torstai 4. joulukuuta 2008

Melissa Anelli: Harry, A History

100. kirja: Melissa Anellin Harry, A History

Tänä vuonna on tullut luettua tasan sata kirjaa. Vuoden loppuun mennessä tuo maaginen luku ylittyy. Minulle määrä on paljon, vaikka luenkin yleensä aina jotain. Vasta pari vuotta sitten aloin listata ylös lukemani kirjat, ja 2008 on näistä vuosista selkeästi se, jolloin olen lukenut eniten. Siitäkin huolimatta, vaikka työt vie aikaa täysipäiväisesti ja teen väitöskirjaani.

Sadanneksi luetuksi kirjaksi osui Melissa Anellin Harry, A History. Kyseessä on teos Harry Potter-ilmiöstä ja fandomista. Melissa, jos kukaan, pystyy ilmiötä kuvamaan, sillä hän on tunnetun The Leaky Cauldron -sivuston pääylläpitäjä. Melissa kertoo kirjassaan Harry Potter -ilmiön alkuvuosista aina viimeisen kirjan julkaisuun, Harryn Amerikan valloituksesta ja siitä miten hänestä tuli fani. Ja ennen kaikkea hän kuvaa, miten Harry Potter muutti hänen elämäänsä. Melissalla on laaja kokemus eri fandomin osa-alueista; fanfictionista, wizard rockista, joukkotapahtumista ja cosplaysta. Hän kehitti vuosien varrella The Leaky Cauldronissa luotettavat suhteet Scholasticiin, HP-kirjojen amerikkalaiseen kustantajaan, elokuvayhtiö Warner Brosiin ja tietenkin itseensä J.K. Rowlingiin.

Melissa Anellin kuvaama amerikkalainen fandom vastaa hyvin pitkälle suomalaista fandomia. Kaikki mitä rapakon takana tapahtui, tapahtui myös Suomessa pienemmässä mittakaavassa. No, ehkä en koskaan ole törmännyt suomalaiseen wizard rock -yhtyeeseen, mutta nuo jenkkibändit olivat tunnettuja myös suomalaisille faneille.

Melissan kirjaa lukiessa elää uudelleen Harry Potter -ilmiön taianomaiset hetket. Kirja sekä itkettää että naurattaa. Kirja on Nostalginen. Kirjassa on muutamia kohtia, jotka hardcore fania hieman ärsyttää. Harry/Hermione ja Ron/Hermione -taistot eivät ehkä olleet niin siloiteltuja kuin Melissa välillä antaa ymmärtää. Fanfiction-leirit olivat aikanaan paljon rankemmin fanikuntaa jakavia. Ei Suomessa niinkään, mutta Yhdysvalloissa ainakin. Melissa ei kuitenkaan ole syrjäyttänyt ilmiön nurjan puolen kuvausta, joten siitä hänelle pisteet.

Harry Potter -fanille Harry, A History on pakollista luettavaa. Se on ehdottomasti erinomainen kirja, sujuvasti kirjoitettu. En ole varma saako siitä samaa tunnetta irti, jos ei ole Potter-fani, eikä ole kokenut ilmiötä sen alkuvuosista lähtien, mutta ihan uteliaisuutta asiaan vihkiytymättömienkin kannattaa katsoa millaisia nämä vuodet on olleet aavepokien takaa katsottuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...