torstai 8. heinäkuuta 2010

Paolo Bacigalupi: Small Offerings -novelli


Monesti kirjailijoilta julkaistaan kirjoista erikoispainoksia, jotka on varustettu nimmarilla tai niissä on jotain ylimääräistä, mitä peruspainoksessa ei ole tarjolla. Paolo Bacigalupin Pump Six and Other Stories -novellikokoelmasta on erikoispainos, ja siinä ekstrana novelli Small Offerings. Ja koskapa minulla oli tavallinen versio, en päässyt lukemaan ylimääräistä novellia, kun arvostelin kokoelmaa vuoden alkupuolella.

Mutta behold! Tor.com tuli ja kaikessa viisaudessaan julkaisi kyseisen novellin verkkosivullaan kaikenkansan luettavaksi.

Small Offerings kertoo - Pump Six and Other Stories -kokoelman pääteemaan sopien - tulevaisuudesta, jossa myrkyt ja saasteet ovat vaikuttaneet ihmisten lisääntymiseen, eivätkä lapset aina ole normaaleja, ehkä jopa harvoin. Tarinaa kerrotaan synnytyspöydän äärestä, ja hieman sen ulkopuoleltakin, itsekin lasta kaipailevan naislääkärin silmin.

Bacigalupin tyyli pitää. Lyhyt novelli on ehyt ja tummasävyinen. Se ei kaunistele, ehkä pikkuisen yrittää shokeerata selvemmin kuin moni muu kokoelman novelleista, mutta ei mene yrityksessään yli. Jokin määrittelemätön seikka Bacigalupin kirjoitustyylissä tekee minuun vaikutuksen. Odotan koko ajan, että hän menee sanomassaan saarnaamisen puolelle, mutta sitä kirjailija ei ole erehtynyt vielä kertaakaan tekemään. Hieno novelli. Kiitos Tor.comille, että sen pääsi lukemaan ilman, että joutui sen takia ostamaan erikoispainosta kirjasta tai Fast Forward 1 -antologiaa, jossa se myös on mukana.

Niin, että täältä sen löytää:

Small Offerings by Paolo Bacigalupi


Pump Six and Other Stories -novellikokoelman arvostelu löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...