torstai 19. huhtikuuta 2012

George R.R. Martin: A Game of Thrones: The Graphic Novel, volume One

Luen kohtuullisen vähän sarjakuvia ja nekin mitä olen lukenut, eivät ole ylittäneet arvostelukynnystä. George R.R. Martinin A Game of Thrones: The Graphic Novel, volume one on kuitenkin poikkeus. Sarjakuvakirja on sovitus Martinin samannimisestä Tulen ja jään laulu -sarjan ensimmäisestä kirjasta eli Valtaistuinpelistä. Kirjassa on koottuna aiemmin yksittäisinä lehtinä julkaistut kuusi ensimmäistä numeroa, Martinin esipuhe ja lopussa katsaus joihinkin yksityiskohtiin. Sovitustyön on tehnyt Daniel Abraham, piirrokset Tommy Patterson ja väritykset Ivan Nunes.

Valtaistuinpeli on kirjana tuttu, moneen kertaan luettu ja vieläpä tv-sarjasovituksenakin nähty. Mietin epäilevästi etukäteen mitä sarjakuva voisi vielä tarjota tarinaan ja luettuani totesin, että kyllä se voi näköjään tarjota: toisenlaisen visuaalisen näkemyksen, joka on uskollisempi kirjan tarinalle kuin tv-sarja. Martinin eeppinen tarinan kerronta on niin voimakasta, että se tempaisee jopa sarjakuvamuodossa mukaansa. Aluksi vierastin hieman Pattersonin tapaa piirtää kasvoja, etenkin Tyrionin kasvot, mutta lopuksi jopa ihastuin siihen, että kuvittaja on ollut oman näkemyksensäkin ohessa uskollinen Martinin tekstille. Esimerkiksi Tyrion ei ole komeahko ja hänellä on eripari silmät. Tjjl-puristi kiittää. HUOM! Klikkaamalla kuvia saa näkyville suuremmat versiot, jotka ovat osaotoksia varsinaisista kuvista.

Sarjakuvassa voi surutta toteuttaa visuaalisesti sellaisia piirteitä, jota ei tv-sarjassa median luonteen vuoksi pysty (esim. Danyn violetit silmät olivat näyttäneet omituisilta kamerakuvassa, joten ne hylättiin). Martin kertoi Easterconissa, että alkuperäisessä pilotissa (jossa oli mukana vielä Tamzin Merchant Daenerysina), Danyn hevonen piti saada tarinan tavoin hyppäämään nuotion yli. Hevonen ei suostunut hyppäämään, ei edes hiilloksen yli. Käsikirjoitusta muutettiin. Sarjakuvassa hevonen hyppää visuaalisesti.

Kuvituksessa pidän erityisesti Tommy Pattersonin näkemyksestä Muukalaisista, joihin liittyvää triviaa paljastetaan myös tekstissä: "The Others are not dead. They are strange, beautiful…think, oh…the Sidhe made of ice, something like that…a different sort of life…inhuman, elegant, dangerous." -GRRM. Tjjl-fani kiittää! Patterson teki Muukalaisesta monta eri versiota, kunnes hänen ja Martinin näkemykset olivat tarpeeksi lähellä toisiaan. Nunesin loistava väritystekniikka näkyy alla olevassa kuvassa. Katsokaa miekkaa.


Minulla ei varsinaisesti ollut selkeää mielikuvaa Muukalaisista kirjaa lukiessa, eikä heitä ole paljoa edes kuvattu (tilanne muuttunee kahdessa viimeisessä kirjassa). En ole varma adoptoinko Pattersonin näkemystäkään, mutta joka tapauksessa pidän siitä – enemmän kuin tv-sarjan versioista, jotka itse asiassa vaikuttivat kalmoilta eikä Muukalaisilta. Patterson suorastaan loistaa joissakin ruuduissa, esimerkkinä alla kuninkaan kunniaksi järjestetty juhlaillallinen, joka sisältää runsaasti ihmisiä, tapahtumia ja tunnelmaa.


Muukalaisten lisäksi myös rautavaltaistuin on teetättänyt Pattersonilla töitä: "George wanted something far more…sinister or imposing. The throne had to represent the struggle for its very existence. Taking all that in, I finally twisted and forged something that met George’s vision." Lopputulos on tällainen.


Huikeasti parempi näkemys kuin tv-sarjan (Matkalaukkuversio alla kuvattuna Easterconissa. Saatte Tardiksen kaupan päälle.) 

Mutta mikään kuvitus ja väritys ei yksistään riitä tekemään sarjakuvasta hyvää. Tarinan pitää toimia ja Daniel Abraham on tehnyt hienoa työtä sen suhteen. Toki hän on joutunut jättämään paljon pois, mutta juonen kannalta en huomannut mitään olennaista puuttuvan. Tarina kulkee saumattomasti eteenpäin. Sarjakuvassa ovat mukana jopa Nedin, Branin ja Daenerysin unijaksotkin. Tv-sarjan katsojat ovat saaneet maistiaisia vain Branin unista. Lapsihahmoja on vanhennettu myös sarjakuvaan. Daniel Abrahamin mukaan ei edes sarjakuvassa, jos ei tv-sarjassakaan, voi kuvata 13-vuotiasta lasta viettämässä hääyötään. Hyväksyn päätöksen ja olen iloinen, että päinvastoin kuin tv-sarjassa, sarjakuvassa kohtaus on muuten kirjan mukainen.

A Game of Thrones: The Graphic Novel, volume one on vasta alkua. Ensimmäinen kirja saadaan katettua 24 numerossa, joten sarjakuvakirjoja on tulossa volume 4:een saakka. Seuraava 2. osa ilmestyy ensi syksynä. Ja kun Valtaistuinpeli on puolentoista vuoden kuluttua siirretty sarjakuvaksi kokonaan, on vuorossa Kuninkaiden koitos. Odottamista siis riittää. Alku on kuitenkin niin lupaava, että sanoisin tässä vaiheessa odotuksen kannattavan. A Game of Thrones -sarjakuvakirja on erinomainen oheistuote. Suosittelen sitä sarjan hardcore-fanien lisäksi myös muille sarjakuvista kiinnostuneille. Jokohan jollakin on käännösoikeudet siihen...

Amazon.comista voi lukea pdf-muotoisena alun esipuheen ja jonkin matkaa sarjakuvan alkua.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Kata kirjoitti 22.04.2012 - 13:40
    Raija, sinulle olisi blogissani pieni tunnustus:

    http://luettujamaailmoja.blogspot.com/2012/04/liebster-ostoksia.html

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...