Sivut

tiistai 17. syyskuuta 2013

Luokittelun tuskaa

Minäpä ajattelin vihdoinkin tehdä jokaiselle kirja-arviolleni luokittelutagin, jonka avulla pystyisin seuraamaan millaisella suhteella luen fantasiaa/science fictionia ja mitä alalajeja tulee luettua eniten. Se oli helpommin ajateltu kuin tehty. Sisäinen nipottajani iski ja hommaan meni reilu viisi tuntia,enkä ole vielä tyytyväinen lopputulokseen. Ei lähes neljänsadan kirjan luokittelu ollutkaan mikään läpihuutojuttu ja väsykin ehti iskeä loppua kohti. Mutta nyt minulla on alustavasti 17 tagia sivun alaosassa Genre, subgenre ja muu luokittelu -otsikon alla. Pääosin ne koostuvat omista mielipiteistäni siitä mitä lajityyppiä mikäkin kirja edustaa, tai minkä lajityypin elementtejä siitä löytyy tarpeeksi mainittavaksi asti. Välillä revin hiuksiani yrittäessäni miettiä esim. mitä kyberpunk-elementtejä minä jostain kirjasta lukiessa löysin, ja jos en muistanut, jätin tagin pois. Tulen vielä viilailemaan niitä myöhemminkin. Ehkä lisään vielä YA-tagin...

Suurimmat määrät tulevat tietenkin ns. pääluokitteluille science fiction ja fantasia. Alalajeissa näkyy viimevuosien dystopia/post-apokalyptisen kirjallisuuden tarjonta hyvin, mutta myös vaihtoehtohistoria, steampunk ja aikamatkustus. Ja luvut muuttuvat sitä mukaan, kun uusia kirjoja arvioin/korjailen mahdollisesti jo tehtyjä. Tuon tilaston ulkopuolelle jäävät ne genrekirjat, joista en kirjoita arvioita, niitä on kertynyt tällekin vuodelle jokunen.

En muista olenko maininnut, mutta jokin aika sitten tein tagit myös arvioitujen kirjojen alkuperäisistä julkaisuvuosista. Nekin sivun alaosassa. Tällä hetkellä olen lukenut vuodesta 1966 lähtien joka vuodelta vähintään yhden kirjan. Luonnollisestikin tähtään varhaisempien aukkojen paikkaamiseen pitkällä aikavälillä.

Blogeilu voi olla välillä hyvinkin kiehtovaa, joskin myös väsyttävää.

------------------------------------------

Päivitys: Tällä hetkellä jokainen kirja on luokiteltu vähintään yhteen pääluokista eli fantasia, science fiction, kauhu tai mainstream. Katsoin aiheelliseksi lisätä valtavirta-luokan, mikä kertoo kirjan sisällön olevan pääsääntöisesti tulkittavissa muuksi kuin spekulatiivista fiktioksi. Näiden neljän lisäksi on sitten tarvittaessa tarkempia luokitteluja. Siirsin dystopioita post-apokalypseiksi ja lisäsin myös mytologia-kategorian, joka osoittautui luulemaani ongelmallisemmaksi. Joka tapauksessa olen laittanut mytologia-tagin sellaisiin kirjoihin, joissa käsitellään johonkin tarustoon kuuluvia tarinoita merkittävissä määrin.

Tietoteokset ovat oman teema-tagin alla ja näille annoin genremääritelmän vain jos niiden sisältö kohdistuu johonkin tiettyyn alagenreen, esim. steampunkiin.

10 kommenttia:

  1. Jaan tagituskasi! Toimivan systeemin luominen on yllättävän hankalaa. Mutta usko pois, lukijat kiittävät loppupeleissä - tai ainakin tämä lukija. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ilahtunut, jos luokittelusta on iloa muillekin! Minulla on jo ajatuksia miten muokkaan tagejä, pidän pienen tauon kuitenkin puuhastelussa.

      Poista
  2. Olen pohtinut samaa kaunokirjallisuuden osalta. En tunnista kovin hyvin postmodernismia surrealismista puhumattakaan likaisesta realismista tai symbolismista. Scifi oli jossain vaiheessa jonkinlainen kotikenttä, mutta olen sittemmin pudonnut kyydistä.

    Seuraan, miten ratkaiset genreontologiaongelman scifin/fantasian saralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjat rikkovat usein eri lajirajoja, joten olen yrittänyt saada sen näkymään myös tägeissä. Luokittelukysymykset ovat iänikuisia, eikä kaikkien määrittelyistäkään taideta olla yksimielisiä, en esim. ole varma onko uuskumma lainkaan virallinen, ekopunk ei ainakaan ole (se lähtee listasta). En edes uskalla ajatella mitä kaikkea koko kaunokirjallisuuden luokittelu sisältäisi.

      Poista
  3. Luokittelu on todellakin tuskaista välillä, mutta koen siitä olevan paljon hyötyä kaikille osapuolille. Blogin pitäjän näkökulmasta minuakin kiinnostaa, että mitä sitä tuleekaan luettua vuoden mittaan ja toisaalta kirjablogien lukijana arvostan kovasti, jos blogista genre-tagi löytyy. Teinpä juuri sinunkin blogissasi haun erään genren perusteella! :) Kiitos siis vaivannäöstä!

    Itse en ole jaksanut noin tarkasti luokitella kirjoja omassa blogissani (hatunnosto sinulle!), mutta karkeakin luokittelu on jo parempi kuin ei mitään. :) Itse asiassa itsekin olen aikonut lisätä kirjan ilmestymisvuoden, joka minulta vielä puuttuu ja ilmestymismaa kiinostaisi myös. Veikkaan, että omat lukemiseni kallistuisivat 2000-lukuun ja Yhdysvaltoihin. Aika huolestuttavaa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että tägi pääsi käyttöön :) Vilkaisin sinun luokittelusi ja samaa linjaahan siinä on. Tajusin, että minulta puuttuu paranormaali romantiikka listastani... (Gail Carrigerit). Vielä riittää viilattavaa.

      Poista
  4. Hurjan duunin olet tehnyt! Minä en ole vielä saanut aikaiseksi yhtään minkäänlaisia tägejä, saati sitten noin tarkkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä puuhastelua, eikä vielä ole valmis. Minulla alkaa olla näitä tägejä jo joka lähtöön.

      Poista
  5. Wau! Sormet syyhyävät nyt kaivelemaan blogiasi luomiesi luokkien kautta. Kiitos Raija!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva, ja kiitos itsellesi. Käyn parhaillaan uusiksi ensimmäisten vuosien kirja-arvioiden tagejä läpi.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!