Sivut

perjantai 20. toukokuuta 2016

Tähtivaeltaja-palkinto 2016 on jaettu

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle on jaettu. Tänä vuonna sen saa Margaret Atwood teoksellaan Uusi Maa. Perusteluissa sanotaan seuraavaa:
"Asiantuntijaraadin mukaan Atwoodin teos ottaa terävästi kantaa nykyajan arveluttaviin kehityskulkuihin. Kirjailija käsittelee merkittäviä globaaleja teemoja taitavasti ja kehottaa ihmiskuntaa heräämään todellisuuteen ennen kuin on myöhäistä. Samalla romaani valaisee hyvinkin konkreettisella tavalla uskontojen syntymekanismeja ja tarinankerronnan voimaa."
Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraati oli Hannu Blommila, Toni Jerrman, Elli Leppä ja Antti Oikarinen. Oma arvioni kirjasta löytyy täältä. Pidän Uusi maata MaddAddam-trilogian heikoimpana osana kerronnaltaan ja sen aloitusta Oryx ja Crake (arvostelu) väkevimpänä, minkä tasolle ei kakkososa Herran tarhuritkaan yllä (arvostelu). Silti kun mietin, kuinka Atwood käänsi tarinan päälaelleen ja alkuasetelmiin trilogian aikana, se on oikeastaan aika huikea teko. Uusi maa on kirjana osa kokonaisuutta, ja sen ansiot (ja heikkoudet) tulee esille kokonaisuuden kautta.

Aivan ehdottomasti olen Tähtivaeltajan kanssa samaa mieltä Atwoodin terävyydestä, vaikkakin tulkintani trilogian lopputulemasta on vähemmän valoisa, kuin Tähtivaeltajan kriteereissä mainitaan. Atwoodin huumorikin puree minuun, mikä ei ole vähäinen seikka. Kun palkintoehdokkaat julkistettiin helmikuussa, pohdin onko ehdokkaina olevilla erittäin vahvoilla ja genreen vuosikymmeniä vaikuttaneilla naiskirjailijoilla (Atwood, Le Guin) vihdoinkin mahdollisuus voittaa Tähtivaeltaja-palkinto ja näköjään oli, vaikka kun aiempien voittajien listaa selaa, siellä ei naispuoleiset kirjailijat kovinkaan vahvasti ole esillä. Margaret Atwood ansaitsee palkintonsa.

2 kommenttia:

  1. Palkinto meni kyllä oikeaan osoitteeseen. Margaret Atwood on mahtava kirjailija, joka kirjoittaa tärkeistä aiheista omalla, persoonallisella tyylillään. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut läheskään kaikkia Atwoodin teoksia, mutta ne mitä olen lukenut, varsinkin sf-genreen kategorisoitavia, niin persoonallinen tyyli on havaittavissa.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!