuus oli hauska, sillä Joe oli erinomainen esiintyjä. Teksti herää henkiin aivan uudella tavalla kun sen kuulee kirjailijan itsensä lukemana; "you bastard" ei ole tekstinä sama kuin "YOU BASTARD" Joen suusta.
Joe vastaili moniin kysymyksiin kirjoittamisesta yleensä, naisnäkökulmasta viimeisimmässä kirjassa, kartoista ja luomastaan kirjojen maailmasta. Tulevaa viidettä kirjaansa Joe on kirjoittanut jo 40 000 sanan verran ja hän on tyytyväinen sen etenemiseen. Hän ei vielä kertonut, ainakaan Göteborgin tilaisuudessa, kirjan työnimeä, mutta hieman siitä mikä sen sisältö tulee olemaan. Viides kirja keskittyy yhteen taisteluun ja sen aikaisiin tapahtumiin pohjoisessa. Joe arveli, että viides kirja ilmestyy alkuvuodesta 2011. Aiemmin blogissaan hän ilmoitti alustavaksi aikataulusuunnitelmaksi lokakuun 2010. Joe sanoi saaneensa tiedon, että The Blade Itself ilmestyy suomeksi tänä vuonna ja itse oletan Kirjavan tähtäävään kirjamessuille, lokakuun lopulle.


Lyhyesti vielä arvioni Best Served Coldista. Kirja on raakaa veristä mättöä, sellaista mitä Abercrombielta saattaa odottaakin. Silti hahmojen sisäiset ajatukset ja huumori keventävät lukukokemusta ja täytyy sanoa, että kaiken äksönin keskellä jää pohtimaan myös kuinka vaikeaa omaa kohtaloaan on säädellä, vaikka kuinka yrittäisi. Ei ole aina helppoa olla parempi ihminen, vaikka haluaisi. Kirjan vahvimmat kohdat ovat alku ja loppu. Keskiosa hieman pysähtyy kerronnaltaan ja siksi kirja ei mielestäni yllä ihan esim. The Blade Itselfin ja Last Argument of Kingsin tasolle, mutta on silti kaikessa erinomaisuudessaan suositeltava lukukokemus. Kirja jättää monia tapahtumia ja kohtaloita avoimeksi, ja jos Joe itse ei jatka niistä kirjoittamista, niin jää lukijan mielikuvituksen varaan päätellä "mitä sen jälkeen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...