Sivut

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Tähtifantasia-palkintoehdokkaat 2015

Helsingin Science Fiction Seura ry:n vuosittaisen Tähtifantasia-palkinnon ehdokaskirjat parhaaksi suomennetuksi fantasiakirjaksi vuoden 2014 käännösten joukosta ovat perusteluineen seuraavat:

Kate Atkinson: Elämä elämältä (Schildts & Söderströms, suom. Kaisa Kattelus) – ”Lämmöllä ja näkemyksellä kerrotut vaihtoehtoiset elämänkulut haastavat miettimään minuuden ja historian sattumanvaraisuutta sekä arjen tekojen arvoa.”

Robert W. Chambers: Keltainen kuningas (Basam Books, suom. Jussi Korhonen) – ”Kauhuromantiikan klassikkoteoksen vihjaileva arvoituksellisuus ja mestarillinen tunnelmakuvaus jäävät pysyvästi mieleen.”

Machado de Assis: Kuolematon ja muita novelleja (Sammakko, suom. Pirkka Valkama) – ”Maagisen realismin edelläkävijän hauskat ja terävänäköiset kertomukset paljastavat ihmisluonteen ikuisia hullutuksia.”

Terry Pratchett: FC Akateemiset (Karisto, suom. Mika Kivimäki) – ”Ryhmäkuntaisuus ja suvaitsemattomuus saavat kyytiä humoristisessa jalkapalloromaanissa, jälleen yksi helmi teossarjassa, jonka arvo tulee säilymään.”

Liz Williams: Kultainen lohikäärme (Like, suom. Sirje Niitepõld) – ”Omaperäisesti tulkittu kiinalainen tarusto, satiirinen näkymä taivaan ja helvetin byrokratioihin ja kiinnostava henkilökuvaus antavat puitteet fantastisen viihdyttävälle lukukokemukselle.”

Palkinto jaetaan perinteiseen tapaan heinäkuussa Finnconissa, mutta koska Finnconia ei tänä vuonna ole, niin palkinto jaetaan kesäkuun lopulla. Asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä. Minun kestosuosikki tähän palkintoon alkaa olla Andrzej Sapkowski ja perhanan hyvä Tulikaste olikin (arvostelu), mutta pitkän sarjan osa on vaikea sisällyttää kriteerien perusteella enää mukaan. Turtschaninoffin Maresia (arvostelu) ei listalla näy (jos suomalainen käännösromaani kelpaa ehdokkaaksi?), mutta mielestäni teos ei yltänyt samaan intensiivisyyteen kuin kirjailijan aiempi Anaché (arvostelu). Hatunnosto poismenneelle Terry Pratchettille.

8 kommenttia:

  1. Minä olisin antanut Tähtifantasian George Martinin Lohikäärmetanssille. Kirja voitti Locus-palkinnon, ja pääsi ehdolle mm. World Fantasy Awardiin ja Hugoon. Mutta tämäkin on (Sapkowskin tapaan) osa jatkuvajuonista tarinaa. Gene Wolfen Nebula-palkittu tieteisfantasia Sovinnontekijän kynsi, joka "virallisesti" ilmestyi vuoden 2014 puolella, ei mahtunut ehdolle kumpaakaan Helsingin Science Fiction Seuran palkintoon.

    Keltaisen kuninkaan ongelmana on se, että noin puolet kokoelman tarinoista olivat puhdasta mainstreamiä. Vain ensimmäiset novellit liittyivät Kuninkaaseen ja olivat yliluonnollista kauhua. FC Akateemiset on minusta yksi parhaista Kiekkomaailma-kirjoista, joten se on kiva nähdä finalisteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Dancen ei olisi pitänyt olla Hugo-ehdokkaana, mutta annetut äänet lasketaan, ja se sai tarpeeksi ääniä. En ole lukenut Dancen käännöstä ja muutenkin tuntui, että olen unohtanut mitä käännösfantasiaa viime vuonna ilmestyi. Ainoa minkä näistä olen lukenut on Atkinsonin kirja, ja se puoltaa paikkaansa listassa.

      Huomasinpa juuri, että luin Sovinnontekijän kynnen jo pari kuukautta sitten, enkä ole ehtinyt bloggaamaan. Pitää yrittää ensi kuussa repiä aikaa jostain blogitilanteen päivittämiseen.

      Poista
    2. Minä taas en lakkaa kummastelemasta Atkinsonin kirjan suosiota. Minusta se oli varsin heikko esitys :P Semmoinen kahden ja puolen tähden vaihtoehtohistoria.
      Mutta mielipiteeni ovatkin yleensä vääriä.

      Noin muuten tässä on monta kirjaa, jotka pitäisi liittää lukulistalle.

      Poista
    3. Mielipiteessäsi ei ole mitään väärää. Näitä kirjoja kun koetaan hyvin eri tavoin. Atkinsonin kirjassa oli heikkouksiakin, mutta pidin tyylistä, samoin kuin varhaisemmasta Ihmiskrokettia-kirjasta, jossa on käytetty samankaltaisia kerronnankeinoja.

      Minä taas ihmettelen Liz Williamsin nousua listalle, mutta saahan tuota ihmetellä, kun en ole kirjaa vielä lukenut. Eli luettavaa tosiaan riittää.

      Poista
    4. Samoin, en olisi uskonut että Kultainen lohikäärme olisi ollut mukana - edellisen osan perusteella näin ajattelin, mutta pitäähän tuokin jossain vaiheessa lukea. Ehdokkaista en ole lukenut muuta kuin Keltaisen kuninkaan ja se ainakin ansaitsee paikkansa. Elämä elämältä pitää kanssa jossain vaiheessa lukea, mutta de Assis ei ainakaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa. Olen todennut, että Pratchettin tyyli ei ole minua varten joten se jää suosiolla väliin.

      Ymmärrän, ettei Sapkowskin/Martinin/Wolfen kirjat olleet ehdolla, vaikka huippu hyviä olivatkin. Eikös yksi Tähtifantasia palkinnon kriteereistä ole, että kirjan pitää toimia itsenäisenä teoksena… vai muistankohan väärin?

      Poista
    5. Kyllä se itsenäisenä osana toimiminen on mainittu jossain vaiheessa ja siksipä en varsinaisesti odottanut Sapkowskia listalle. Eikä sille olisi kelvannut Martin tai Wolfekaan. Tosin, jostain syystä Miekkamyrsky 2 kelpasi v. 2007 ehdokkaaksi, vaikka se on puolikas kirja (jos joku muistaa perustelut, saa kertoa).

      Sinänsä ihan hyvä kriteeri itsenäisenä toimiminen on. Toisaalta jos sarjan yksikään osa ei ole saanut erillistä ehdokkuutta, niin sillä pitäisi olla mahdollisuus tulla palkittua kokonaisuutena, kuten Hugoissa.

      Poista
    6. "Huomasinpa juuri, että luin Sovinnontekijän kynnen jo pari kuukautta sitten, enkä ole ehtinyt bloggaamaan. Pitää yrittää ensi kuussa repiä aikaa jostain blogitilanteen päivittämiseen."

      Tarkoitat varmaan Liktorin miekkaa, sillä arvioit Kynnen tammikuussa 2014.

      Poista
    7. Aivan :) Se ja kymmenkunta muuta kirjaa on bloggausjonossa ja osa varmaan tippuu jonosta kokonaan pois, kun en edes muista mitä luin.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!