torstai 8. syyskuuta 2016

J.K. Rowling: Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide

Pottermore Presents -sarjan toinen J.K. Rowlingin ekirja Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide sisältää tarinoita matkateosta Tylypahkan taikakouluun, lajitteluhatusta, Tylypahkan linnasta, opetusaineista, kummituksista ja muotokuvista sekä erilaisista salaisuuksista, joita Tylypahka pitää sisällään. Liitän teoksen osaksi Okklumeus-lukuhaastetta.

Verrattuna edelliseen Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies (arvostelu) tarinakokoelmaan, Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide on pitempi (79 sivua), mutta sirpaleisempi ja selittävää tekstiä on enemmän. Tämän ekirjan parhaaksi anniksi koin historiakuvaukset kuinka taikamaailman koululaiset matkasivat ennen Tylypahkan pikajunaa koululle ja millaisia ongelmia erilaisissa siirtymissä oli. Pikajuna ja laituri 9 ¾ ovat heti alusta alkaen tärkeitä elementtejä koululaisten elämässä, mutta on kiinnostavaa lukea, että Rowlingin mielessä perinteisten laiturinumeroiden välissä on paljon muitakin taikamaailman laitureita, joilta lähtee esimerkiksi Potterversumin vastine Orient Expressille. Olin ilahtunut myös kuvauksesta miten lajitteluhattu kehittyi kirjailijan mielessä nykyiseen muotoonsa ja keiden oppilaiden lajittelu on ollut hatulle pulmallisinta. Hufflepuffin tuvan kuvaus saa oman lukunsa, sillä sitä ei kirjasarjassa esitellä ollenkaan, kun Harry ei siellä koskaan vieraillut.

Jälleen kerran haluaisin vielä enemmän tietoa. Esimerkiksi Rowling kertoo lyhyesti miten James, Sirius, Remus ja Peter menettivät Marauder’s Mapin (Kelmien kartta), mutta mieli janoaa varsinaisen tarinan. Muutenkin koko kartan käytössä nelikon jälkeen on jotain vaivaavaa, mutta ehkä palaan siihen Goblet of Firen yhteydessä. Kummituksiin, muotokuviin ja Hogwartsin salaisuuksiin liittyvät tekstit olivat sisällöltään ennestään tuttuja, joten ne eivät enää jaksaneet innostaa samalla tavalla kuin uudet yksityiskohdat. Ehkä salaisuuksien kammion kohta Gauntien ajasta sykähdytti eniten tarinan historia- ja sukuyhteystaustan vuoksi.

Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide jäi näin fanin näkökulmasta odotettua vähemmän kiinnostavaksi, mutta silti paluu joihinkin taikamaailman yksityiskohtiin on aina ilahduttavaa. Kuten kirjasarjan uudelleen lukukin.

1 kommentti:

  1. Kyllä tämä paketti on hankittava. Ja taidankin lukea tämän vaikka ensin!

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...