Sivut

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Ian McDonald: Luna: New Moon

Olen lukenut Ian McDonaldilta aiemmin kolme romaania: Kivi-paperi-sakset, The Dervish House, Planesrunner ja pienoisromaanin Vishnu at the Cat Circus, joiden perusteella pidin McDonaldin teoksia jokseenkin vaativina, lukuunottamatta Planesrunneria. Planesrunner on nuortenkirjasarjan aloitus, joka ei minulta hahmoistaan juuri kiitosta saanut, enkä lukenut kahta jatko-osaa. Päätin nyt maaliskuussa vielä paikkailla vuonna 2015 julkaistujen kirjojen vähäistä lukumäärääni Hugo-nimeämisiä silmällä pitäen, joten suositusten perusteella otin McDonaldin Luna: New Moonin luettavaksi. Se osuu sopivasti myös Aakkoshaasteeni M-kirjaksi. Sanon heti kättelyssä, että tämäntyylistä kirjaa en ihan osannut odottaa.

Puolivuosisataa aiemmin Kuu on asutettu ja sinne on sittemmin kehittynyt viiden Dragonin, dynastiamaisen perheyrityksen hallitsema bisneskeskittymä, jonka tuotoksista Maa nauttii – tietysti suuria korvauksia vastaan. Kaikki kuussa perustuu sopimuksiin, avioliittoja myöten. Corta Helio -yritys, jonka rautainen johtaja Adriana Corta perusti viimeisimpänä Dragonina, käy jatkuvaa valtataistelua Mackenzie Metalsia vastaan. Taistelu alkoi jo kauan sitten, kun Adriana kaappasi bisnesidean Mackenzieltä. Nyt suvut ovat kasvaneet ja monikulttuurisista naimakaupoista huolimatta vanhat kaunat ovat tallella, valmiina syttymään liekkeihin.

McDonald kuvasi kirjan ilmestymisen aikoihin tarinaa ”Dallasiksi Kuussa” ja kriitikot ovat viljelleet kuvausta ”Game of Thrones kuussa”. Niinpä tietenkin, kaikkiahan nykyään verrataan GoTiin. McDonaldin kuvaus on joka tapauksessa osuva ja ensimmäiset reilut 100 sivua 550-sivuisesta teoksesta pyörittelin päätäni ja ihmettelin mitä hemmetin brasilialaista telenovellaa se McDonald on ruvennut suoltamaan. Siinä vaiheessa kun ryhdyttiin avaamaan taustaa Adriana Cortan menneisyyden kautta, upposin todella maailmaan.

Luna: New Moon on voimakkaan seksuaalinen. Kuuta asuttaa avoin ja seksuaalisesti vapaa 1,5-miljoonainen yhdyskunta, jossa avioliittokauppoja tehdään sukupuoliriippumattomasti. Yksi jos toinenkin hahmo on bi ja joukosta löytyy myös sukupuolettomia, joille englanniksi kirjoittava kirjailija on kehittänyt myös oman pronominin. Eikä hän ole tyytynyt vain yhteen. Kuu on tappava. Sen asukkaiden happea, vettä ja kaistaa säädetään, hiilellä käydään kauppaa, ja ainoastaan rikkailla ei tunnu olevan huolta hengittämisestä tai mistään muustakaan perustarpeesta. McDonald osaa kuvata kuitenkin Kuun suurimpana vihollisena, mitä kellään siellä asuvista voi olla. Silti lukiessa tulee tunne, että pelottavuudesta huolimatta siellä voisi ainakin hetken vierailla. Kuuhun saapuvat tekevät sopimuksen Lunar Development Corporationin kanssa, kunnes tietyn ajan jälkeen on pakko tehdä lopullinen päätös joko jäädä tai lähteä takaisin Maahan.

Tarinassa keskitytään Cortan perheenjäseniin ja tarjolla on melkoista saippuaoopperaa. Välillä. Kunnes isketään se "GoT-vaihe" päälle. Kirja paranee ehdottomasti loppua kohden ja vaikka monesti teksti revitytti hiuksia esim. lukuisten 3-D printattujen vaatekuvausten kohdalla, niin tarinalla on kumma vetovoima. Tätä en osannut McDonaldilta odottaa - nimittäin näin helposti soljuvaa luettavaa. Tarinassa rakennetaan myös poliittista ja sosiaalista maailmankuvaa, jossa on peruja Maan vanhoista kulttuureista ja uskonnoista. Perinteitä on säilytetty, mutta Kuu alkaa olla itsenäistymisvaiheessa. Tämä luo mielenkiintoista taustaväreilyä yrityssodankäynnin taustalle.

Luna: New Moon on ensimmäinen kirja duologiasta ja syksyllä ilmestyvä Luna: Wolf Moon on pakko ottaa luettavaksi sekin. Kirja(t) on optioitu CBS:n tv-sarjaksikin asti, tosin en löytänyt tietoa onko hanke edennyt viime vuoden syksyn jälkeen. Jos etenee, niin enköhän yritä saada nähdyksi.


5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, tämä kirja lähteekin heti lukulistalle! Olen kaivannut jotain uudenlaista mutta teemoiltaan kevyempää spefiä, tää vaikuttaa lupaavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehkä kutsuisi tätä kevyksi luettavaksi, sillä Kuu ja valtapeli on rankkaa ja armotonta. Kauhean teknistä luettavaa tämä ei kuitenkaan ole, joten ehkä se tekee tästä kevyempää.

      Poista
  2. Olen kuullut McDonald-suosituksia aiemmin, ja Necroville on odottanut hyllyssä jo aika pitkään, mutta en ole syystä tai toisesta vielä ottanut onkeeni. Tämä vaikuttaa nyt todella mielenkiintoiselta.

    Sotkuisten yhteiskunnallisten ja poliittisten kuvioiden ja tieteisväännön yhdistelmän luulen maistuvan. Heinleinin Moon is a harsh mistress oli hieman sitä, mutta se jotenkin särähti — ehkä siinä ongelma oli Heinlein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinlein särähti minullakin, paljon. Nämä kaksi kirjaa ovat idealtaan samankaltaisia, mutta McDonaldin nykypäivään päivitettynä. Heinleinin moniaviollisuus ja tässä sukupuoliriippumattomuus avioliitossa on käsitelty hyvin eri tavoin ja täytyy sanoa, että tällä kertaa naiskuva ei sellaisenaan ärsyttänyt, vaikka hahmot olisi osin tehneetkin.

      Poista
    2. Itse olen tosiaankin lukenut McDonaldia vain mainitsemieni muutaman kirjan verran, joten en tunne kirjailijan laajaa tuotantoa juuri lainkaan. Ehkä en olisi hämmästynyt tyylistä, jos olisi taustalla esim. Brasyl, jota on mainostettu "Bladerunneriksi tropiikissa". Necrovillekin vaikuttaa kiinnostavalta.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!