maanantai 1. huhtikuuta 2013

Bryan Cogman: Inside HBO's Game of Thrones - Valtaistuinpelin kulisseissa

Viime vuonna ilmestyi Game of Thrones -tv-sarjan virallinen kumppanikirja eli ohjaaja Bryan Cogmanin koostama Inside HBO’s Game of Thrones, jonka ideana on valottaa tv-sarjan taustoja ja antaa lisätietoa sarjasta ensimmäisen ja toisen tuotantokauden ajoilta. Kirja on myös suomennettu nimellä Valtaistuinpelin kulisseissa: Game of Thrones. Kirjaan esipuheita ovat tehneet George R.R. Martin ja David Benioff ja Dan Weiss. Kirja koostuu viidestä osiosta: The Wall (Muuri), The Winterfell (Talvivaara), The King’s Landing (Kuninkaansatama), Westeros ja Essos.

Osioiden sisällä tehdään katsauksia niin alueen lavastuksiin kuin sarjan pääsukuihin ja niiden sekä paikan historiaan. Creating-osioissa tuotantoryhmäläisistä esimerkiksi design-suunnittelijat Gemma Jackson ja Michele Clapton kertovat näkemyksiään millä perustein he milloinkin ovat vaikutteita vaikkapa Essoksen lavastukseen tai puvustukseen saaneet ja ottaneet. Myös näyttelijäkaarti pääsee kertomaan hahmoistaan ja ohjaajat kuvauksista ja niiden tapahtumista ja kommelluksista. Olen tyytyväinen, että myös tuotantoryhmän käsityöläisistäkin osa on päässyt valottamaan omia roolejaan lavastuksen luonnissa, sillä heitä ei kovinkaan monesti kuulla tv-sarjojen tai elokuvienkaan yhteydessä taustatyöstään.

Game of Thrones on ollut alusta alkaen vahvasti projekti, jossa on tuotu taustatekijöitä voimakkaasti esille Making Game of Thrones -blogin kautta. Blogia ja haastatteluja seuranneille Cogmanin koostamassa kirjassa ei olekaan tältä osin kovin paljon uutta, ja kakkoskauttakin käsitellään varsin vähän, sillä kirja ilmestyi jo ennen kuin kauden kuvaukset oli saatu loppuun. Inside HBO’s Game of Thrones onkin osittain paperivastine blogin materiaalille. Tv-sarjan kotisivut ja Viewer's Guide netissä tarjoavat lisämateriaalia suhteessa enemmän ja ajankohtaisemmin mihin paperiversio kykenee. Kirjan uusin lisäarvo liittyy kuviin, joista osa niistäkin on tosin jo nähty ennen.

Niille, joille Tulen ja jään laulu -maailman historia ei ole niinkään tuttua, tämä teos antaa taustatietoa pieninä annospaloina. Historiaosuudet ovat tiiviitä ja hyvin koostettuja ja niissä mainitaan menneisyyden pääpiirteet sekä hahmoja, joista ei tv-sarjassa puhuta, mutta joista saa hyvän tunnun millaisessa maailmassa eletään. Olisin mieluusti nähnyt sukupuut laajemmaltikin täytettynä, mutta se ei liene tv-sarjan intressi. Sukupuihin ja kirjasarjan uusiin historiatietoihin päästään varsinaisesti käsiksi The World of Ice and Fire -kirjassa, joka ilmestyy ensi lokakuussa.

Inside HBO’s Game of Thrones on tehty paljolti katseltavaksi. Se on enemmän visuaalinen teos runsaine kuvineen kuin tietoteos. Teoksesta on keräilijöiden versio myynnissä, jos haluaa satsata oheistuotteeseen enemmän ja ekirja löytyy myös, vaan ei tietenkään suomeksi. Teosta oli varsin miellyttävä lukea, mutta täytyy tunnustaa, että hieman turhalta se kyllä vaikutti anniltaan, varsinkaan kun kirjailijallakaan ei ollut mitään uutta sanottavaa tv-sarjaan liittyen.

Tv-sarjan kolmas tuotantokausi starttasi viime yönä USA:ssa ja myöhemmin tänään se on näkyvillä myös Suomessa HBO Nordicilla tai Filmnetissä. Valar Dohaeris. Nautinnollisia katseluhetkiä.

4 kommenttia:

  1. Jakso katsottu, oli hjyvä ;D

    Ja tää opus odottelee kirjahyllyssä josko jaksas sen jossain vaiheessa lukaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelpoinen jakso tosiaan pääosin. Daenerysin juonilinja sai hienon alun, ei tarvinnut hävetä käsikirjoittajien puolesta kuten kakkoskaudella, jossa koko Qarth-osio oli soopaa. Toivottavasti jatkuu yhtä vahvana läpi kolmoskauden.

      Poista
    2. Ensimmäinen osa oli laadukkaan oloinen. Ensimmäiseen kauteen verrattuna nyt näyttää olevan enemmän taalaa myös erikoistehosteissa joka myös onnistuneesti näkyy. Mielenkiinnolla odotan kauden loppupäätä ja niitä Freyn unelmahäitä ja pohjoisen muurin loppurytinöitä.

      HBO:lla alkaa muutenkin olemaan aika hyvä maanantai-ilta kun ensin tulee GoT ja perään kohtalaisen hyvä Vikings.

      Poista
    3. Alun veljien ja Muukalaisten taistelu oli kyllä toteutettu aika pienellä budjetilla, mutta Astapor näytti kaukaa katsottuna upealta ja Daenerysin lohikäärmeet ovat ihania!
      Kyllä vain, loppukaudessa on paljon odotettavaa, saas nähdä miten toteutus onnistuu.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...