perjantai 9. maaliskuuta 2012

Robin Hobb: City of Dragons

Robin Hobbin The Rain Wild -kronikkojen kolmas kirja City of Dragons ilmestyi viime kuussa. Ensimmäisen osan The Dragon Keeperin arvostelu löytyy täältä ja sen jälkimmäisen puoliskon (toisen osan) Dragon Havenin arvostelu täältä. City of Dragonsin jälkimmäinen puolisko tai siis kronikkojen neljäs osa eli The Blood of Dragons ilmestyy ensi vuonna.

Lohikäärmeet ja heidän hoitajansa ovat saapuneet muinaisen ikiaikaisten kaupungin Kelsingran joen rantamille. Lohikäärmeiden lentoharjoitukset eivät ota tuulta siipien alle ja Thymara ja kumppanit pohtivat suhteitaan ja muutoksia elämässään. Alise, joka jätti aviomiehensä Hestin, on jäänyt dokumentoimaan kaupunkia, kun taas hänen uusi kumppaninsa kapteeni Leftrin on palannut takaisin Trehaugiin täydentämään varastoja ja vaatimaan maksua suoritetusta tehtävästä asuttaa lohikäärmeet uuteen paikkaan. Monet juonivat kuitenkin niin lohikäärmeiden kuin nuorten ikiaikaistenkin päänmenoksi. Chalcedin poliittinen tilanne on epävakaa ja kuolemaisillaan oleva herttua tarvitsee kipeästi lohikäärmeen parantavaa voimaa, minkä tilanteen uhriksi Tintaglian lähettiläs Selden on joutunut, Hestin on pelastettava maineensa ja perintönsä ja sadekorpelaisten joukostakin löytyy henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneet lohikäärmeryhmäläisten löydöksistä. Kun jamaillialainen keksintö uhkaa vieläpä elolaivojen valtiutta Sadekorven syvyyksissä, ollaan uuden ajan edessä.

Hobbin kahdessa edellisessä Sadekorpi-kirjassa tutuksi käyneet hahmot palaavat jälleen kuvioihin. Edellisten osien tapahtumat ovat pysyneet hyvin mielessä ja lukemista oli vaivatonta jatkaa kahden vuoden tauon jälkeen. Hobbilla on kuvioissa monta kutkuttavaa juonilinjaa, ja vaikka niiden kulku on kutakuinkin nähtävissä, niiden selviämistä odottaa siitä huolimatta. City of Dragons on jälleen puolikas kirja. Tarina ei lopu aivan yhtä seinään kuin The Dragon Keeperin kohdalla, mutta tällä kertaa se ei pääse kunnolla vauhtiin. Hobb kuvaa nuorten lohikäärmeiden hoitajien välisiä suhteita toisiinsa ja lohikäärmeisiinsä kiitettävällä intensiteetillä, mutta se ei pelkästään riitä minulle. Välähdykset Kelsingran piilevästä elämästä olisi saanut saada voimakkaammin huomiota ja loppupuolella enemmän valottuva Chalcedin tilanne tuli vastaan hieman töksähtäen. Molemmat tulevat varmasti esille kirjan toisessa puolikkaassa ensi vuonna, minkä takia olenkin hieman myrtynyt Hobbin kustantajalle siitä, että kirja kärsii siitä, että se on jälleen kerran jaettu kahtia. Kumpikaan osista ei ole edes tolkuttoman pitkä. Koko kirja olisi alle 700-sivuinen, mikä ei ole fantasiassa pituus eikä mikään, kun ottaa huomioon pari viime vuonna julkaistua 1000-sivuista teostakin. Maltan ja Reynin osuus saa vihdoin kipinää. Ihmettelinkin heidän pelkkää taustarooliaan aiemmissa osissa, mutta silloin ei ollut tiedossa kuinka pitkään kronikat jatkuu. Kirjan ihmishahmot ovat elävästi kuvattuja ja välittömiä. Silti hieman kaipaan heihin yhä sitä särmää, mitä Hobbin alkuaikojen kirjojen hahmoissa muistikuvani mukaan esiintyi. Lisäksi pelkään, että kaikki oletukseni siitä mitä seuraavassa kirjassa tapahtuu käyvät toteen, eikä Hobb enää pääse yllättämään minua millään (varsinkin kun olen tullut spoilatuksikin yhdestä asiasta). Odotan kuitenkin seuraavaa kirjaa innolla, joka ilmeisesti (?) on näillä näkymin The Rain Wild -kronikkojen päätösosa. Jossain vaiheessa tekisi mieli lukea Hobbin aiemmat trilogiat uusiksi.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Jasca kirjoitti 09.03.2012 - 18:10
    Minulla on City of Dragons puolessa välissä. Nopeaan tuota lukee, ja teksti on hobbimaisesti hyvää. Erityisen positiivisen vaikutuksen minuun ovat tähän mennessä tehneet juuri Chaldeania (olikos tämä muuten Malmivallat suomeksi, vai oliko se joku muu paikka?) koskevat osuudet. Samoin pidin osuudesta, jossa kerrottiin Seldenin koettelemuksista - jotenkin Hobb onnistui ihmisluonnon kuvauksellaan säväyttämään.

    Jotenkin kuitenkin toivoisin paluuta takaisin pohjoiseen, Kuuteen herttuakuntaan. Sadekorvessa on omat ihmeensä ja ihasteltavansa, mutta haluaisin vaihteeksi nähdä Hobbilta taas Kuuden herttuakunnan yhtälailla kutkuttaviin olosuhteisiin liittyviä tarinoita...

    Ilmeisesti tällaista on myös onneksi tulossa, jos internettiä on uskominen.

    Jasca kirjoitti 09.03.2012 - 18:13
    Niin ja muuten, tarkoitat Chaldeanilla Chalcedia vai ymmärsinkö nyt oikein?

    Johnny kirjoitti 09.03.2012 - 18:30
    Nostalgiamuistojeni romuttumisen pelossa en uskalla lukea aikaisempia Hobbin teoksia. Mutta kun pahasti vaikuttaa siltä, että näitä uudempia ei suomenneta ollenkaan. Sano että olen väärässä ja tiedät että näitä ollaan parhaillaan suomentamassa.

    Raija kirjoitti 09.03.2012 - 19:57
    Jasca, kiitos oikoluvusta. Chalced... luen sen oikein, mutta sormet eivät suostu kirjoittamaan sitä oikein. Minä toivon enemmän Lindholm-juttuja tällä hetkellä, mutta Kuuden herttuakunnan menneisyyteenkin on jännittävää päästä. Hobb/Lindholm on kiitettävän tuottelias kirjailija.

    Johnny, tietääkseni suomennoksia ei ole tulossa. Valitettavasti.

    Ilu kirjoitti 14.03.2012 - 13:16
    Ah, tätä osaa en ole vielä saanutkaan käsiini ja lukenut. Tämän sarjan kaksi edellistä osaa löytyvät kyllä hyllystä.

    Kommenteissa puhuttiin suomentamisesta. Eniten sen osalta jurppii se, että Elolaivat (The Liveship traders)-sarja jätettiin Näkijän tarun ja Lordi Kultaisen välistä suomentamatta kokonaan, vaikka se sijoittuu ajallisesti näiden väliin ja Lordi Kultaisesta menee aika paljon ohi, jos ei Elolaivoja lue ensin.

    Raija kirjoitti 14.03.2012 - 13:55
    Ilu, minuakin harmittaa nimenomaan Liveshippien väliinjättö. Oikeastaan ei olisi kauheasti edes mieltä suomentaa näitä uusimpia Rain Wild -kronikoita, kun kerran elolaivat jäivät välistä. Näiden välillä on kuitenkin melkoinen yhteys.

    Kyllähän kustantajaa yritettiin fanien toimesta saada jatkamaan käännöksiä, mutta jos kirjat eivät myyneet, niin ei kai siinä sitten mikään auttanut.

    Taru kirjoitti 21.03.2012 - 17:03
    Pitää katsoa, missä vaiheessa tällekin kirjalle löytyisi aikaa. Kuulostaa kuitenkin hienolta, että Malta siippansa kanssa saa aikaa parrasvaloissa, koska etenkin Dragon Keepperissä oli hienoa se, että Liveship Traders-sarjan hahmotkin tulivat pyörähtämään kirjan sivuilla.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...