torstai 7. lokakuuta 2010

Montako sarjaa kesken?


Pari ulkolaista bloggaajaa, Floor to Ceiling Books ja Bibliopunkk kävivät blogeissaan läpi, kuinka monta sarjaa heillä on kesken, siis sellaisia sarjoja, joista he ovat lukeneet vähintään yhden kirjan ja aikovat lukea loputkin ilmestyneet/ilmestyvät. Kävin pikaisesti läpi omat kirjani, tsekkasin kuuluvatko ne johonkin sarjaan ja onko sarjasta tulossa vielä kirjoja, jotka aion lukea. Luku saattaa heittää muutamalla sarjalla, sillä tarkistukseni oli todellakin pikainen.

Minulla on kesken 45 sarjaa, joista olen lukenut vähintään yhden kirjan, mutta aion lukea loputkin. Luku ei ole suuri verrattuna edellä mainittuihin bloggaajiin. Suurin osa sarjoista on sellaisia, joista kaikkia osia ei ole voinut vielä edes lukea, sillä ne eivät ole vielä ilmestyneet, esim. Ajan pyörä (Jordan/Sanderson), Tulen ja jään laulu (Martin), The Demon Cycle (Brett), The Memory of Flames (Deas), Herrasmiesroistot (Lynch) jne. Osasta kaikki osat ovat ilmestyneet, mutta en ole vielä ehtinyt lukemaan jokaista kirjaa (mm. Universumien tomu, Queen's Thief, Lyonesse, Amberin kronikat). Osa sarjoista vaatii muuten vain sopivaa hetkeä/lukufiilistä, jolloin tuntuu että voin jälleen lukea niitä, esimerkiksi Belgarionin taru (Eddings), The Rai-Kirah (Berg), The Acacia-trilogia (joka ei ole vielä valmiskaan, Durham), The Danilov Quintet (joka ei myöskään ole kokonaan vielä ilmestynyt, Kent), Riverside (Kushner) jne. Osa näistä sarjoista ei ole tarinoina jatkuvia, vaan tarinat sijoittuvat vain samaan maailmaan, esim. Bakerin The Company ja Le Guinin Hainilaissarja ja Pratchettin Kiekkomaailma.

En ole sinänsä huolissani näistä keskeneräisistä sarjoista. Luen ne joskus loppuun ja sillä ajalla kun ehdin. Jos luen. Suunnittelin alkuvuodesta, että tänä vuonna olisin yhden kuukauden aikana lukenut vain joitain aloittamiani sarjoja loppuun saakka, mutta jos fiilis ei tunnu oikealta, niin esim. eeppistä fantasiaa ei voi tuputtaa itseään lukemaan, jos mieli tekee lukea science fictionia. Lukukokemuksen pitää olla miellyttävä, ei pakkopullaa.

Minulla on kirjahyllyssäni kohtalaisen monta sarjaa, jonka lukemista en ole vielä edes aloittanut. Olen joskus aikoinaan mm. ostanut Steven Eriksonin The Malazan Book of the Fallen -sarjan ensimmäiset osat, ja vaikka en ole ehtinyt lukemaan niitä, olen kuuliaisesti ostanut seuraavatkin osat. Nyt minulla on hemmetin monta tiiliskivipokkaria hyllyssä odottamassa lukemista ja kun ne kaikki näkee siinä edessään kerralla, ja tajuaa kuinka suuri urakka niiden lukeminen on, niin kynnys aloittaa on entistä suurempi. Työkaverini, joka lukee Malazaneja jo toistamiseen, sanoo tekevänsä lukiessa muistiinpanoja selvyyden vuoksi. Tsiisus. Ilmeisesti ei ole kovinkaan nopeasti ja kevyesti luettavia kirjoja muutenkaan. Mutta jonain päivänä...

Onneksi on olemassa myös sarjoja, jotka olen saanut luettua kiitettävästi loppuun saakka, viimeisimmäksi Nälkäpeli-trilogian ja The Dancers at the End of Timen.

Mitenkäs teidän kirjahyllyissänne, montako sarjaa kesken?

2 kommenttia:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  marjis kirjoitti 07.10.2010 - 14:10
  Onpa kiinnostava aihe! En olekaan miettinyt lukemisiani tuolta kantilta, mutta luulen että mulla ei keskeneräisiä sarjoja ole noin paljoa. Ja ehkä suuri osa mun keskeneräisistä on sellaisia, joista ei vielä ole saatavana kaikkia osia. Yleensä mun tulee ahmittua sarjat kokonaisina, jos niitä aloitan.

  Olen muuten viime aikoina ollut huomaavinani, että trilogioita on tullut tosi paljon. Oletko huomannut tällaista kehitystä vai olenko vain itsekseni jostain syystä tarttunut nyt trilogioihin?

  Raija kirjoitti 07.10.2010 - 14:23
  Välillä ainakin tuntui, ettei varsinkaan fantasiagenren sisällä ilmestynytkään muuta kuin trilogioita. Ajoittain toivoi tosissaan, että edes joku kirjoittaisi yksittäisen, stand-alone kirjan, ettei aina täytyisi "sitoutua" lukemaan vähintään kolmea kirjaa kirjailijalta, ennen kuin saisi tietää miten tarina päättyisi.

  Miljatsi kirjoitti 07.10.2010 - 15:32
  Mulla on kesken jotain kymmenen sarjaa.Suurin osa kesken kun ei ole vielä ilmestynyt. Odotan kovasti Matkijanärhen ilmestymistä. Sitren ainakin yksi sarja on vähemmän keskeneräisissä.

  Jussi kirjoitti 07.10.2010 - 19:29
  Minullakin on hirveästi kesken, en uskalla laskea...

  Mielestäni Malaz-kirjoissa ei tarvitse muistiinpanoja, Ajan pyörässä on paljon enemmän juonilinjoja/hahmoja, jotka meinaavat unohtua taukojen aikana. Ennen Gathering Stormin aloittamista oli pakko kerrata nettisivuilta tapahtumia, Eriksonin kohdalla ei ole tarvinnut. Olen kuitenkin lukenut vasta Malazin neljä ensimmäistä osaa, joten ehkä tilanne muuttuu myöhemmin.

  Eriksonin kirjoille voi antaa plussaa siitä, että ainakin neljä ensimmäistä toimivat varsin hyvin yksittäisinä teoksina. Kaikissa on oma juoni, joka tulee lopussa päätökseen. Tyyli on erilainen kuin vaikka Martinin Tulen ja jään laulussa, joka on periaatteessa yksi pitkä romaani moneen osaan jaettuna.

  Jasca kirjoitti 07.10.2010 - 19:38
  Pistitpä pahan... mutta yritetäänpä! Sama juttu monien sarjojen suhteen, että kaikkia osia ei ole vielä ilmestynyt:

  - Tulen ja jään laulu (duh!)
  - Ajan pyörä
  - Herrasmiesroistot
  - Rainwild chronicles Hobbilta
  - Kapteeni Alatriste -sarja Pérez-Reverteltä
  - Bernard Cornwellin The Warlord Chronicles ja The Saxon stories
  - Brent Weeksin Night Angel -trilogian viimeinen osa on lukematta ja ostamatta
  - Novikin Temeraire -sarja on myös kesken - ja todnennäköisesti jääkin keskeneräiseksi, ellei satu kirjastosta joskus herätteenä osumaan jatko-osia käteen.

  Olikohan siinä muka kaikki? Nuo tuli nyt ainakin nopealla kirjahyllyn vilkaisulla mieleen. Sitten on tietenkin Kiekkomaat ja muut yhteen maailmaan sijoittuvat kirjavuoret. Olen alkanut vältellä noita suurempia sarjoja. Esimerkiksi Eriksonin Malazania en ole jaksanut edes aloittaa, kun siinäkin on kirjoja jo niin rutosti.

  "Välillä ainakin tuntui, ettei varsinkaan fantasiagenren sisällä ilmestynytkään muuta kuin trilogioita. Ajoittain toivoi tosissaan, että edes joku kirjoittaisi yksittäisen, stand-alone kirjan, ettei aina täytyisi "sitoutua" lukemaan vähintään kolmea kirjaa kirjailijalta, ennen kuin saisi tietää miten tarina päättyisi."

  Onneksi esimerkiksi Abercrombien uudemmat kirjat ovat itsenäisiä tarinoita - vaikka voivat kyllä vaatia sen First Law -kolmikon alle, että niistä saa kaiken irti. Ilmeisesti myös Hobbin seuraava teos olisi itsenäinen tarina?

  Raija kirjoitti 07.10.2010 - 22:36
  Näin olen ymmärtänyt, että Hobbin seuraava on itsenäinen teos, mutta se luetaan kuitenkin Rain Wildin kronikkojen alle. Laskin sarjan keskeneräiseksi, mutta en tiedä onko se virallisesti oikeastaan sitä.

  Minulla Weeksin Night Angel kuuluu aloittamattomiin. Temerairen luen loppuun (sitten kun kaikki osat ovat ilmestyneet) vaikka englanniksi, jos suomennoksia ei enää ilmesty.

  VastaaPoista
 2. jatkuu...

  Rauno K kirjoitti 08.10.2010 - 09:03
  Minullakin on jo nämä mainitut Jordanin ja Martinin sarjat kesken, sekä lisäksi myös Rothfussin sarja ja Tad Williamsin Shadowmarch. Varmasti monia muitakin, mutta luen nykyisin huomattavasti vähemmän kuin aikoinaan, joten uusia sarjoja ei enää tule kovin usein aloitettua.

  Aloitin juuri muuten Bacigalupin The Windup Girlin =)

  Raija kirjoitti 08.10.2010 - 10:02
  Bacigalupista: toivottavasti pidät kirjasta! Minusta se oli hieman parempi kuin toinen Hugo-voittaja Miévillen The City & The City, vaikka siinä omat heikot kohtansa onkin. Mutta olen jo moneen kertaan sen todennut: Bacigalupin kirjoitustyylissä on vain jotain, mikä minuun kolahtaa. Kaikkiin ei ole kolahtanut samalla tavalla.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...