maanantai 23. heinäkuuta 2012

Tähtifantasia-palkinto 2012 Sapkowskille

Finnconissa julkistettiin tämän vuoden Tähtifantasia-palkinnon voittajaksi Andrzej Sapkowskin Kohtalon miekka (Noituri 2). Voitto on toinen peräkkäinen Sapkowskille ja ansaittu sellainen, vaikka tulikin hieman yllätyksenä, että palkinto meni samalle kirjailijalle kuin edellisvuonna. Arvosteluni kirjasta löytyy täältä.


Kunhan lehdistötiedote palkinnon perustelusta ilmestyy, niin liitän sen tähän loppuun. Luen parhaillaan Noituri-sarjan kolmatta osaa, Haltiain verta ja ainakin alku tuntuu lupaavalta sekin.

Lainaus valintaraadin perustelusta:
Puolalaisen Andrzej Sapkowskin novellikokoelma on omaleimainen fantasiateos, jossa viihdyttävä kerronta yhdistyy syvällisiin pohdintoihin. Kirjan jokainen tarina on loppuun asti hiottu. Yhdessä niistä muodostuu episodimainen kokonaisuus, jossa novellit täydentävät toinen toisiaan. Tästä huolimatta ne toimivat myös itsenäisinä teksteinä.
[...]

Teoksen tarinakooste tarjoaa Sapkowskille mahdollisuuden esitellä monia teemoja sekä käyttää useita näkökulmia. Tämän mahdollisuuden kirjailija tiedostaa ja hyödyntää hyvin. Esillä ovat aiheet rotuennakkoluuloista aina rakastamisen vaikeuteen ja oman identiteetin rakentumiseen. Kokoelman läpi kulkee vahvana lapsen saamisen teema. 

Sapkowskin fantasiamaailma on elävä, modernisti kirjoitettu, ja se yhdistelee sekä kielellisesti että kerronnallisesti uutta ja vanhaa. Kirjailija lainaa aineksia eurooppalaisista saduista ja kansantaruista, mutta loppuratkaisut ovat usein totutusta poikkeavia – eikä niitä väännetä väellä ja voimalla perinteisen fantasiakaavan tyyliin. Näin tarinoiden yllätyksellisyys säilyy loppuun asti.
Tiedotteen voi lukea kokonaisuudessaan Risingshadowsta.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on tuo kolmas osa jo hyllyssä, mutta en ole vielä siihen asti ehtinyt... pian, pian!

    VastaaPoista
  2. Sain luettua kirjan ja kyllähän se taas oli erinomainen. Pitää tosissaan miettiä mitä siitä sanoisi.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...