torstai 17. tammikuuta 2019

Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat 2019 julkistettu

Helsingin Science Fiction Seura ry:n Tähtivaeltaja-palkinto luovutetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle. Lopulliselle ehdokaslistalle 2019 raati on nostanut seuraavat teokset:

- Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin
Vaihtoehtoisia aikajanoja hyödyntävä, puhutteleva dystooppinen mysteeri. Teos pureutuu siihen, kuinka ruotsalainen yhteiskunta jaetaan meihin ja muihin.

- Cixin Liu: Kolmen kappaleen probleema. Muistoja planeetta maasta 1. (arvostelu)
Scifin kovaa ydintä edustava, itsenäisenäkin romaanina toimiva mielikuvituksellinen sarjan avausosa. Kirja ammentaa luonnontieteiden ohella Kiinan lähihistoriasta ja kysyy, mikä on ihmiskunnan oikeus olemassaoloonsa.

- Hannu Rajaniemi: Kesämaa
Vaihtoehtohistoriallinen, omaleimainen agenttiseikkailu, jossa kuoleman jälkeen pääsee hallituksen luvalla tuonpuoleiseen. Teos avaa filosofisia pohdintoja elämän merkityksestä – myös valtapelien panoksena.

- George Saunders: Lincoln bardossa
Huikea, moniääninen ja kokeileva romaani poikaansa surevasta Abraham Lincolnista. Kirja esittää perimmäisiä kysymyksiä ihmisenä olemisen ja valitsemisen taakasta.

- Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku
Dystooppiselle sukupolvialukselle sijoittuva romaani näyttää ylisukupolvisen sorron ja traumojen jäljet. Samalla teos luo kuitenkin myös toivoa, sillä se korostaa rikkinäistenkin hahmojen oikeutta määritellä itsensä ja tulevaisuutensa.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat toimittaja Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja suomentaja, kriitikko Kaisa Ranta. Voittaja julkistetaan huhti-toukokuussa.

Liun kirja on ainoa lukemani, tosin Anyurun ja Rajaniemen teokset ovat hankittuna. Solomonia olen myös katsellut, joten Saunders on ainoa, joka ei ole herättänyt näistä vastakaikua minussa. On mielenkiintoista nähdä minkä raati näistä lopulta palkitsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...