lauantai 21. joulukuuta 2013

Tulevia kirjoja - alkuvuosi 2014 (päivitetty 31.12.)

Vaikka tämä vuosi ei ihan vielä ole lopussa ja monia vuoden aikana ilmestyneitä kiinnostavia kirjoja on vielä lukematta, on aika katsoa jo tulevaan. Olen poiminut 2014 alkupuoliskolla ilmestyviä itseäni kiinnostavia käännös- ja englanninkielisiä genrekirjoja siltä osin kuin niitä on ilmoitettu ilmestyvän. Lisäyksiä tulee aina lyhyemmällä aikataululla, joten päivittelen kirjoitusta todennäkoisesti vuoden alkukuukausina. Nyt loppuvuodesta pitäisi ilmestyä vielä Gene Wolfen Sovinnontekijän kynsi ja Catherynne M. Valenten Tyttö joka putosi Satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa, mutta niin monta pyhäpäivää vuoden vaihteen väliin mahtuu, että ainakin minun käsiini nuo teokset päätyvät vasta 2014 puolella. Jälkimmäisenä mainittu ilmestyy myös ekirjana.

Perinteisesti ensin käännöskirjat: Lohikäärmetanssi ilmestyy alkuvuodesta kahtena niteenä jonkun kuukauden välein, ja vaikka olen A Dance with Dragonsini jo lukenut, niin siitä on jo puolitoista vuotta ja uudelleenluku on varmasti innostavaa. Maaliskuussa ilmestyvää Kate Atkinsonin Elämä elämältä -kirjaa en aio lukea uudelleen, kun luin sen vasta joulukuun alkupuolella englanninkielisenä, mutta suomennoksen mainitseminen on paikallaan, suosittelen kirjaa. M. John Harrisonin Tyhjyys on odotuttanut tuloaan, enkä ole varma kuinka hanakasti siihen tartun, mutta aikeita sitä kohtaan on olemassa. Tällä hetkellä ilmestymiskuuksi ilmoitetaan huhtikuu.


Huhtikuun agendaan on merkitty myös John Boynen lastenkirja Leijuva poika (The Terrible Thing That Happened to Barnaby Brocket, 2012), josta kiinnostuin juonikuvauksen myötä. Kirjailija on aiemmin tunnettu mm. Poika raidallisessa pyjamassa ja Kapina laivalla -teoksista. Liz Williamsin Rikosetsivä Chen -sarja jatkuu huhtikuussa kolmannella kirjalla, Kultaisella lohikäärmeellä, joka toivottavasti on hieman parempi kuin edeltäjänsä. Lukulistalla joka tapauksessa. Andrzej Sapkowskin Noituri-sarjasta ilmestyy toukokuun kieppeillä jo viides osa, Tulikaste. Hienoa! Geraltin tarina jatkuu tiiviissä tahdissa edelleen suomeksikin.

 

Kirjailija J. Pekka Mäkelä on pariin otteeseen maininnut kääntävänsä Sarah Lotzin The Three -teosta, joka ilmestyy alkuperäiskielellä toukokuussa ja ilmeisesti lähiaikoina sen jälkeen myös sitten suomeksi. Juonikuvaus vaikuttaa kiinnostavalta, joten eiköhän se päädy luettavaksi ja nimenomaan suomenkielisenä. Kiinnostavaa on myös Mäkelän oma tuleva ”Hunan” ja sen työstöprosessi, mutta siitä ehkä myöhemmin lisää. Michael Moorcockin Oswald Bastable-sarjan viimeinen osa Teräksinen tsaari ilmestyy ensi vuonna toukokuussa. mutta ilmeisesti menee syksymmän puolelle. Näistä suomenkielisistä kirjoista ei monestakaan, jos yhdestäkään, voine odottaa ekirjaversiota, ainakaan paperikirjan samanaikaisjulkaisuna.

Englanninkielisten uutuusteosten joukosta löytyy heti tammikuussa ilmestyvä Ransom Riggsin Hollow City, joka on jatkoa Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille -kirjalle. En ollut aivan tyytyväinen ensimmäiseen osaan, mutta eiköhän toinen tule katsastettua jälleen alkuperäiskielellä. Ehkä se suomennoskin seuraa perässä. Jo Waltonin What Makes This Book So Great on tietoteos, joka sisältänee kirjailijan näkemyksiä genren tuotoksista. Toki kirja kiinnostaa jo itsessään, sillä Waltonin mielipiteitä on aina mielenkiintoista seurata, mutta ilman sen kummempaa sarkastisuutta voi kirjasta odottaa myös Hugo-ehdokasta, joten sen voinee vilaista jo tässä vaiheessa. Luen parhaillaan E.J. Swiftin Osiris-sarjan ensimmäistä kirjaa. En osaa vielä sanoa mitä siitä ajattelen, mutta sarja on saamassa jatkoa jo helmikuussa Cataveirolla, jonka otan luettavaksi, jos Osiris sykähdyttää loppuun saakka.


Helmikuussa on tulossa maagista realismia kirjoittavan ja ahkerasti suomennetun Joanne Harrisin The Gospel of Loki, jossa mennään skandinaavisen mytologian hahmon sielunelämään. Kirjaa mainostetaan kirjailijan ensimmäiseksi aikuisten fantasiaksi (siksikö M. nimessä?). Ehkä, ehkä se ilmestyy suomeksikin, vai onkohan fantasia-leima rajoittavampi kuin maaginen realismi. Marie Brennanin A Natural History of Dragons: A Memoir by Lady Trent on saamassa maaliskuussa jatkoa The Tropic of Serpentsillä, joten viktoriaanista käytösetikettiä ja sen todennäköistä rikkomista on luvassa lisää. Olen lukenut Ken MacLeodilta vain yhden kirjan aiemmin (Intrusion), mutta sen perusteella voisin ottaa lukulistalle myös seuraavan teoksen Descentin, jossa isoveli valvoo jälleen ja mukana on ufojakin, kenties.


Etelä-Afrikkalaisen Lauren Beukesin seuraava kirja Broken Monsters jatkaa Säkenöivien tyttöjen trilleri-jalanjäljillä P-Amerikan mantereella ja murhien parissa. En tiedä olenko kuinka innostunut, mutta Beukesin kirjoitustyyli on vetävä, joten teos tullee toukokuussa hankittua. Jo Waltonin vuoden fiktiivinen romaani ilmestyy toukokuussa. My Real Children on vaihtoehtohistoriaa, joka vaikuttaa juonikuvaukseltaan hyvinkin kiinnostavalta. Suomessa ensi vuonna vierailevalta Karen Lordilta on tulossa, hieman vierailun jälkeen kylläkin, uusi teos The Galaxy Game. Siihen voisi tutustua, yhden luetun teoksen perusteella kirjailija vaikuttaa omaperäiseltä. Kaikki englanninkieliset kirjat ilmestyvät myös ekirjoina.


Heinäkuussa voisi mainita ennakkoon ilmestyväksi Joe Abercrombien Half a Kingin ja Hannu Rajaniemen The Causal Angelin, mitkä pistää jo nyt sukat pyörimään jaloissa, mutta niihin palannen sitten touko-kesäkuussa loppuvuoden kirjojen katsauksessa. Alkuvuoden teoksissa on paljon odotettavaa kirjallisuuden ystäville.

5 kommenttia:

 1. Minäkin toivon, että Chen - sarjan kolmas osa olisi parempi kuin edellinen. Ja ehkä jos olisi sitten paremmat kannetkin. :)

  Kiitos vinkistä tuosta Ransom Riggsin kirjasta! Oli itseltäni jäänyt kokonaan huomaamatta, että se ilmestyy jo tammikuussa. Pidin kyllä edellisestä kirjasta, vaikka en juurikaan sen lopetuksesta, mutta silti jatko luultavasti päätyy luettavakseni varmasti heti ilmestymisen jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultaisen lohikäärmeen kantta ei näyttänyt vielä löytyvän, eiköhän jatka samalla linjalla kuin aiemmatkin. Päivitän kunhan ilmestyy.
   Toivottavasti Riggs jatkaa valokuvien käyttöä, ne olivat kirjan suola.

   Poista
 2. "Nyt loppuvuodesta pitäisi ilmestyä vielä Gene Wolfen Sovinnontekijän kynsi"

  Kirja oli myynnissä Joensuun Suomalaisessa keskiviikkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä Wolfen että Valenten teokset näyttäisivät molemmat olevan jo esim. Adlibriksessäkin myynnissä. Arkipäiviä on vain sen verran vähän, etten juuri odottele niiden saapuvan postitse kuin ensi vuoden puolella perille. Minua ei saa kauppakeskukseen ja kirjakauppaan joulun ja uudenvuoden ruuhkapäivinä millään :) En tosin usko, että olisi täällä edes valikoimissa muutenkaan.

   Poista
 3. Minulle Riggsin kirja oli pienoinen pettymys. Odotukseni olivat kenties liian korkealla katsottuani kirjasta tehdyn trailerin. Se oli minusta parempi kuin itse kirja, jos noin nyt voi edes sanoa. Kuvat olivat kyllä tosiaan kirjan suola ja sokeri. Pakko vissiin kuitenkin lukaista tuo toinenkin osa ihan uteliaisuudesta.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...