Sivut

torstai 9. lokakuuta 2014

M.R. Carey: The Girl with All the Gifts

M.R. (Mike) Careyn The Girl with All the Gifts on jälleen niitä kirjoja, joista olen nähnyt positiivisia otsikoita (Sensational thriller! Perfect for fans of Stephen King, Justin Cronin and Neil Gaiman), mutta joiden koko arvosteluja tai juonikuvaustakaan en vaivautunut lukemaan ennen kirjan aloittamista. Niinpä minulle tuli yllätyksenä kirjan sisältö, vaikka ehkäpä Croniniin vertaamisesta olisi pitänyt vetää johtopäätöksiä. The Girl with All the Gifts julkaistiin tammikuussa 2014.

Melanie on nuori tyttö, joka elää erityisissä olosuhteissa. Hän käy koulua, mutta luokkaan hänet viedään aina sidottuna ja vartioituna, kuten muutkin aseman lapset. Melanie rakastaa kirjoja ja koulua, ja hän rakastaa ihanaa opettajaansa Neiti Justineauta, joka on erilainen kuin muut opettajat. Hän tuntuu välittävän. Tohtori Caldwell sen sijaan ei ole yhtä mukava, sillä hän saa luokkakavereita häviämään. Melanien elämä muuttuu tutusta ja turvallisesta, kun asemalle hyökätään ja pakomatka alkaa Neiti Justineaun, Caldwellin ja parin sotilaan kera. Pakomatkasta tulee Melanielle opettavaisempi kuin koulu konsanaan ja samalla ratkeaa ihmiskunnan kohtalo.

The Girl with All the Giftsissä on jotain vetävää. Teksti on sujuvaa ja helppoa, kaikenlaisille lukumassoille sopivaa. Tarinan kaari on toimiva, toimintaa ja tapahtumia on koko ajan, ja välillä voisi sanoa, että hieman pelottikin. Kauhu-genreen kai tämän kirjan laittaisinkin. Kyseessä on myös dystopia ja science fiction kertomus. Mukana on tiedettä kansantajuisesti ja tiedepuolella on selkeä todellisuuspohja. Luulenpa, että nekin jotka ei scifiä yleensä lue, saattaisivat pitää kirjasta, jos kauhu vain uppoaa.

Melanie rakkaudenkaipuussaan on omalla tavallaan surullinen hahmo. Mutta on hän myös pelottava. Hahmoissa on eroa. Justineau tuntuu onnistuneelta, Melanie ehkä on välillä rajamailla, samoin kuin sotilaat, ja Caldwell jää hieman kunnianhimoisine tavoitteineen etäiseksi. Lapsihahmon kuvaamisessa on monesti ongelmia liiallisen aikuisten ajatusmaailman tason heijastuessa läpi. Siksi heistä pitää tehdä tavallista älykkäämpiä, mikä tuntuu kliseiseltä ratkaisulta. Silti jokaisella hahmolla on omat piirteensä, joiden varassa tarina etenee. Taustalla on maailma, jota ei avata mielestäni tarpeeksi, mutta peruslähtökohdat tulevat esille esim. junkerseista, ja ehkä sen pitäisi riittää.

Kaiken kaikkiaan, ensitunnelmat kirjan lopettamisen jälkeen olivat haaleahkot: pidin kirjasta, ei siinä mitään suurempaa valittamista. Loppu oli erittäinkin onnistunut. Nyt kun lukemisesta on jo useampi viikko, niin jälkikaiut ovat positiivisempia. Kyllä tämä kirja piti otteessaan ja jos tästä tulee leffa, niin käyn katsomassa, vaikka se ehkä todennäköisesti puistattaakin. On tämä mielestäni parempi kuin esim. Max Brooksin Sukupolvi Z (arvostelu). Saa nähdä tuleeko The Girl with All the Giftsistä suomennos, on nimittäin sen sortin hypetyskirja ja tarina, jonka uskoisin jonkun kustannusyhtiön poimineen käännöslistalleen. Kannattaa tarkkailla josko näkyisi jo ensi vuoden tulevissa.

Alla vielä kirjan traileri.



6 kommenttia:

  1. Minäkin pidin tästä kirjasta, Varsinkin loppu oli todella loistava. Yllätti. Olisi mukava nähdä elokuvanakin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti käydä lukemassa mitä olit kirjasta kirjoittanut. Minulla meni elokuu matkaillessa ja syyskuu ja lokakuun alku on olleet törkeän kiireisiä, etten ole ehtinyt omaa blogiani juuri päivittelemään, saati toisten lukemaan.

      Olin jostain näkevinäni, että kirjan elokuvaoikeudet olisi myyty, mutta en googlaamalla löytänyt vahvistusta tiedolle. Muistan todennäköisesti väärin. Ehkä tämä toimisi elokuvanakin, voisin katsoa.

      Poista
  2. Mulla on tuo odottamassa. Oli myönteistä lukea tämä, koska jostain syystä olen ollut vähän, että njääh.

    VastaaPoista
  3. Ostin tämän kirjan syyskuussa ja suunnitteilla on lukea piakkoin. Toivottavasti pidän yhtä paljon mitä niin monet muutkin! Tästä kannesta voin kyllä sanoa, että se vangitsee katseeni. Niin yksinkertainen, mutta todellinen katseenvangitsija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä vuosisadan mestariteos ole, mutta kohtuullisen viihdyttävä joka tapauksessa. Epäilen, että kirja saattaa ilmestyä BFS-palkintoehdokkaaksi ensi vuonna.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!