perjantai 9. heinäkuuta 2010

Daniel Abraham: Leviathan Wept and Other Stories

Leviathan Wept and Other Stories on Daniel Abrahamin ensimmäinen novellikokoelma, joka sisältää yhdeksän novellia. Hankin kokoelmasta rajoitetun erikoispainoksen, jonka mukana tuli oheiskirjanen, Mechanisms of Grace.
  • The Cambist and Lord Iron: A Fairy Tale of Economics
  • Flat Diane
  • The Best Monkey
  • The Support Technician Tango
  • A Hunter in Arin-Qin
  • Leviathan Wept
  • Exclusion
  • As Sweet
  • The Curandero and the Swede: A Tale from the 1001 American Nights
The Cambist and Lord Iron: A Fairy Tale of Economics

Rahanvaihtaja Olaf saa rikkaalta ja pahamaineiselta mieheltä, Lord Ironilta, kiperiä arvonmääritystehtäviä, joista valuuttakurssin määrittäminen harvinaiselle rahayksikölle on helpoin tapaus. Erinomaisen tiivistunnelmainen tarina, jossa todellakin odottaa millaisia ratkaisuja Abraham on kuhunkin tehtävään keksinyt. Koskapa kyseessä on kirjailijan määrittämänä "satu", loppuratkaisu täytynee hyväksyä, vaikka minulle se oli hienoinen pettymys. The The Cambist and Lord Iron oli vuoden 2008 Hugo-ehdokas pitkät novellit -sarjassa. Sen voi lukea ilmaiseksi issuu.comin sivulta.

Flat Diane

Dianen äärimuodoista piirretty aidonkokoinen paperinukke, Flat Diane, lähetetään kiertämään ystäville ja tuttaville, jotta nämä voivat sen avulla jakaa tytölle kokemuksia ja tarinoita ottamalla valokuvia Flat Dianesta eri paikoissa. Dianen äiti on häippäissyt ja tyttö asuu taloushuolia murehtivan isän kanssa kahdestaan. Dianella on paperiseen versioonsa tunneside, ja sitten jokin meneekin pieleen ja painajaiset alkavat. Abraham-tyylinen kauhutarina, jossa suureen osaan nousee myös yksinhuoltajaisän tuntemukset tytärtään kohtaan ja vanhemman tuntemukset kun "lapsi lähtee maailmalle". Hienosti käsitelty aihe erikoisessa yhteydessä. Loistava novelli.

The Best Monkey

Reportteri harrastaa tutkivaa journalismia entisen tyttöystävänsä nykyistä firmaa kohtaan. Yhtiö on saavuttanut palkintoja kokeellisista tutkimuksistaan, mutta kauneuden ja symmetrian tavoittelussa voi jokin mennä myös pieleen. Abraham käyttää novellissa mielenkiintoisia hahmoja, matemaatikkoa, koreografia ja pedofiilia havainnollistamaan sanomaansa. Pieleen tai ei, se on perimässämme. Novellin voi lukea Pat's Fantasy Hotlistin sivulta

The Support Technician Tango

Itsehoito -kirja, 30 askelta parempaan minään, sekoittaa lakifirman työntekijöiden suhteita ja saa IT-tukikaverin tangoamaan kuin Al Pacino. Näpsäkkä novelli, jossa on hyvä idea ja toteuskin paremmalta puolen. Abraham antaa kuitenkin tarinan ratketa hieman liian suoraviivaisesti minun makuuni, mikä laskee tasoa. Silti erinomaista luettavaa ja löytyy vieläpä Subterraneanin sivulta.

A Hunter in Arin-Qin

Äiti metsästää hirviötä, joka on kaapannut hänen tyttärensä, seuranaan isä, jonka poikavauvan samainen hirviö on vienyt mukanaan. Hiljainen tarina, jossa oli melkoisesti tunnelatausta. Montaa vuoropuhelua tarinassa ei käydä, mutta kertojahahmon pään sisältä avautuu hienosti rakennettu maailmankuva. Abrahamin vahvuus on luoda melkoinen määrä mielikuvia lyhyissäkin tarinoissa ja kirjoissa. Tämä novelli osoittaa sen vahvuuden. Hieman yllättävä loppu, joka ei ihan onnistu täydellisesti, mutta ei jää haittaamaan kuitenkaan tarinan tunnelmaa.

Leviathan Wept


Thomas Hobbesin yhteiskunta-aiheeseen viittaava tarina terrorisminvastaisesta ryhmästä, joka epäonnistuu tehtävässään. Jälkiselvittely tuo esille yllätyksiä. Kokoelman ehkä vähiten mieleenjäävä tarina, siitäkin huolimatta, että yksi ryhmän jäsenistä on nimeltään Paasikivi. Jossain vaiheessa novelli oli mahdollista lukea ilmaiseksi netissä, mutta en löytänyt enää toimivaa linkki.

Exclusion


Tulevaisuuteen sijoittuva tarina, jossa ihmisillä on mahdollisuus sulkea toisensa pois elämästään halutessaan (henkilö kirjaimellisesti katoaa näkyvistä eikä pysty ottamaan edes kontaktia poissulkijaansa). Päähenkilö Eliot ajatuu ihmissuhdeongelmiensa kautta tarkastelemaan uudelleen tätä mahdollisuutta ja siihen mennessä poisulkemisiaan, sekä suhdettaan veljeensä. Pidin novellista paljon, ja vaikka ajatus poissulkemisesta tuntuisi houkuttelevalta, se tuntuu myös vaativalta. Miten se vaikuttaa kunkin elämään, vai vaikuttaako lainkaan...

As Sweet

Keski-iän kriisiä potevan naisen kautta kerrottava tunnepitoinen tarina, jossa viitataan Romeoon ja Juliaan. Hyvin kirjoitettu novelli, joka vain ei jostain syystä jaksanut vakuuttaa minua.

The Curandero and the Swede: A Tale from the 1001 American Nights

Dab-setä päättää kertoa vastakihlautuneelle tarinan parantamisesta ja kulttuuriristiriidoista opetukseksi siitä mikä on kertomisen ja kokemisen arvoista, eikä vain tapahtuma joka johtaa toiseen. Itseasiassa Dabin tarina koostuu useista pikkutarinoista, jotka lopulta kuitenkin kietoutuvat toisiinsa kokonaisuudeksi. Tarinassa opetusta ovat antamassa mustaihoinen Swede, intiaanityttö ja meksikolainen. Hyvin amerikkalainen tarina tavallaan, eikä siitä saa näin epäamerikkalaisena irti sitä kaikkea tunnetta mitä ehkä pitäisi. Novelli on kuitenkin siinä mielessä kiinnostava, että se paljastaa kokonaisuutta pikkuhiljaa, ja matkalla ehtii ihmettelemään mihin tässä oikeastaan päädytään.
Novellin voi kuunnella luettuna.

Mechanisms of Grace on rajatun erikoispainoksen mukana saapuva "chap book", ohut taskukokoinen kirjanen, joka sisältää neljä lyhyttä tarinaa:

Uncle Thomas
Unstuck
The Mechanism of Grace
Jazz & Dust

Uncle Thomas on tarina Thomas-sedästä, joka on niin täynnänsä energiaa, että purkaa sitä. Unstuck on tarina Lyndistä, joka kokee pikkuhiljaa katoavansa. The Mechanism of Grace tarinassa etsitään tahdon mekanismia ja Jazz & Dust on kaunis tarina pojasta, jonka isoisä tutustuttaa Lady Dustiin, joka soittaa musiikkia tavalla, jota on vaikea saavuttaa.

Kokonaisuudessaan Daniel Abrahamin Leviathan Wept and Other Stories on vaikuttava kokoelma yhdeltä tämän hetken parhaimmista kirjailijoista. Mechanisms of Grace on kiva oheislisä. Abraham hallitsee tunnelman luonnin, osaa vähäisin elkein luoda mielikuvia ja maailmakuvaa. Erityisesti tässä kokoelmassa minulle erottuivat Flat Diane, A Hunter in Arin-Qin ja Exclusion. Yhtään keskitasoa huonompaa tai täytenovellia kirjassa ei kuitenkaan ollut. Olen pikkuhiljaa sitä mieltä, että minun täytyy antaa vihdoin Abrahamin urbaanille fantasiallekin mahdollisuus, sillä Abrahamilta näyttää sujuvan tyyli kuin tyyli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...