maanantai 26. heinäkuuta 2010

Lavie Tidhar: Cloud Permutations

Lavie Tidharin Cloud Permutations on tänä vuonna ilmestynyt pienoisromaani, jonka tarina sijoittuu Heven-nimiseen maailmaan; meren, saarten ja pilvien maailmaan. Ihmiset saapuivat Heveniin avaruudesta Hilda Lini-avaruusaluksella suuren eksoduksen aikaan. Tarinan ajassa avaruusaluksesta on tullut myytti, jota kukaan ei ole koskaan nähnyt. Kukaan ei myöskään lennä tai edes yritä lentää, koska se on kiellettyä. Mutta Kal on nuori poika, joka on pienestä asti haaveillut lentämisestä. Hän rakentaa ystävättärensä kanssa leijan, jonka koelennolla tapahtuu omituisia. Kokeilun seurauksena Kal karkoitetaan omalta saareltaan toiselle ja hän tutustuu Baniin, albiinoon, johon hänet sitoo paitsi ystävyys, myös annettu ennustus.

Pienoisromaani on jaettu kolmeen eri osioon, joista kussakin tapahtumat sijoittuvat eri paikkoihin. Lukujen nimet ovat Vanuatun virallista bislamankieltä ja lounaisen Tyynenmeren saariston vaikutus näkyy muutenkin Tidharin kirjaan luomassa maailmassa. Tidhar kuvaa maailmaansa kauniisti ja eloisasti, ja täytyy sanoa, että kun kirjan luettuani huolsin autoani 11 asteen tihkusateessa, alkoi ajatus Epin ja Tannan kaltaisista saarista kummasti houkuttaa, vaikka en varsinaisesti olekaan lämpimien ilmojen ystävä. Kaikki alueet kirjassakaan eivät kuitenkaan ole houkuttelevia, sillä keskimmäisessä osiossa ystävykset kohtaavat luolassa jättimäisen mustekalan, jonka lonkerot ulottuvat ja ulottuvat. Osio tuo kirjaan mukaan jännittävyyttä ja seikkailua, sekä rakentaa Kalin ja Banin ystävyyttä, mutta itse Cthulhu-tyylisen lonkeroisen läsnäolo lienee lähinnä kunnianosoitus Lovecraftille, kuin varsinaisesti tarinaa sinänsä eteenpäin vievä yksityiskohta. Tällaisia kunnianosoituksia kirjassa on muitakin. Tidhar on ottanut mukaan suoran lainauksen israelilaiselta runoilijalta, Lior Tiroshilta ja Cordwainer Smithkin saa osansa ihailusta ja on varmasti vaikuttanut osaltaan myös kirjan perusideaan.

Kolmannessa osiossa Tidhar esittelee Midgal-puun, joka on kuin oma maailmansa maailman sisällä. Monet kirjailijan luomista yksityiskohdista ovat sen verran kiinnostavia, että niihin tekisi mieli pysähtyä tarkastelemaan pidemmältikin. Etenkin maailmankuvausta jää kaipaamaan lisää, sillä se on selvästikin yksi kirjailijan vahvuuksista, varsinkin kun fiktiivinen maailma pohjautuu hänelle tuttuun ympäristöön. Kuten Paolo Bacigalupi, myös Lavie Tidhar tuo hienosti spekulatiiviseen fiktioon sellaisia kulttuurisia piirteitä, jotka tuntuvat tuoreilta. Cloud Permutations eittämättä jää varmasti suosiossa Tidharin toisen tänä vuonna ilmestyneen kirjan, steampunk-aallonharjalla keikkuvan The Bookmanin jalkoihin, mutta itse pidän niitä yhtälailla erinomaisina lukukokemuksina, joskin toisistaan eroavina. Lavie Tidhar on ainakin minulle osoittanut olevansa seuraamisen arvoinen kirjailija. Cloud Permutations on kiehtovaa seikkailua aidosti ja kuvailevasti kirjoitettuna.

Lavie Tidharin The Bookmanin arvostelu löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...