Sivut

perjantai 24. lokakuuta 2014

George R.R. Martin: The Ice Dragon (uusi kuvitettu painos)

Olen lukenut George R.R. Martinin The Ice Dragonin pari kertaa aiemmin ja kuunnellut kertaalleen äänikirjana. Kirjoitin ajatuksiani varsinaisesta tarinasta heinäkuussa 2011, ja pidän tätä lapsille suunnattua novellia edelleen kiehtovana myös aikuisille. Suosittelen lukemaan. Kirjasta on ilmestynyt uusi painos, jossa on jälleen kuvitus mukana, mutta tällä kertaa kuvittajana on espanjalainen Luis Royo. Royo on veteraani fantasia/science fictionkuvittaja, jonka tyyli on tummempi kuin aiemman painoksen englantilaisen Yvonne Gilbertin. Gilbert on oudosti esitelty lähinnä lastenkirjakuvittajana, vaikka hänen meriittilistallaan on myös mm. Frankie Goes to Hollywoodin älppärin vähemmän lapsille suunnattu kansikuva. Joka tapauksessa kun näitä kahta The Ice Dragonin kuvitusta vertaa, niin Gilbertin piirustusjälki on pehmeämpää ja perinteisemmin lapsille suunnatun näköistä. Eron huomaa jo kansikuvista.

Tavallaan pidän ensimmäisen version kuvista enemmän, sillä se on se versio minkä kautta tarinaan tutustuin. Gilbertin kuvien tasossa on kuitenkin vaihtelua, eikä keskiaikaisuuskaan taida olla ihan vakio. Piirustusten vaaleudessa ja selkeydessä on oma plussansa, silmät erottavat yksityiskohtia paremmin. Alla olevat ovat juuri sellaisia.

Vastaavasti Royon versio Adarasta ja hänen isästään on tummempi, mutta toisaalta siinä on voimakas tunnelma. Kuva on yksi selkeimmistä. Useimmiten tummuus hävittää yksityiskohtia.


Uudesta painoksesta julkaistiin ennakkoon mainoskirjoituksia, joissa oli mukana Royon piirtämiä luonnoksia, joiden perusteella kiinnostuinkin hankkimaan ekirjan. Luonnokset olivat kuitenkin hieman erinäköisiä kuin varsinaisesti kirjaan päätyneet versiot. Esimerkiksi alla vasemmalla oleva luonnos jäälohikäärmeestä viehättää minua eri tavalla kuin kirjaversio, joka puolestaan on kyllä kuvaavampi ja rankempi. Siinä on voimaa ja synkkyyttä eri mittaluokassa, mutta toisaalta luonnoksessa alun perin unenomaisuus houkutteli.


Luonnosten joukossa esiteltiin myös kuvia, jotka eivät päätyneet kirjaan lainkaan. Adaran kuvan tausta on hyvin lähellä asettelultaan ylläolevaa jäälohikäärmekuvaa, joten on ymmärrettävää, ettei sitä ole mukana. Silti pidän itse Adarasta ja on ihan mukava, että kuva on ollut esillä joka tapauksessa.


En ole ihan varma vieläkö Gilbertin kuvittamaa The Ice Dragonia saa muuten kuin käytettynä. Royon versio on kuitenkin erinomainen sekin, ja itse tarinahan on taattua GRRM-laatua. Kannattaa lukea talven kylmänä iltana.

7 kommenttia:

  1. Uuden version markkinointitekstissä muuten väitetään, että The Ice Dragon sijoittuu Tulen ja jään laulun maailmaan. En tiedä, onko tämä "fakta" päässyt mukaan ihan kansipapereihin asti.

    http://us.macmillan.com/books/9780765378774

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen markkinointikikka. Minulla on uusi versio ekirjana, mutta en hoksannut tuollaista tekstiä siinä. On voinut mennä ohikin. Tarkistan illalla. The Ice Dragon on kirjoitettu paljon ennen Tulen ja jään laulua, jolloin Martinilla ei ollut vielä ideaakaan kirjasarjasta, joten linkitys on tehty selkeästi jälkeen päin. Näitä "faktoja" voi kehitellä mielinmäärin myynnin edistämiseksi.

      Poista
    2. Tsekkasin. Ekirjassa ei ole minkäänlaista mainintaa tai viittausta Tulen ja jään lauluun.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Luin Martinin blogikirjoituksen The Ice Dragonista ja hän mainitsee kommenteissa mahdollisen animaation. Jos tällainen tulee, se kytkeytyy luultavasti Tulen ja jään laulu -maailmaan, joten uuden version kustantajan markkinointikytkös on todennäköisesti harkittu erittäin harkittu juttu.

      Poista
  3. Ohoh, tuon omistaisin kyllä mielelläni. Gilbertin tyyli näyttä hitusen mukavammalta noiden muutaman kuvan perusteella, mutta molempien taiteilijoiden teokset olivat hienoja. Tykkään kovasti kuvitetuista tarinoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen taipuvaisempi Royon versioon, mutta Gilbertin versiolla on aina oma sijansa muistikuvissa.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!