tiistai 11. lokakuuta 2011

SF ensyklopedia ja SF Gateway avautuivat


Science fiction -kirjallisuuden ensyklopedia on nähnyt päivänvalon internetissä, kun sen beta-versio julkaistiin eilen iltasella. Ensyklopedia ei ole vielä täysin valmis. Sen pääkirjoittajien John Cluten, David Langfordin ja Peter Nichollsin mukaan tällä hetkellä on koossa 3/4 tekstistä ja loput on tarkoitus saada kasaan vuoden 2012 loppuun mennessä. Sen lisäksi tarkoitus on tietenkin päivittää kantaa jatkossa tarpeen mukaan.

Jonkin aikaa jo ehdin selailemaan sivustoa ja ihan kiva paketti se onkin, etenkin Teema, Media ja Kulttuuri-osiot. Tokihan sitä voi käyttää ihan puhtaasti kirjailijoiden ja heidän tuotantonsa selailuunkin. Ensyklopediaa on ollut koostamassa edellämainittujen henkilöiden lisäksi suuri joukko asiantuntevaa porukkaa. Kulttuuri-osiosta löytyy Suomi-sivukin.


SFE Encyclopedia of Science Fiction julkaistiin osana brittikustannusyhtiö Gollanczin (Orion Publishing Group) avaamaa SF Gatewayta, joka mainoslauseen mukaan on uusi sivusto, joka tuo tuhansia klassisia SF/F teoksia saataville ensimmäistä kertaa e-kirjoina. Pikainen sivuston selaus kertoo, että jonkinmoista on jo tarjolla, mutta kaikki linkit eivät ihan toimi. Odotettavissa on kuitenkin vielä sivustolle kehitystä ja laajenemista. Tällä hetkellä on tietojen mukaan saatavissa 800 e-kirjaa ja ensivuoden loppuun mennessä pitäisi luku olla 3000.

Kyseessähän on siis tietenkin kaupallinen sivusto, mutta koskapa olen e-kirjojen innokas kuluttaja nykyään, niin toki kannatan toimintaa, varsinkin jos tarjolle tulee kirjoja, joiden levikki on ollut vähäistä ja niiden saanti jopa vaikeaa ja e-kirjojen hinnat ovat kohtuullisen edullisia. Nyt kun vielä saisi genrekirjoja suomeksikin e-kirjoina! Joidenkin loppuunmyytyjen paperiprintti käännösten omaksi metsästäminen on ollut suorastaan tuskallista ja vuosikausia vievää toimintaa.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Tero kirjoitti 11.10.2011 - 11:45
    SF Gateway vaikutti ensin erittäin lupaavalta, kunnes pääsin FAQ:ssa kohtaan, jossa kerrotaan, että kirjat on rikottu DRM:llä. Toisin sanoen niitä ei voi ostaa, ainoastaan lisensoida lukuoikeuden toistaiseksi, myyjän määräämillä laitteilla. Se siitä sitten ja takaisin indie-kauppojen tarjonnan pariin.

    Raija kirjoitti 11.10.2011 - 12:03
    Maantieteellisiäkin saantirajoituksia näyttää olevan osalla teoksista. Se on tätä päivää, ehkä lähitulevaisuus tuo mukanaan toista.

    Tero kirjoitti 11.10.2011 - 15:28
    Onneksi on indie-kauppoja kuten Wizard's Tower, Baen ja Weightless Books.

    (Wizard's Tower muuten lisäsi juuri valikoimaan useita Jeff VanderMeerin tuotoksia. Suosittelen.)

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...